Madagaskar'ın adeta atar damarlarından biri olan Toamasina Limanı, Asya, Avrupa ve Körfez ülkelerinin yanı sıra Afrika ile de ticari bağlantıların gerçekleştirilmesini sağlıyor.
Gıdadan otomobile kadar ülke ihracatı ve ithalatının yüzde 80’i bu limandan karşılanıyor. Fakat limanın şu andaki altyapısının "50 yıllık ve kullanılamaz" olduğunu belirten yetkililer, konteyner iskelelerinin derinliklerinin ve depolama alanlarının yetersiz olduğunun da altını çiziyor. Teknik bu meselelerin dışında limanın yenilenmesi ve büyütülmesini gerektiren diğer önemli bir konu da ülke nüfusunun hızla artması.
Yıllık konteyner sayısının 250 binden bir milyona geçmesi hedeflenen limana çok yakında 470 metre uzunluğunda yeni bir rıhtım ve konteyner depolama alanı eklenecek, mevcut rıhtımlar ise derinleştirilecek. Böylece ticari bağlantı ağının genişleyeceği limana gelecekte daha fazla ve daha büyük kargo gemileri yanaşabilecek.
Afrika'nın bu en büyük altyapı projelerinden birini gerçekleştirilmesinde ise, Madagaskar'a Japonya destek veriyor. Japonya hem mühendislik uzmanlığı hem de 350 milyon euroluk bir kalkınma yardımı kredisi sağlıyor.
Penta-Ocean Construction Yönetim Kurulu Başkanı Taguçi Haruhiro, "Yirmisi Japon toplam 50 görevli, 600 Madagaskarlı şantiye çalışanı ve 100 personele inşaat yöntemlerini öğretiyor” dedi.
Şirketin Madagaskarlı inşaat mühendislerinden Sitraka Jean D'Annie Rabemanjakasoa ise, Japonlarla ilk defa çalıştığını ve ülkesine katkıda bulunmaktan duyduğu heyecanı dile getiriyor. Japonya, Afrika kıtasında uzun süredir kalkınma projelerini finanse ediyor.
"Bu projelerden bazıları, özgür ve açık bir Hint Pasifiki'nin gerçekleştirilmesine katkı sağlıyor" diyen Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Baş Temsilcisi Tanaka Kaori, “Bu proje, kaliteli altyapı sağlanarak ticari bağ artırma vizyonunun bir parçası. Japon hükümeti, Hint-Pasifik bölgesinde hukukun üstünlüğüne dayalı özgür ve açık bir uluslararası düzenin kurulmasının bu bölgede ve ötesinde barış ve refahı sağlayacağına inanıyor” cümleleri ile projeyi özetliyor.
Diğer ülkelere de açık olan bu vizyon Avustralya, Hindistan ve ABD de dahil olmak üzere diğer birçok ülke tarafından paylaşılıyor. Liman inşaatının ardından bin kişiye istihdam sağlanması beklenirken bu sayı hem Toamasina şehri hem de Madagaskar için büyük bir ekonomik destek olarak görülüyor.
Planda gelişmiş karayolu ve demiryolu bağlantıları ve başkent Antananarivo'da yeni bir ulaşım ve yük merkezi inşaatı da öngörüldüğünü söyleyen Madagaskar Ulaştırma ve Meteoroloji Bakanlığı Denizcilik, Nehir ve Hava Taşımacılığı Genel Müdürü Dina Hariniry Rakotomalala, "Bu proje Madagaskar'ın Afrika ve Asya ile bağlantısını destekleyecek. Aynı zamanda ülkemizin bölgesel entegrasyona katkısını artırmasına da olanak sağlayacak” ifadelerini kullanıyor.
DENİZ HABER AJANSI