• BIST 9117.24
  • Altın 2879.794
  • Dolar 34.241
  • Euro 37.576
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 25 °C
  • Çanakkale 23 °C

LNG, önde gelen alternatif yakıt olarak geri dönüyor

LNG, önde gelen alternatif yakıt olarak geri dönüyor
Denizciliğin önde gelen alternatif yakıtı LNG, hem yeni inşa sözleşmeleri hem de güçlü rakipleri karşısında etkisini göstermeye devam ediyor.

Lobi grubu SEA-LNG bu hafta aktif LNG yakıtlı gemilerin artık küresel denizcilik filosunun %2'sinden fazlasını oluşturduğunu açıkladı. Sipariş defteri de hesaba katıldığında bu sayı gemi sayısına göre %4'e, ölü ağırlık tonajına (dwt) göre ise %6'ya yükseliyor.

Sayılar, 2010 yılında faaliyette olan ve çoğu bölgesel olarak çalışan daha küçük gemiler olan 21 LNG yakıtlı gemiden, 2010 yılında faaliyette olanların iki katı büyüklüğünde dünyanın en büyük konteyner gemileri de dahil olmak üzere bugün küresel olarak faaliyette olan 590 gemiye ulaştı. Sipariş aşamasında olan 564 gemiyle birlikte, 2028 yılı sonuna kadar faaliyette olan LNG ile çalışan toplam gemi sayısı 1.154 olacak. Bunlara 772 LNG taşıyıcısı da eklenecek ve 2023 yılı sonunda 341 tanesi daha sipariş edilmiş olacak. Bu da dünyanın en büyük 60.000 gemisinden 2.000'den fazlasının LNG ile çalıştığı anlamına geliyor. Ayrıca DNV'ye göre, LNG çift yakıtlı gemiler yeni inşa sipariş defterinin üçte birini oluşturuyor. Eğer dwt değeri kullanılırsa, 142,5 milyon dwt'lik faaliyetteki ve siparişteki LNG ile çalışan filo, dünyadaki toplam 2,22 milyar dwt'nin %6'sını temsil ediyor.

SEA-LNG Başkanı Peter Keller şunları söyledi: “LNG'nin nihayet bu kadar çok armatör tarafından tercih edilmeye başlanması memnuniyet verici. LNG bugün mevcut olan tek pratik ve gerçekçi alternatif yakıt yoludur. Bu, diğer yolları da düşünen armatörler için bile geçerlidir."

Keller, sıvılaştırılmış biyometan ve nihayetinde hidrojen bazlı e-metanın, LNG'yi bir yakıt olarak gören armatörler için bir sonraki seçenekler olabileceğini söyledi. 

Keller dün birçok çevreci için büyük bir endişe kaynağı olan metan kaymasının on yıl içinde tüm motor teknolojileri için ortadan kaldırılacağını iddia etti. 

DNV'nin verilerine göre, son üç ayda LNG yeni inşa sözleşmelerinde bir numaralı alternatif yakıt olarak geri döndü ve metanol düşüşe geçti. 

DNV Maritime küresel karbonsuzlaştırma direktörü Jason Stefanatos, “LNG yaz aylarından bu yana açık bir şekilde manşetlerde yer alıyor ve özellikle konteyner segmentindeki güçlü alım sayesinde üçüncü çeyrekte tüm alternatif yakıtlı yeni siparişlerin yaklaşık %60'ını oluşturuyor” yorumunda bulundu.

LNG'nin denizcilik sektöründe birincil alternatif yakıt seçeneği olması son yıllarda çok sayıda STK ve hatta Dünya Bankası'ndan bile yoğun eleştiri aldı.

ABD'deki Cornell Üniversitesi'nden çevre bilimci Robert Howarth tarafından kaleme alınan yeni bir rapor, LNG ihracatının 20 yıllık bir süre zarfında gezegeni ısıtan emisyonlar açısından kömüre kıyasla %33 daha kötü olduğunu iddia etti.

Geçtiğimiz hafta Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) merkezinde düzenlenen Deniz Çevresini Koruma Komitesi'nde (MEPC) aktivist bir grup olan Ocean Rebellion, deniz taşımacılığının yakıt olarak LNG'den vazgeçmesini talep eden bir protesto düzenledi. 

Ocean Rebellion'dan yapılan açıklamada, "SEA-LNG çok başarılı oldu, o kadar başarılı oldu ki Maersk, Royal Caribbean ve MSC gibi şirketler gemilerini 'yeşil' olarak tanıtıyor ve bu yalanı halka satıyorlar. LNG yeşil bir yakıt değildir" denildi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim