Avrupa denizlerindeki sucul canlıların izlenmesine yönelik proje kapsamında, 10 lüfer balığı, özel olarak hazırlanan tankın içerisinde anesteziyle akustik vericilerle donatıldı.
“Avrupa Denizlerindeki Sucul Canlıların İzlenmesi İçin Stratejik Altyapıların Geliştirilmesi (STRAITS)” projesi, Avrupa’nın dört bir yanında sucul canlıların izlenmesini ve biyolojik çeşitliliğin korunmasını hedefliyor.
Bu kapsamda; Kuzey Kanalı, Danimarka Boğazları, Cebelitarık Boğazı ve Türk Boğazlar Sistemi’nde sucul canlılar akustik telemetri yöntemiyle izleniyor.
Kuzey Ege Denizi’nden başlayarak, Çanakkale Boğazı, Saros Körfezi, Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı’nda toplam 25 istasyona akustik alıcılar yerleştirildi.
Projenin Türkiye ayağındaki temsilcisi Doç. Dr. Aytaç Özgül ve ekibi, önemli balık türlerini akustik vericilerle markalayarak izlemeye aldı.
İstanbul’da Yeniköy Su Ürünleri Kooperatifi’nden alınan 10 lüfer, özel tankta anestezi altında akustik vericilerle donatıldı. Doç. Dr. Özgül, balıkların yeniden denizle buluşturulmasının önemine dikkat çekerek, balıkçılardan yakaladıkları akustik vericili balıkları canlı bırakmalarını istedi.
Lüferin göç yolculuğu, sonbaharda Karadeniz’den Ege Denizi’ne ve ilkbaharda tekrar Karadeniz’e dönmesiyle gerçekleşiyor. Bu göç esnasında İstanbul ve Çanakkale boğazlarında yoğun avlanma yapılıyor.
Proje ile lüferin göç yolunu, hangi rotayı takip ettiğini ve nerede ne kadar süre kaldığını tespit etmeyi planladıklarını belirten Özgül, bu bilgilerin sürdürülebilir avcılıkta ilgili kurumlara yardımcı olacağını da ifade etti.
Hedef: 3 yılda 200 lüferi markalamak
Projenin, akustik alıcılarda elde edilen verilerin herkese açık bir sisteme yüklenmesi amacıyla destek beklediklerini dile getiren Özgül, hedeflerinin 3 yılda 200 lüfer markalamak olduğunu vurguladı. Ayrıca, bölgedeki üniversiteler, diğer kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının bu projeye destek verebileceklerini kaydetti.
Başarılar ve ilerleyen genel görünüm
Geçen yıl Altınoluk’ta 10 balık markalandığını ve bunlardan 3’ünün göç yolunu tamamlayarak Bulgaristan sularına ulaştığını ifade eden Özgül, bu yıl kış döneminde 50 balık markalamayı planlıyor. Ayrıca, akustik alıcılara düzenli dalış yapılarak verilerin güncelleneceği belirtildi.
Bu projede, sadece lüfer değil, yabancı araştırıcılar tarafından işaretlenmiş yılan balığı ve orkinos gibi diğer türler de tespit ediliyor. Fazla zarar vermeden markalanan balıkların yaşam süreleri boyunca veriler üreteceği ve bu yöntemin biyoçeşitliliğin korunması üzerinde olumlu etkileri olacağı düşünülüyor.
DENİZ HABER AJANSI