Merkezi Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ta bulunan Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (FEE), özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde çok önemsenen Mavi Bayrak Programı’nda bu unvanı almaya kazanan kuruluşları açıkladı.
Milliyet'ten Gökhan Karaka'ın haberine göre, kural ve standartları belirleyen FEE verilerine göre Türkiye hâlâ dünyanın en çok mavi bayraklı kıyıya sahip 3’üncü ülkesi. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV), Türkiye’de 531 plaj, 24 marina, 5 bireysel yat ve 15 turizm teknesinin mavi bayrak almaya hak kazandığını duyurdu.
Türkiye, mavi bayraklı plaj sayısıyla İspanya ve Yunanistan’ın ardından gelirken, İtalya ve Fransa’yı solladı. Ancak son veriler 2021 yazını müsilaj mücadelesiyle geçiren tek iç deniz olan Marmara Denizi’nin nasıl bir çevre felaketiyle karşı karşıya olduğunu bir kez daha ortaya koydu.
Marmara Denizi’nde hiç mavi bayraklı plaj kalmadı. Mavi bayraklı 229 plajıyla ilk sırayı Antalya aldı.
İSTANBUL'DA SADECE 2 PLAJ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eski müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Marmara Denizi’ndeki 15 mavi bayraklı plajın iptal edildiğini, 2 denize 515 km sahili bulunan İstanbul’da ise sadece Şile kıyısında iki mavi bayraklı plaj kaldığını söyledi.
TURİSTLER İÇİN ÖNEMLİ
Sezonda 15 gün ara ile deniz suyu analizleri yapılması, plajı kullananların güvenliği için cankurtaran bulunulması, sahillerde su sporları ile yüzme alanı ayrılarak, acil durum planı, çevre yönetimi ve engellilere modern hareket olanakları sağlayan mavi bayrak unvanını plajların alabilmesi için 33 kriteri hayata geçirilmesi gerekiyor. Mavi bayrak almak kadar alınan unvanın korunması da büyük önem taşıyor.
TÜRÇEV Mavi Bayrak Programı Ulusal Koordinatörü Almıla Kından Cebbari, uluslararası ödül sistemi mavi bayrağın Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayanlar tarafından çok önemsendiğini ve sadece başvuru yapılanların değerlendirmeye alındığını söyledi. Geçen yıl 519 mavi bayraklı plajın olduğu belirten Cebbari, bayrak dağılımlarının Batı Akdeniz ve Ege kıyılarında yoğunlaşmasını dikkat çekici bulduğunu belirtti. Mavi bayrak koşullarının tüm kıyılarımızda sağlanmasının önemine değinen Cebbari, bu unvanın uluslararası bir ödül sistemi olarak Avrupa’dan gelen turistler için önemli olduğunu kaydetti.
ÇEVRE FELAKETİ
İstanbul’un Şile ilçesindeki 2 mavi bayrak plajı kalması ve Marmara Denizi’nin bu unvanı yitirmesi ise dikkat çekiyor. Çanakkale’nin boğaz içinde ve Ege kıyısında 12 plajı olduğu belirlenirken, Marmara Denizi’nin unvanını kaybetmesi 2021 yazında yaşanan çevre felaketi müsilaja bağlandı. TÜRÇEV, tamamen gönüllü başvurularla yapılan değerlendirmeler sonucu mavi bayrak ödüllerinin verildiğini belirtirken müsilaj öncesinde mavi bayrak sahibi olan Balıkesir-Erdek’te 7, Tekirdağ-Şarköy’de 6, Kocaeli- Karamürsel ve Çanakkale Karabiga’da birer plajın 2022’de bu unvanı elde edemediği kaydedildi.
VAN’DA BİLE OLMASI SEVİNDİRİCİ
Mavi bayrak, plajlar için 15 günde bir deniz suyu analizleri, atık su arıtma tesisleri, hassas doğal alanların korunması, cankurtaran ve ilkyardım malzemeleri, acil durum planı, engelli olanakları, atıkların ayrıştırılması, çevre eğitimi ve bilgilendirmesi gibi 33 şart barındırıyor. En çok mavi bayrak Ege Denizi kıyısındayken, 229 plaj ile Antalya lider. Muğla ise 111 mavi plaja sahip. Samsun, Kocaeli, Bartın, Düzce, Ordu, Kırklareli Sakarya ve İstanbul’un kıyısındaki Karadeniz’de ise 33 unvanlı plaj var. Van Gölü kıyısında da mavi bayraklı bir plaj bulunuyor.
DENİZ HABER AJANSI