• BIST 10029.31
  • Altın 3111.025
  • Dolar 35.58
  • Euro 36.9263
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara -3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Antalya 11 °C
  • Muğla 3 °C
  • Çanakkale 4 °C

Mersin'de kıyıya vuran balinanın ölüm nedeni belli oldu

Mersin'de kıyıya vuran balinanın ölüm nedeni belli oldu
Geçtiğimiz günlerde Mersin'de kıyıya vuran balinanın ölüm nedeni açıklandı. Mavi balinadan sonra en büyük türe ait olan balinanın ön nekropsi sonucuna göre büyük bir geminin çarpması sonucu öldüğü belirlendi.

Mavi balinadan sonra en büyük tür olan oluklu balina, Mersin kıyısına vurmuştu. Geçtiğimiz hafta vatandaşların ihbarıyla kıyıya gelen yetkililer balinanın ölüm nedenini belirlemek için ön nekropsi yapacaklarını açıklamıştı ve bu balinanın Doğu Akdeniz'de nadiren görüldüğünü aktarmıştı.

MEÜ Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, kıyıya vuran balinanın ölüm nedeninin belirlendiğini açıkladı.

Karaya vuran balığın 'fin' türü bir balina olduğunu söyleyen Ayas, "Tabi bu türün daha küçük bir bireyi ölü olarak karaya vurdu. Bu çok üzücü bir durum. Çünkü nesli tükenmek üzere olan bir hayvanın, genç bir bireyinin ölmesi bizleri üzdü. Tek tesellimiz bu balığın kemiklerinin müzede sergilenerek, bir eğitim materyaline dönüştürülmesi olacaktır. Tabi bu balık Doğu Akdeniz'de nadir gözükse de bu tarz ölü ele geçmeler ya da balıkçıların nadir görüntülediği bir tür" dedi.

 'BÜYÜK BİR GEMİNİN ÇARPTIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ'

Balıkla ilgili ön nekropsi sonuçlarının çıktığını ifade eden Ayas, "Sol pektoral yüzgecinde radius ve ulna kemiklerinde ciddi kırıklar tespit edildi. Yine iç bölgelerinde yaptığımız incelemelerde kanamalı bölgelerin olduğu görüldü. Bu büyüklükte kemiklerin büyük ölçüde kırılmasına yol açabilecek bir kazanın olduğunu düşünüyoruz. Yani büyük bir gemi ile balığın çarpışması sonucunda bu büyüklükte bir yaralanmanın meydana geldiği, bu yaralanmaya bağlı olarak ölümün gerçekleştiğini değerlendirdik" şeklinde konuştu.

'İNSANLAR İÇİN TEHDİT DEĞİL'

Balığın cansız olarak en az 10 gün denizde kaldığının altını çizen Ayas, "Yaptığımız boy ölçümünde 13.5 metre boyunda olduğunu belirledik. Tabi burada insanlar da korkmamalı. Çünkü bu tür balıklar süzerek beslenen canlılardır. Bunlar insan için bir tehdit değildir. Zaten bunlar kıyıda bulunmaz. İnsanların denizi kullandığı alanlarda bu balıkları görmeyiz. Bu balıklar Doğu Akdeniz'in orta kısımlarını kullanırlar. İnsan etkileşimleri neredeyse sıfırdır. Sadece bazen balıkçılar tarafından görülebilir. Bunun dışında fin balinaları tehlikesizdir. Tabi bu kadar kıyaya gelmesi için bazı düşüncelerimiz var. Özellikle bu pandemi zamanında gemi ticaretinin, balıkçılık faaliyetlerinin azalmasından kaynaklı olarak biraz daha kıyıya yanaşmış olabilirler. Zaten gemi yollarında olduklarından bu çarpışma meydana gelmiş diye düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

'MÜZEYE KOYULACAK'

Yapılan incelemelerden sonra balığı MEÜ Yenişehir Kampüsünde ölü hayvanları koydukları yere gömdüklerini kaydeden Ayas, "Yaklaşık 1 yıl çürümesini bekleyeceğiz. Çürüdükten sonra bu kemiklerini çıkartacağız. Kemikleri birleştirilecek ve müze materyaline dönüştürülerek öğrencilerin, Mersin halkının hem eğitim hem de ziyaretlerine açılacak" dedi.

balina_1-017.jpgbalina_2-017.jpgbalina_3-008.jpgbalina_4-003.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim