Tahıl ve bitkisel yağ gibi ürünler taşıyan binlerce vagon, lojistik sorunlar sebebiyle Polonya limanlarına taşınamıyor. Rusya'nın 24 Şubat'ta saldırdığı Ukrayna'nın güney limanları Moskova tarafından kapatıldı. Ukrayna ise ihraç edeceği ürünleri karayolu ile göndermek için yol arayışına girdi.
Deniz ulaşımına göre daha pahalı olan tren yolu seçeneğini kullanan Ukrayna, ihraç edeceği ürünleri ilk önce Polonya'ya ulaştırmayı deniyor. Ancak komşu iki ülke tren yolu sisteminin farklılığı ciddi sıkıntı yaratıyor. Bu yüzden Polonya'nın Gdansk limanına ulaşması gereken ürünler, yetersiz lojistik nedeniyle sınırda sıkıştı.
Polonya sınırında sadece tahıl taşıyan bin 100 tren vagon beklerken, bitkisel yağ, demir cevheri, metaller, kimyasal madde ve kömürü batıdaki komşuya geçirmek için sıraya giren vagonların sayısı salı günü itibarıyla 24 bin 190’a ulaştı.
Ukrayna Ulusal Demiryolları İdaresi Ticaret Dairesi Direktör Yardımcısı Valerii Tkachov, şu anda 10 bin 320 vagonun Polonya'ya giden ana demiryolu sınırı olan Izov köyü yakınlarındaki kavşakta beklediğini söyledi.
POLONYA VE UKRAYNA ARASINDAKİ DEMİRYOLU HATTINDA YAŞANAN SIKINTI NE?
Tkachov, buradan her gün 500 vagon geçebildiğini belirterek, Ukrayna ve Polonya arasındaki tren yolu hattı sistemindeki farklılıkların demiryolu taşımacılığı için ciddi sıkıntı yarattığına dikkati çekti.
Eski Sovyetler Birliği üyesi Ukrayna’da demiryolu rayları arasındaki mesafe, Rusya’da olduğu gibi yaklaşık 1,5 metre ve Avrupa'nın çoğunda kullanılan raylardan yaklaşık 10 santimetre daha uzun.
Bu yüzden Ukrayna demiryolu personelinin vagonları bir kriko ile kaldırması ve şaseyi Polonya raylarına uyacak şekilde manuel olarak değiştirmesi gerekiyor.
Buna alternatif olarak Ukrayna’daki vagonlarının boşaltılıp Polonya vagonlarına malların yüklenmesi seçeneği kalırken, bu da her bir vagon için yarım saat harcanması anlamına geliyor.
Lviv'in yaklaşık 130 kilometre kuzeyinde bulunan kavşak, Polonya'nın Gdansk limanına ulaşmak için bir önemli bir geçit görevi görüyor.
Savaş yüzünden yeteri kadar tren vagonu ve demiryolu çalışanının olmaması, lojistik sıkıntısı, alternatif karayollarının yolların bulunmaması, ülkenin ihracatına önemli darbe vuran engellerin başında geliyor.
UKRAYNA TAHILIN YÜZDE 98’İNİ KARADENİZ ÜZERİNDEN GÖNDERİYORDU
Dünyanın en önemli tahıl ihraç eden ülkelerinin başında gelen Ukrayna, savaş öncesi bu üretimin yüzde 98’ini Karadeniz üzerinden dışarı gönderiyordu.
Ukrayna’nın tahılı dışarıya gönderememesi, bu ürünün önemli bir kısmını satın alan Çin, Endonezya ve Mısır ile birlikte Türkiye’yi alternatif yollar arayışlara itiyor.
Rusya, askeri operasyonlarını batıdan doğuya kaydırmasına rağmen, güneydeki limanların hala abluka altında olması ihraç ürünlerinin dışarı gönderilememesindeki en önemli sorun olarak ortaya çıkıyor.
Ukrayna ekonomisinin temel taşı olan tahıl ihracatı resmi verilere göre, 2021'de toplam 12,2 milyar dolar gelir sağladı. Tahıl ihracatından elde edilen gelir, ülkenin tüm ihracatının yaklaşık beşte birini oluşturuyor.
UKRAYNA'NIN KARAYOLLARI VE DEMİRYOLLARI BÜYÜK ZARAR GÖRDÜ
Ukrayna Tarım Bakanlığı, 1 Nisan’da yaptığı açıklamada, Rusya’nın limanları kapatması yüzünden dünya genelinde yüz milyonlarca insanın gıdaya ulaşamayacağı uyarısına bulunarak, ablukanın kaldırılmasını istedi.
Geçen yıl rekor düzeyde tahıl üreten Ukraynalı çiftçiler, ülkenin işgali yüzünden, buğday üretiminin bu yıl yarı yarıya düşmesini bekliyor. Rus birliklerinin tahıl silolarını da bombalaması durumun daha fazla kötüleşmesine yol açıyor.
Ülkenin tarım sektörüne zarar veren işgal, karayolları ve demiryollarının da önemli ölçüde tahrip olmasına neden olduğu için gelecekte nakliyat sorunuyla birlikte gıda sorununun uzun bir süre daha çözülemeyeceğini gösteriyor.
Gelişmeleri izleyen uzmanlara göre, temmuz ayından işgale kadar 43 milyon ton tahıl ihraç eden Ukrayna, ortaya çıkan lojistik soranlar yüzünden gelecek üç ayda sadece 1 milyon tahıl ihraç edebilecek. Savaş öncesi hükümet, bu yıl 65 milyon ton tahıl ihraç etmeyi hedefliyordu.
DENİZ HABER AJANSI