STM tarafından Malezya Kraliyet Donanması’nın gereksinimlerini karşılayacak şekilde tasarlanmış ve özelleştirilmiş ADA sınıfı üç korvetten oluşan Littoral Mission Ship Batch-2 (LMSB2) Projesi kapsamında ilk geminin çelik kesme töreni İstanbul Shipyard’da yapıldı.
STM’nin; tasarımdan performansa, inşadan gemilerin teslimine kadar projenin tüm aşamalarından sorumlu ana yüklenici olduğu projenin ilk gemisinin çelik kesimi için düzenlenen törene Malezya Kraliyet Donanması (MKD) Komutanı Amiral Datuk Zulhelmy Ithnain, Malezya Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri Dr. Mohd Bakhari İsmail, Malezya’nın Türkiye Büyükelçisi Sazali Mustafa Kamal ve STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz hazır bulundu.
Malezya Kraliyet Donanması’ndan yapılan açıklamada, aynı sınıftaki başka korvetlerin de Pakistan ve Ukrayna donanmaları için inşa edildiği belirtilerek, LMSB2 projesi gemilerinin yüzey savunma, hava savunma ve elektronik savaştan oluşan ortamlarda “çok boyutlu” işlevlere sahip olduğu ve MKD’nin muharebe ve operasyonel yeteneklerini artıracağı bildirildi.
Açıklamada, “gemiler ayrıca Malezya’nın deniz sahasındaki görevler için konuşlandırılacak gelişmiş silah sistemleri ve sensörlerle donatılacak” denildi.
Gemilerin 2027’ye kadar tamamlanması bekleniyor.
Milli gemilere milli sistemler
Gemilerde, ASELSAN tarafından geliştirilen, 30 mm MUHAFIZ (Smash) Uzaktan Komutalı Stabilize Top Sistemi, CENK 3D Arama Radarı, ARES 2D Su Üstü Radar ED sistemi, Akrep Atış Kontrol Radarı, Chaff Aldatma Sistemi, Dost-Düşman Tanıma Sistemi IFF ve diğer elektronik sensörler; ROKETSAN tarafından geliştirilen ATMACA Gemisavar Füzesi, HAVELSAN tarafından geliştirilen Savaş Yönetim Sistemi (SYS) ve 76 mm top atış kontrol sistemi yer alacak.
99,56 metre uzunluğa ve 2500 ton deplasmana sahip olacak gemiler, 26 knot maksimum hıza, helikopter iniş platformuna ve 111 kişilik mürettebat kapasitesine sahip olacak.
Manevra ve gizlilik
STM tarafından gerçekleştirilen gemi tasarımında “eşsiz manevra ve denizde kalma kabiliyeti”, “gizlilik tasarımı ve düşük radar kesit alanı (RCS)”, “yedeklilik felsefesi”, “ileri AAW (Anti Air Warfare), ASUW (Anti Surface Warfare) ve elektronik savaş için iyi entegre edilmiş modern silah ve sensör konfigürasyonları”, “yüksek dayanıklılık”, “HELO güvertesi & hangarı” göz önüne alındı.
Gemi sistemi & ekipman yapılandırması
Ana Tahrik / Güç Üretimi
4 x Dizel Motor (CODAD Tahrik Sistemi)
2 x İndirgeme Dişlisi
2 x Şaft
2 x CPP Pervane
4 x Dizel Jeneratör
1 x Acil Durum Jeneratörü
Fin Stabilizatörü
Sensörler
Muharebe Yönetim Sistemi (CMS)
3D Gözetleme Radarı
IFF Sistemi (3D radar ile entegre)
1 x Atış Kontrol Radarı
Atış Kontrol Sistemi
2 x Hedef Belirleme Görüşü (TDS)
C-ESM Sistemi
Gemi Botları
1 x 6 metre LOA RHIB
1 x 7.5 metre LOA RHIB
Geliştirme Kapasiteleri
Özel Sensörler ve Silahlar
Mühimmat Depoları
Navigasyon ve İletişim Sistemleri:
Entegre Köprü Sistemi
2 x Fiber Optik INS
2 x Navigasyon Radarları (X-band)
Rüzgar ve Meteoroloji Sistemi
WAIS
3 x WECDIS
2 x GNSS
Seyir Veri Kaydedici
Eko Sondaj
Hız Günlüğü
Gemi Zaman Sistemi
Su Altı Telefonu
Entegre İletişim Sistemleri – ICS
Dahili İletişim Sistemleri
Harici İletişim Sistemleri
Konaklama
111 kişi (subaylar, mürettebat ve misafirler) için deniz normları/standartları ve sınıflandırma kurallarına uygun konforlu konaklama
Mutfak, kuru gıda depolama, subay/mürettebat yemek salonları, ofisler vb.
DENİZ HABER AJANSI