Tuzla sahilindeki modern yerleşkesine taşınarak öğrencilerine deniz kenarında eğitim imkanı sunan Piri Reis Üniversitesi, şimdi de engin denizlere açılma içgüdüsü ile Piri Reis Üniversitesi Gemisini bünyesine kattı. Öğrencilerin uygulamalı eğitim sorununa çözüm olarak gerçekleştirilen okul gemisi projesi ile denizcilik öğrencilerinin zorunlu staj için şirket bulma sıkıntısına çözüm üretilmesi hedefleniyor.
Bugüne kadar ticaret gemileri ve diğer ülkelerle yürütülmekte olan AB Projeleri kapsamında çeşitli deniz eğitimlerine gönderilen Piri Reis Üniversitesi öğrencileri artık kendi adını taşıyan okul gemisi ile bu eğitimleri daha etkin olarak alma imkanına kavuşacak. Öğrenciler aynı zamanda dünyanın çeşitli ülkelerindeki limanları ziyaret ederek kültürel ve sosyal faaliyetlerde bulunma imkanı bulacak.
Piri Reis Üniversitesi Gemisi’nin basına tanıtım toplantısında konuşan Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, geminin üniversiteye kazandırılmasını büyük bir kazanım olarak değerlendirdi. Geminin İstanbul Liman Sicili’ne de Piri Reis Üniversitesi Gemisi olarak kaydettirildiğini söyleyen Erdoğan, geminin üniversiteye kazandırılmasında emeği geçen Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanlığına, IMEAK Deniz Ticaret Odası’na ve mali desteklerinden dolayı DATİ Holding’e teşekkür etti.
Asıl proje uygulamalı eğitim sorununa çözüm üretmek
Eski adıyla Ankara gemisini Piri Reis Üniversitesi’ne kazandırmaktan dolayı büyük memnuniyet duyduklarını belirten Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve IMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, geminin çok emek verilerek üniversiteye kazandırdıklarını söyledi.
Geminin artık denizde uygulamalı eğitim amacıyla kullanılacağını ve uygulamalı eğitim konusunda dünyada bir eksiklik olduğuna dikkate çeken Kalkavan, “Üniversiteden mezun olan çocuklarımız stajlarını, uygulamalı eğitim dönemini tamamlamadan sürücü ehliyeti alamıyorlar. Kaptan yada makine zabiti olamıyorlar. Bu alanda dünyada ciddi bir eksiklik var. Biz de bu eksikliği kendi ülkemizde bir nebze olsun gidermeye çalıştık. Dört yıllık eğitimde 1 yılınızı denizlerde tamamlamak zorundasınız denizci olabilmek için. Mezun olan çocuklarımızın ticari gemilerde staj dediğimiz süreci tamamlamalı çok kolay değil. Son zamanlarda üniversitelerimizden ve meslek liselerimizden çıkan öğrenci sayısında son yıllardaki ciddi artış ile birlikte uygulamalı eğitim anlamında sorunun daha belirgin hale geldiğini gördük. Bu eksikliği gidermek için Deniz Ticaret Odası’nın da önderliğinde okul gemisi projesini başlattık. Bu proje ile Piri Reis Üniversitesi’ne uygulamalı eğitim gemisi kazandırdık. Bu gemi dünyadaki en büyük uygulama gemilerinden bir tanesi” şeklinde konuştu.
Bir geminin üniversiteye kazandırılmasından daha zor olanın o gemiyi işletmek olduğunu vurgulayan IMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, “ Bir geminin üniversiteye kazandırılması belki çok zor olmayabilir ama asıl önemli olan geminin işletmesidir. Daha önce birkaç üniversitemizde gemiler alındı, uzun yıllar bekletildi ve bir işlem yapılamadı. Bu anlamda bir ilki hayata geçiriyor olacağız. Gemimiz bu sene ilk pilot uygulamasını yapacak. İlk sefere 21 Temmuz’da çıkılacak. Akdeniz ve Karadeniz’de Türk limanları başta olmak üzere birkaç da yabancı limana gidilecek. Bu da Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen bir uygulama olacak. Bunun dünyada birkaç örneği var ama bizim projemiz en büyük projelerden biri olacak. Türkiye’de denizcilik eğitiminin ciddi problemi olan uygulamalı eğitim sorununa çözüm üretmeye çalışıyoruz. Bizim asıl projemiz bu” dedi.
Bu gemilerin sayısı artırılmalı
Okul gemisi projesinin çok kapsamlı ve çok ciddi bir proje olduğunu, geminin sadece Piri Reis Üniversitesi öğrencilerine değil diğer üniversite ve yüksek okul öğrencilerine de hizmet vereceğini belirten Kalkavan, bu tür gemilerin sayısının artırılması gerektiğini söyleyerek şöyle konuştu;
Bu proje çok kapsamlı ve ciddi bir proje. Sadece Piri Reis Üniversitesi öğrencileri için değil diğer üniversite ve yüksek okullardan öğrenci çağırdık. Sadece bu gemiye değil, bunun gibi gemilere ihtiyaç var Türkiye’de. Çünkü öğrencilerimizi sadece burası için yetiştirmiyoruz. Bu öğrenciler 168 ülkede kabul gören bir ehliyet ile mezun oluyorlar. Bizim verdiğimiz ehliyet 168 ülkede kabul görüyor. Böyle baktığımızda dünyaya kalifiye eleman yetiştiriyoruz. Öğrencilerimiz işi hazır olarak mezun oluyor. Bunu da tam anlatamadık. Bugün yeni mezun bir arkadaşımız en düşük 2 bin, 2 bin 500 Dolar’dan iş buluyor. Sadece bizim gemilerimizde değil dünya deniz ticaret filosunda da eleman açığı var. Bu anlamda denizciliği iyi anlatmamız gerekiyor.
DATİ Holding’in bu projenin dışında kalması düşünülemez
Geminin Piri Reis Üniversitesi’ne kazandırılmasında mali olarak destek veren DATİ Holding İcra Kurulu Başkanı Gökhan Kıran da yaptığı konuşmada, hissedarlarının tamamı denizcilerden oluşan DATİ Holding’DATİ Holding’in ‘D’si denizcileri ifade ediyor. DATİ Holding, Denizciler Ataköy Turizm İşletmesi’nin hissedarlarının tamamı uzun yıllardır denizciliğin içinde bulunan ailelerden oluşuyor. Dolayısıyla bizler DATİ Holding olarak Turizm ve perakendecilik sektöründe ağırlıklı olarak faaliyet göstersek de ortaklarımızın tamamı denizci aileler. Bu ailelerin tamamı denize gönül vermiş, denize emek vermiş ve daha önemlisi denize şehit vermiş aileler. Dolayısıyla bizim böyle bir yapı içerisinde denizcilik eğitimine sırt dönmemiz mümkün değildi. Bu projede emeği geçen herkesi tebrik ediyor ve teşekkür ediyorum.
Ankara Gemisi
Ankara gemisi, 1983 yılında Polonya’nın New Szczecin tersanesinde inşa edilmiştir. Üniversite tarafından satın alınan Ankara Gemisi 1986 yılında Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin Denizyolları bünyesinde seferlere başlamış, uzun yıllar özellikle Akdeniz’de çalışmıştır. 2004 yılında özelleştirme süreci kapsamında Ankara Gemisi, Denizciler A.Ş. tarafından satın alınmış yine benzer çerçevede seferler yapmıştır. Yeni adıyla Piri Reis Gemisi, Deniz Ticaret Odası’nın ve DATİ Holding’in finans desteği ile Üniversite’ye kazandırılmıştır.
Geminin genel bakım ve onarımı Çelik Tekne tersanesinde büyük ölçüde tamamlanarak, üst düzeyde eğitim imkanlarını vermek üzere ek donanım uygulamaları gerçekleştirilmiştir.
İlk sefer 21 Temmuz’da
21 Temmuz tarihinde yaklaşık 250 öğrenci ile ilk açık deniz eğitim seyrine başlayacak olan Piri Reis Üniversitesi Gemisi, Karadeniz ve Akdeniz’deki Türk limanları olmak üzere bir kaç yabancı limana da uğrayacak.
Eğitimlere Piri Reis Üniversitesi öğrencileri yanı sıra belirli kontenjan dahilinde ülkemizdeki diğer eğitim kurumlarından öğrencileri de katılım sağlayacak.
Haber ve Fotograf: Hakkı Taşdemir / Deniz Haber Ajansı