Avrupa Birliği Genel Sekreteri Oğuz Demiralp, limanlar konusunun Gümrük Birliğinin (GB) değil, Kıbrıs sorunun parçası olduğunu belirterek, ''Burada sorun, Türkiye'ye mal ihraç eden Rum tüccarların, nakliye masraflarının yüksekliğinden kaynaklanan ticari bir sorundur. Sırf 'Rum tüccarların nakliye masrafları artıyor' diye dramatik hava yaratmanın, mantıkla ve insan haklarıyla uyuşan bir yanı yoktur'' dedi.
Demiralp, Avrupa Birliği Uyum Komisyonu üyelerine ''Türkiye-AB İlişkileri, Müzakere Süreci ve Siyasi Kriterler'' konusunda sunum yaptı. Milletvekillerine, Avrupa Birliği İlerleme Raporu hakkında bilgi veren Demiralp, bu raporda Türkiye'nin siyasi reform konusunda ilerleme kaydettiğinin belirtildiğini söyledi. Raporda, ekonomik konularda ayrıntılı tespitler bulunduğunu, müktesebat konusundaki 34 fasılda ilerleme olduğunu; balıkçılıkla ilgili fasılda ise ilerleme kaydedilmediğinin vurgulandığını anlatan Demiralp, tarama sürecine ilişkin teknik bilgiler sundu. Katılım sürecini 5 hatlı bir tren gibi düşünmek gerektiğini ifade eden Demiralp, bunların müktesebata uyum, sivil toplum diyaloğu, mali işbirliği, Gümrük Birliği ve siyasi reformlar olduğunu bildirdi. Demiralp, Türkiye'nin 50 yıl önce Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesini imzalayan ilk 12 ülkeden biri olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti: ''Avrupa normlarını ortaya koyan 121 ülkeden biri Türkiye'dir. Bunu, hiç unutmamak gerekir; siyasi reform yaparken, aslında 50 yılı aşkın bir süre önce kendimizin ortaya koyduğu normlara uyum sağlamaya çalışıyoruz. Bu, bizim kendimizi aşma konusudur. Avrupa Birliğine hoş görünme gayreti olarak değerlendirilmemeli. Tarama sürecinde tüm raporlar ortaya çıktıktan sonra meydana çıkacak yol haritası, milli bir yol haritası olacaktır. İç siyasetten etkilenmeden, Türkiye'nin tüm partileri ve kurumlarıyla bu yol haritasına sahip çıkması ve kabul etmesi gerekir.'' LİMANLAR KONUSUBüyükelçi Demiralp, AB'nin, limanlar konusunu Gümrük Birliğinin bir parçası olarak gördüğünü belirterek, ''Limanlar konusu, Gümrük Birliğinin değil, Kıbrıs sorununun bir parçasıdır'' dedi. Bu sorunun, 1970'li yılların sonunda Kıbrıslı Rumların, Kıbrıs Türk limanlarını trafiğe kapatma eğilimiyle ortaya çıktığını ifade eden Demiralp, şunları söyledi: ''Türk tarafı da buna, 1980'li yılların sonunda bazı tedbirler alarak karşılık vermiştir. Kıbrıs Türk limanlarına uğrayan kaptanlar, Rum limanlarında tutukladı, gemilerine el konuldu. Limanlar konusu, Kıbrıs sorununun bir parçasıdır. Bizim açımızdan Gümrük Birliği ile hiç ilgisi yoktur. AB bu ilişkiyi nasıl kuruyor? AB, 'Siz, Rum gemilerine limanları açmamakla, Kıbrıslı Rumların mallarını taşırken, ekonomik taşıma vasıtası seçme hakkını ihlal ediyorsunuz' diyor. Açıkçası, AB'nin teknik tanımı açısından bakıldığında, burada sorun, Türkiye'ye mal ihraç eden Rum tüccarların, nakliye masraflarının yüksekliğinden kaynaklanan ticari bir sorundur. Bu da çıkarılan gürültünün ne kadar boş olduğunu gösteriyor. Türkiye, siyasi reform sürecinde ilerleme göstermiştir. Müktesebata uyum sürecinde ilerleme göstermiştir. Tarama sürecini başarıyla tamamlamıştır. Türkiye, bütün bu performansını gösterirken, sırf 'Rum tüccarların nakliye masrafları artıyor' diye dramatik hava yaratmanın, mantıkla ve insan haklarıyla uyuşan bir yanı yoktur.'' DenizHaber.Com
"Limanlar Kıbrıs sorunu"
Büyükelçi Demiralp "Limanlar, Kıbrıs sorununun bir parçası. Sorun, 1970'lerin sonunda Rumların, Kıbrıs Türk limanlarını trafiğe kapatmasıyla ortaya çıktı" dedi.
Diğer Haberler
Marmara'da deniz trafiği durdu! Bu seferler iptal edildiBalkanlar'dan yurdun batısına giriş yapan soğuk hava dalgası hayatı felç etti. Olumsuz hava koşulları deniz ulaşımını da olumsuz etkiledi. GESTAŞ AŞ yetkilileri bazı deniz seferlerinin iptal edildiğini duyurdu.
Konteyner Ticaretinde Yüzde 14 Büyüme Kaydedildi2024 yılının ilk dokuz ayında Karadeniz konteyner terminalleri, boş konteynerler ve aktarma işlemleri dahil toplam 979.000 TEU yük elleçledi.
Türk Şirketi En Büyük Hayvan Gemisini AlıyorDünyanın en büyük canlı hayvan taşıma gemisini bir Türk şirket alıyor. Avusturyalı Wellard şirketi gemiyi bir Türk şirketine, Göktaşlar Et’e...
İzmir Körfezi'nden 60 bin ton çamur çıkarıldıİzmir Körfezi’nin temizlenmesi için tarihinin en büyük yatırımlarından birini hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Körfez dip tarama çalışmalarına devam ediyor. 1 ayı aşkın süreçte 60 bin ton malzeme çıkarıldı.
Müsilaj tehdidi Gemlik Körfezi'nden incelendiMarmara Belediyeler Birliği (MBB) ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Marmara Denizi'nde tekrar görülmeye başlanan müsilaj tehdidine dikkat çekti. Gemlik Körfezi'nde incelemelerde bulunan Başkan Bozbey, atık yönetimi konusunda ciddi bir strateji geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
- “Gemi içinde gemi” konsepti ile MSC Splendida
- Dünyada tek! Denizaltı yüzer havuzu intikal seyrine başladı
- MSC'den 55 milyon euroluk turizm geliri müjdesi
- 5. Bosphorus Ship Brokers Dinner, İstanbul’da yapıldı
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim