BOTAŞ’ın Saros Körfezi’ne doğalgaz taşıyacak gemiler için inşa ettiği yaklaşık 270 metre uzunluğundaki iskele dolgu platformunun imar planlarının iptali istemiyle açılan dava reddedildi.
Bilirkişi raporunda projenin doğal alanların korunmasıyla uyumluluk göstermediği sonucuna varılmasına karşın mahkemenin projede "üstün kamu yararı" olduğunu belirtmesi dikkat çekti. Karara tepki gösteren bölge halkı, "BOTAŞ'ın dış ticaret için Saros Körfezi’ni kırıma uğratması, ormanların ve turizm bölgesinin acımasızca yok edilmesi nasıl olur da üstün kamu yararı olarak hüküm altına alınabilir? Bu kararı kabul etmiyoruz" dedi.
“PROJEDE KAMU YARARI YOK”
Saros Körfezi Mecidiye Beldesi Turizm Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Geliştirme Derneği ile bölge halkı, liman projesine karşı Kültür ve Turizm Bakanlığı ve BOTAŞ’a dava açtı. Saros FSRU (Yüzer Depolama ve Gazlaştırma tahsisi) İskelesi ve yardımcı tesisleri projesinin büyük ve küçük imar planlarının iptali istemiyle dava açan bölge halkı, projenin uygulanması halinde doğal bitki örtüsünün zarar göreceğini, ekosistemin ve doğal hayatın bozulacağını, kara ve denizde çevre kirliliği ve yangın riskinin artacağını ve kamu yararı bulunmadığını belirtti.
'ÜSTÜN KAMU YARARI'
Gazete Duvar’da yer alan habere göre, davaya bakan Edirne İdare Mahkemesi, istinaf yolu açık olmak üzere davayı oy birliğiyle reddetti. Mahkemenin kararında, "dava konusu plan kararlarıyla herhangi bir yapı ve nüfus yoğunluğu getirilmediği, dava konusu planlarla sıvılaştırılmış doğalgazın, LNG gemileriyle taşınmasının, yüzer sistemlerle depolanmasının ve gazlaştırılmasının amaçlandığı, bu durumun ise kamu yararı gereklerine uygun olduğunun anlaşıldığını" belirtildi. Mahkeme, kararda "bilirkişi raporunda; dava konusu edilen plan ve kararların, plan kademelenmesi, planlama yaklaşımı ve alanın özellikleri yönünden, çevre düzeni planları ile plan kararlarına, sürdürülebilirlik ilkesine, koruma-kullanma dengesinin sağlanması hedefine ve doğal alanların korunmasının gerekliliği kararı ile uyumluluk göstermediği sonucuna ulaştığı" ifadelerine yer verdi.
Ancak iki ayrı bilirkişi raporu bulunduğu ifade edilen kararda, "Dünya üzerinde özellikle pandemi süreci ile başlayan enerji güvenliği ile arzındaki düşüş ve fiyatlardaki aşırı artış nedeniyle sıvılaştırılmış doğal gazın, LNG gemileriyle taşınmasının, yüzer sistemlerle depolanmasının ve gazlaştırılmasının, Türkiye açısından büyük önem taşıdığı, bu nedenle söz konusu projenin uygulanmasında üstün kamu yararı bulunduğu" belirtildi.
'GERÇEĞİ GÖRMEZDEN GELEMEZSİNİZ'
Keşan Kent Konseyi ve Saros Gönüllüleri bugün ortak bir açıklama yaparak mahkemenin kararına tepki gösterdi. Açıklamada mahkeme kararının 14 aydır umutla beklendiği belirtilerek "Edirne İdare Mahkemesi'nin davamızda yaptığı keşif ve bilirkişi heyet incelemesi sonucunda hazırlanan raporda, tarım ve orman alanlarını korumayan, üst ölçekli planlara aykırı, tepeden inme bir karar ile Saros FSRU Limanı’nın Saros Körfezi Kültür ve Turizm Gelişim bölgesine yapılmasının planlama hukuka aykırı olduğu bilimsel olarak tespit edilmiştir" denildi.
Karara itiraz edileceği vurgulanan açıklamada özetle şu ifadeler kullanıldı:
"20 yıldır enerji arz güvenliğini sağlayamayanların, ekonomik çöküşten kurtuluşu bu tür projelere bağlayanların, dışa bağımlı dövize endeksli, pahalı enerji ithalatı için Saros Körfezi’ni daha fazla katletmelerine izin vermemeliyiz. BOTAŞ şirketi Saros FSRU Doğalgaz Limanı ile dış gaz alım ve dış gaz satım taahhütlerini yerine getireceğini, deniz aşırı ülkelerden gelecek gazı Avrupa pazarına aktarma taahhütlerinin olduğunu açıkça ifade etmiştir. Ülkemizin ve denizimizin hakkını hukukunu aramaya devam edeceğiz. Mahkeme kararındaki gerekçeler sadece genel ve soyut ifadeler olup planlama hukukuna açıkça aykırıdır. Güneş enerjisine yatırım yapmayanların yarattığı enerji plansızlığının faturasını Saros Körfezi’ne ödetemeyeceksiniz. Saros FSRU Limanı'nın hafriyat ve inşaat çalışmalarının Saros Körfezi'ni mahvettiği ve kirlettiği gerçeğini görmezden gelemezsiniz."
DENİZ HABER AJANSI