İMEAK Deniz Ticaret Odası Nisan Ayı Meclis Toplantısı, İMEAK DTO’nun Fındıklı'daki genel merkez binasında gerçekleştirildi.
Toplantıya misafir olarak İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Mehmet Karaca ve İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Oğuz Salim Söğüt katıldı.
Toplantıda ilk olarak söz alan İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, son günlerde basında Ziya Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin tasfiye edildiği yönünde çıkan haberlere ve lisenin İTÜ’ye devredilği konusuna açıklık getirmek üzere Rektör Mehmet Karaca ve Dekan Oğuz Salim Söğüt’ü toplantıda ağırlayarak konuya açıklık getirmek istediklerini söyledi.
Kıran, “Yaklaşık bir ay önceydi. Bir haber aldık. Bu haber, 1927 yılından bu yana denizclik eğitimi veren 1994 yılından bu yana Ziya Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olan, bizim sektör mensuplarımızın Ortaköy diye adlandırdığı okulumuzun ki, Deniz Ticaret Odası olarak bu okulun maddi anlamda birçok destekçisiyiz. Bu okulumuzun Milli Eğitim Bakanlığı ile İstanbul Teknik Üniversitesi arasında yapılan bir işbirliği protokole kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi himayesine verildiğini öğrendik. Önce sayın dekanımızla sonra da sayın rektörümüzle irtibata geçtik. Konunun ne olduğunu, çünkü burası bizim hikakiten çok önemli, bizim için derken Deniz Ticaret Odası ve denizcilik camiası için, burada okumuşlar var, mezun olmuşlar var, denizcilik camiası ile özdeşleşmiş bir okuldur burası. Konunun detaylarının ne olduğunu kendilerinden duymak istedik. Sağ olsun, sayın rektörümüz, sayın dekanımız kırmadılar ve bugün aramıza katılarak bu protokol hakkında bilgi verecekler. Detayları bizde bilmiyoruz. Biz de ona göre yolumuzu belirleyeceğiz” dedi.
“OKUL TASFİYE EDİLMEDİ”
İTÜ Denizcilik Fakültesi tarihçesi hakkında katılımcılara bilgi veren İTÜ Rektörü Mehmet Karaca, “Mesle şöyle başlıyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Bakan Bey ve Bakan Yardımcısı bu mesleki teknik liselerle ilgili bir hamleler yapma niyetindeler. Bu akademik yılın başında, 2018 Ekim ayında. Bana geldiler. Konuştuk. Dediler ki, üniversitenin içinde böyle bir teknik lise açabilir miyiz? Düşündük, taşındık, üniversite içi buna uygun değil, dedik. Bu işin merkezinde denizcilik olamaz mı, dedim. Hay hay, dediler. Madem denizcilik sektörü, benzer şeyler olsun. Ortaköy’deki mektebin bir kısmını İTÜ Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’ne çevirelim, dediler. Bende gönül bağı var dedim. Ama bunun merkezinde, ana eksini denizcilik olmak şartıyla kabul ederiz, dedim. Protokolü yaptığımızda bunlar bir sürü şeyler eklediler. Yani üniversite burayı almadı. Hala Milli Eğitim Bakanlığı’nın bir birimidir. Aynı Galatasaray Lisesi ve benzeri liselerde yaptıkları şey gibi. Üniversite bir hamilik üstlenecek. Denizcilikle ilgili üç alan ama denizcilik de içinde olsun ve diğerleri denizciği desteklesin. Neler besleyebilir? Bilişim çağındayız. Her şey artık dijital ortama dönüştü. Ziya Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin tasfiyesi yok. Onu baştan söyleyeyim” dedi.
“ŞU ANDA SÜREÇ DEVEM EDİYOR”
Okul için müdürü kendilerinin önereceğini ancak atamayı Milli Eğirim Bakanlığı’nın yapacağına dikkat çeken Karaca, “O alanın içinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü var. Onun tasfiyesi var. Onlar oraya konuşlanmışlar. Büyük bir alanı tutmuşlar. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü oradan çıkacak. Burası sadece lise formatında kalacak, dediler. Onlarda kabul ettiler. Denizcilik, sadece ve sadece güverte olmayacak. Makine ve işletme içinde üç bölüm olacak. Denizcilik üç bölümden teşekkül edecek ve bunu destekleyen elektronik ve bilişim bölümleri de yan uygulamalı olacak. Zaten denizcilik sektörünün elektronikçiye ihtiyacı var. En son masadaki nokta bu. Bu konuda mutabık olduk ve işleme başladık. Biz sadece, İTÜ okul için müdürü önerir, Milli Eğitim Bakanlığı atama yapar. Müdürü biz atıyoruz, müfredeta müdahale edebilelim. Nasıl müdahale edelim. Masaya oturduğumuzda Denizcilik Fakültesi’nden hocalar da vardı. Eğitimcilerin eğitimleriyle de ilgileneceğiz. İsim hakkını devrettik.
Biz üç bölüme 20’şer öğrenci alacağız. Burayı elit bir kurum haline getirmemiz lazım. Yani İTÜ ismini koyuyorsanız, bunun sıradan bir lise olması mümkün değildir. Benim ismimi burada kullanacaksanız ve benimle beraber çalışacaksanız, mutlaka bir elitizm olması lazım. Elitizmde üç bölüme 20’şer öğrenci alınacak. Bu 20’şer öğrenci ile devam edeceğiz. 4 yılda 250 öğrenciyi hiçbir zaman geçmeyecek. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü buradan çıkacak. Eski binanın onarımı söz konusu. Bunu talep ettik ve bunların hepsini kabul ettiler. Şu anda süreç devem ediyor” diye konuştu.
“ÇOK DETAYLI BİR PROTOKOL İMZALANDI”
Üniversitenin imkanlarını liseye açtıklarını belirten Karaca, “10 yıllık bir protokol imzalandı. Okul, elit ve butik bir lise olarak kalacak. Çok detaylı bir protokol imzalandı. Bu liseden mezun olanlara İTÜ Denizcilik Fakültesi’ni kazananlara burs vereceğim. Bunu taahhüt ediyorum. 10 yıl sonunda tekrar masaya oturup Milli Eğitim Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniveristesi olarak konuşuruz. İçiniz müsterih olsun. Üniversitenin imkanlarını liseye açarak daha da genişleteceğiz. Eğitimde elitimz çok önemli. Çünkü siz, eğitilmiş, elit insanlarla iş yapmak zorundasınız” ifadelerini kullandı.
Konuşma sonrası günün anısına İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır tarafından İTÜ Rektörü Mehmet Karaca’ya hediye takdim edildi.
Haber ve Fotoğraflar: Mehmet ŞAHİNCİLEROĞLU - DENİZ HABER AJANSI