Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İlhan Aydın, enstitü olarak nesli tehlike altında olan Mersin Balığı ile ilgili uzun yıllardır çalışma yapıldığını söyledi.
Aydın, “Mersin Balığı 1980'li yıllardan itibaren avcılığı yasaklanmış, nesli tehlike altında olan, dinazorlar döneminden günümüze kadar kalabilen ender canlılarda biridir. Dolayısıyla avcılığı yasak ve koruma altında. Kültür şartlarında üretilse dahi gerek havyarı gerekse etinin ticareti kontrollü bir şekilde yapılıyor. Bununla ilgili enstitümüz uzun yıllardır çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalar İstanbul Üniversitesi, Sinop Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştiriliyor. Son dönemde Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nin de desteklerini alıyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın uzun soluklu desteğiyle birlikte bu çalışma yürüyor. En son DSİ ile işbirliği yaparak getirdiğimiz yumurtaları işletmelere dağıttık. Doğaya yaklaşık 20 bin balık bıraktık. Doğadaki miktarları artması neslin devamı açısından oldukça önemli” dedi.
"TÜRKİYE'DE İLK KEZ KENDİ STOKLARIMIZDAN YAVRU ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİRDİK"
Türkiye’de ilk kez kendi stoklarından Mersin Balığı yavru üretimi gerçekleştirdiklerini kaydeden Aydın, “Kurum olarak 'Kendi stoklarımızda bulunan damızlıklarından yavru alıp doğaya bırakalım ya da işletmelere tedarik edelim' diye bir çalışma yaptık. 2015 yılı itibariyle kendi stoklarımızdan Türkiye’de ilk olarak yavru üretimini gerçekleştirdik. Ürettiğimiz yavrulardan işletmelere dağıtmaya başladık. 12 işletmeye bu yavrudan verdik. Önümüzdeki yıldan itibaren 5-10 bin gibi yavruyu daha doğaya bırakmaya başlayacağız. Daha önce 20 bin adet bırakmıştık. Dolayısıyla bu şekilde bu balığın neslinin devamını sağlamış olacağız. Böylelikle hem ekolojiye hem de ekonomiye katkı sağlamış olacağız” diye konuştu.
MERSİN BALIKLARI
Mersin balıkları, iskeleti ile köpek balığına benzer. Yaşamının büyük bölümünü dipte küçük balıklar, solucanlar, kabuklular ve yumuşakçaları yiyerek geçirir. İlkbaharda yumurtlamak için ırmaklara girer. Dişisi 2-3 milyon yumurta bırakır. Yumurtalar bir haftada açılır ve erişkinlere benzer yavrular oluşur. Yaklaşık 65 cm uzunluğa varana kadar ırmaklarda kalırlar.
Çokça türleri vardır. Karadeniz ve Hazar Denizi’nde de bulunurlar. Sibirya’nın ırmak ve göllerinde, Tuna’nın Viyana’ya kadar uzanan kesiminde yaşarlar. Karadeniz ve Hazar Denizi’nde yaşayan dev mersin balığı 7.50 m’ye kadar uzayabilir. Amerikan mersinbalığı ABD’nin Göller Bölgesi ve St. Lawrence Irmağı’nda bulunur. Mississippi ve Orta Asya ırmaklarının küçük burunlu mersin balığı 1.85 m uzunluğa erişir. Mississippi’de yaşayan ince burunlu mersin balığı 6 m’ye kadar uzar ve Çin’in büyük ırmaklarında yaşar. Gerçek mersin balıklarının tüm türleri lezzetli ete sahiptir. Ancak etlerinden çok yumurtaları için avlanırlar. Bunların içinde Hazar Denizi'nde bulunan türleri en iyi kalite havyarı verir.
Deniz Haber Ajansı