Çanakkale Savaşı'nda 35 askerin şehit olduğu Mesudiye zırhlısı, dalgıçlar tarafından su altında anıldı. Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Müdür Vekili Dr. Murad Hatip, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Başar Uymaz Tezel, Çanakkale Balık Adamlar Kulübü Başkanı Ercan Zeybek, Çanakkale Deniz Polisi görevlisi Muharrem Karabaş, Çanakkale Yelken Kulübü Antrenörü Erhan Tezel ile üniversite öğrencisi Batuhan Ünver, zırhlının batırılmasının 101'inci yılı dolayısıyla anı dalışına katıldı.
Grup, su altında Denizcilik Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi adına "Deniz şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyoruz" yazılı plaketi Mesudiye Zırhlısı'na bıraktı.
Dr. Murad Hatip, etkinlik sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Mesudiye Zırhlısı'nın Çanakkale direnişinin sembollerinden biri olduğunu söyledi.
Bu geminin, Çanakkale Savaşları'nın ilk günlerinde Sarısığlar mevkisinde demirliyken B-11 adlı İngiliz denizaltısından yapılan torpido atışıyla batırıldığını belirten Hatip, şöyle konuştu:
"Mesudiye Zırhlısı'nın batırılması, Çanakkale için bir direnişin ateşlenmesinin başlangıcı oldu. Çanakkale'de daha sonra Mesudiye Zırhlısı'ndaki toplar çıkartılarak hem Baykuş Bataryası hem de Anadolu tarafındaki Güzelyalı'da kurulan Mesudiye Bataryası'nda kullanıldı. Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak burayı seçmemizin nedeni, üniversitemize adını veren büyük denizci Piri Reis'in Çanakkaleli olması ve Kitabı Bahriye'yi Kilitbahir ve Çimenlik kalelerinde yazmasıdır."
Mesudiye Zırhlısı
Osmanlı Donanması bünyesinde, 1887-1888 Osmanlı-Rus, 1897 Osmanlı-Yunan ile 1912-1913 Balkan Savaşları'nda başarılarla görev yapan, Çanakkale Savaşları'nda da Çanakkale Boğazı'na girmek isteyen yabancı gemilere karşı sabit batarya olarak kullanılan Mesudiye Zırhlısı, 13 Aralık 1914'te İngiliz B-11 Denizaltısı'ndan atılan torpidoyla batırılmıştı.
Deniz Haber Ajansı