• BIST 9915.76
  • Altın 2975.528
  • Dolar 35.0159
  • Euro 36.7713
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara -1 °C
  • İzmir 8 °C
  • Antalya 8 °C
  • Muğla 4 °C
  • Çanakkale 6 °C

Mavi büyümenin ayrıntıları belli oldu

Mavi büyümenin ayrıntıları belli oldu
İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO), Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi'nin denize bakan tarafını bir araya getirdi.

Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi (2024-2028) ile Bölge Planları’nın (2024-2028) Onaylanması Hakkında Karar Resmi Gazete’de yayınlandı.

İMEAK Deniz Ticaret Odası da (DTO) bu kararın denizle ilgili bölümlerini bir sirkü olarak yayınladı.

Mavi enerji

Mavi büyüme yaklaşımı çerçevesinde denizlerimizin ve denizcilik sektörlerinin sürdürülebilir büyümesinin sağlanması için çalışmalar yürütülecektir. Kıyı bölgelerde su ürünleri yetiştiriciliği, deniz taşımacılığı, liman hizmetleri, gemi yapım ve onarımı, gemi geri dönüşümü, marina, kıyı ve deniz turizmi ve mavi enerji gibi mavi büyüme sektörlerinin sürdürülebilir gelişimi desteklenecektir.

Trabzon’da gemi inşa

Samsun, Trabzon ve Van illerinde mavi büyüme potansiyelinin değerlendirilmesi sağlanacaktır. Balıkçılık ve su ürünleri üretimi, deniz ulaşımı, gemi inşa sektörü ve turizm açısından söz konusu illerin sahip olduğu potansiyellerin kullanımı teşvik edilecek, doğal kaynak kullanımında koruma kullanma dengesi gözetilecektir. Samsun ve Trabzon’da su ürünleri yetiştiriciliği, Trabzon’da gemi inşa sektörü, Van’da su ürünleri yetiştiriciliği ve ekoturizm, mavi tur uygulamaları hayata geçirilecektir.

Limanlar ile OSB arasında demir yolu

Limanların Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ile demir yolu bağlantısı güçlendirilecektir. Bu kapsamda, limanların hinterlandında yer alan OSB’ler öncelikli olmak üzere limanların OSB’ler ile bağlantısını güçlendirecek demir yolu hatları yapılacaktır.

Kuru liman yapımı

Liman yoğunlukları göz önüne alınarak kuru limanların yapımına hız verilecektir. Bu kapsamda, Ulaştırma ve Lojistik Ana Planında yer alan Tekirdağ, Kocaeli, Mersin ve İskenderun’da kuru limanların yapımına hız verilecektir. Bunların yanında, belirlenen yeni ihtiyaçlar çerçevesinde kuru limana dönüştürülebilecek altyapılar tespit edilecektir.

Mardin’e lojistik merkezi

Lojistik merkezlerin sayısı ve etkinliği artırılacaktır. İşletmelerin lojistik ve taşıma maliyetlerinin azaltılmasına katkı sağlayacak şekilde küresel entegrasyon ve rekabet boyutundaki iller öncelikli olmak üzere lojistik merkezlerin sayısı çok modlu taşımacılık imkânları da dikkate alınarak artırılacak ve etkin bir şekilde çalışması sağlanacaktır. Bu kapsamda, plan-proje aşamasında olan Mardin, Habur, Zonguldak Filyos, İstanbul Yeşilbayır, İzmir Çandarlı ve Bilecik Bozöyük Lojistik Merkezleri hayata geçirilecektir.

Kruvaziyer iç bölgelere ulaşacak

Kruvaziyer Turizmde başlıca talebin İstanbul, Kuşadası ve İzmir’de gerçekleştiği ve bunu Marmaris, Antalya Bodrum Alanya, Çeşme ve diğer illerin takip ettiği görüldüğünden; Bartın, Çanakkale, Samsun, Sinop ve Trabzon illerinin de kruvaziyer turizminde gelişmeye açık oldukları ve yabancı turist kafilelerinin yoğun olarak tercih ettiği Antalya, Muğla, Aydın, İzmir ve Balıkesir illerinin kruvaziyer turizmine yönelik altyapı ihtiyaçlarının giderilmesiyle ülke ekonomisine katkıları artırılacaktır. Kruvaziyer turizmi kapsamında liman şehirlerinden iç bölgelere doğru turizm destinasyonları oluşturularak bu illerin turizm potansiyelinin de değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.

Tema odaklı turizm

Turizm sektörünün bölgesel gelişmeye katkısını artırmak için destinasyon ve tema odaklı turizm yaklaşımı benimsenecek ve turizm faaliyetleri çeşitlendirilerek turizmin tüm yıla ve tüm bölgelere yayılması sağlanacak ve bölgesel kalkınmaya katkısı artırılacaktır. Ayrıca, doğal, kültürel ve tarihi değerlerin koruma kullanma dengesi gözetilecektir.

Deniz yolu – demir yolu kombinesi

Demir yolu iltisak hatları görece daha yüksek maliyete sahip deniz yolu-kara yolu taşımacılığından deniz yolu-demir yolu kombine taşımacılığına geçişe önemli katkı sağlayacak, kıyı illeri arasında yük ve yolcu taşımacılığında deniz yolu bağlantıları güçlendirilecektir.

İklim değişikliği risk haritası

İklim değişikliğine bağlı olarak yağış rejimlerinin ve güneşlenme sürelerinin değişmesi, aşırı ve düzensiz hava olayları ve deniz seviyesinin yükselmesi gibi faktörlerin turizm sektörü üzerindeki olası etkileri tespit edilecek; planlama ve altyapı faaliyetleri başta olmak üzere iklim değişikliği ile uyumu sağlamak için gerekli önlemler alınacak, iklim değişikliğinin etkilerine karşı kentsel altyapı güçlendirilecek, özellikle düzensiz ve şiddetli yağışlar, kuraklık ve kıyı yerleşimlerinde deniz seviyesinin yükselmesi, orman yangınları gibi iklim değişikliği kaynaklı risklerin kentsel alanlardaki etkileri detaylı bir şekilde analiz edilecek ve risk haritaları oluşturulacaktır.

DENİZ HABER AJANSI 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim