Türkiye, plaj ve marinalara verilen uluslararası çevre ödülü olan "Mavi Bayrak" sayısını plajlarda 174'ten 436'ya çıkararak, dünya sıralamasında ikinciliğe yükseldi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kültür Bilimleri Akademisi Başkanı Prof. Dr. Kemal Üçüncü başkanlığında hazırlanan raporda, Mavi Bayrak Programı'nın Türkiye'de 1993 yılında Turizm Bakanlığının öncülüğünde başlatıldığı hatırlatıldı.
Türkiye'nin 2015 yılı rakamlarına göre 50 ülke arasında 436 mavi bayraklı plajıyla 578 mavi bayraklı plajı olan İspanya’nın ardından dünya sıralamasında ikinci sırada yer aldığı ifade edilen raporda, Türkiye'yi 395 mavi bayraklı plajla Yunanistan, 379 mavi bayraklı plajla Fransa 299 mavi bayraklı plajla Portekiz'in takip ettiği kaydedildi.
Türkiye'de en fazla mavi bayraklı plajın Antalya'da, en fazla mavi bayraklı marina ve yatın ise Muğla’da bulunduğu belirtilen raporda, Karadeniz'de ise Ordu'da 4, Düzce, Samsun ve Zonguldak'ta da birer tane olmak üzere toplam 6 mavi bayraklı plaj olduğu bilgisine yer verildi.
"Turizmden elde edilen gelir 2 kat arttı"
Prof. Dr. Kemal Üçüncü, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir turizmin önemine işaret ederek, "Dünyadaki artış oranına nispeten Türkiye'de turizme katılan kişi sayısı ve turizmden elde edilen gelirdeki artış oranı son 10 yılda 2 katından fazla oldu" dedi.
Her geçen yıl dünya turizminin üretimdeki payının arttığını ve aynı zamanda turizm hareketlerinin batıdan doğuya doğru kaydığını söyleyen Üçüncü, "Bu gelişimle turizm değerlerine sahip ülkelerin dünya turizminden aldığı paylar artmaktadır. Bu açıdan bakıldığında, stratejik konumu, deniz-kum-güneş zenginliği, kültür ve doğal kaynaklarının zenginliği itibarıyla Türkiye’nin turizm gelirleri ve dünya turizminden aldığı paylarda artışlar meydana geldi" diye konuştu.
Deniz Haber Ajansı