• BIST 9640.08
  • Altın 2937.802
  • Dolar 34.5954
  • Euro 36.5792
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 6 °C
  • Antalya 8 °C
  • Muğla 4 °C
  • Çanakkale 7 °C

Mart ayında sürüklenerek batan M/V MORAZ adlı kuru-sıvı yük gemisi yüzdürüldü!

Mart ayında sürüklenerek batan M/V MORAZ adlı kuru-sıvı yük gemisi yüzdürüldü!
M/V MORAZ adlı kuru-sıvı yük gemisi, İskenderun Körfezi’nde Mart ayında yaşanan fırtına nedeniyle iskeleye bağlı halatlarının kopması üzerine sürüklenerek karaya oturmuştu.

İskenderun Körfezi’nde Mart ayında yaşanan fırtına nedeniyle iskeleye bağlı halatlarının kopması üzerine sürüklenerek karaya oturan M/V MORAZ adlı kuru-sıvı yük gemisi, kurtarılarak yüzdürüldü. Söküm için İzmir’e götürülmesi planlanan geminin 45 günlük çalışmayla yüzdürülebildiği öğrenildi.

125 metre uzunluğunda, 20 metre genişliğinde ve 9.444 DWT’lik M/V MORAZ gemisi, çapa halatının fırtına nedeniyle kopması üzerine bağlı olduğu İskenderun’daki Yazıcı iskelesinde sürüklenerek, bölgedeki kayalıklarda karaya oturmuştu. Sürüklenme sonrasında geminin su aldığı belirlenmişti. İskenderun Liman Başkanlığı, gemiyi kurtarmak için sevk ettiği römorkörler, geminin kurtarılmasını sağlayamamıştı.

İskenderun Körfezi’nde sürüklenerek karaya oturan gemiye ilişkin Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün, 11 Mart 2022 tarihli sosyal iletişim sitesinden yapılan fotoğraflı paylaşımında şunlara yer verilmişti: “AAKKM’ye gelen ihbarda Gabon Bayraklı MORAZ gemisinin İskenderun Yazıcılar iskelesinde hava muhalefeti nedeniyle halat kopararak karaya oturduğu ihbarı alınmıştır. Geminin makine dairesinden su aldığı belirlenmiş olup ilgili tüm birimler ile gerekli çalışmalar başlatılmıştır.”

1995 yapımı olan 7.617 grostonluk MORAZ adlı geminin kurtarılma çalışmasını yapan detek Deniz Teknolojisi Ltd. Şti.’nin bölge sorumlusu olan kaptanı Mustafa Çankaya, geminin su alması nedeniyle yüzmesine engel olan bölgelere sacdan yamaları kaynak yaparak, su geçirgenliğini durdurarak minimuma indirdiklerini söyledi. 1985’den itibaren çeşitli bölgelerde farklı ebatlardaki gemi, yat ve deniz vastalarını sudan çıkarma ve yüzdürme işlemi yaptıklarını anlatan kaptan Çankaya, “bizden önce 3 ayrı firma çalışma yapmış ama gemiyi yüzdürememiş. Firma çalışanlarımız gemiyi 45 günlük çalışmayla yüzdürebildi” dedi.

Yüzer hale gelen gemiyi su sızdırmaz duruma getirmeye çalıştıklarını anlatan Çankaya, armatörün gemiyi söküm için İzmir Aliağa’daki gemi söküm merkezine götürmeye çalıştığını ifade etti. Geminin çekilerek Aliağa’ya götürülmesinin planlandığı ve 28-29 Ekim tarihlerinde İskenderun’dan İzmir’e hareket edilmesinin planlandığını anlatan Çankaya, gemiyi karadan çıkarma ve yüzdürme işleminin 600 bin dolar ile 800 bin dolar arasında bir maliyetinin olduğunu, sökülüp satılmasından ise 1 milyon 500 bin dolar gibi bir paranın elde edilebileceğini söyledi.

Detek Deniz Teknolojisi Ltd. Şti.’nin, geçen ay İskenderun LimakPort’ta konteyner yüklemesi sırasında batan M/V SEA EAGLE gemisinin yüzdürülme işi için teklif veren firmalar arasında olduğu öğrenildi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim