Toplam 100.000 cu m depolama kapasitesi ve 5 mtpa enjeksiyon kapasitesi ile tasarlanan şamandıra, konseptin teknik fizibilitesinin yanı sıra geçerli kurallara, endüstri kodlarına ve standartlara ilk uygunluğunu teyit eden DNV klas kuruluşu tarafından prensipte onaylanmıştır.
Kısaca FCSU olarak adlandırılan gemi, özellikle CO2 yayıcılarının yakındaki tecrit alanlarına erişiminin olmadığı ve karbondioksitin sorunsuz bir şekilde nakliyesini ve depolanmasını gerektiren kritik bir boşluğu gideren "dinamik ve çok yönlü bir çözüm" olarak tanımlanıyor.
Geliştiriciler, FCSU'nun potansiyel CO2 depolama sahaları olarak belirlenmiş açık denizdeki çok sayıda tükenmiş petrol ve gaz sahasına yerleştirilebileceğini ve geleneksel boru hattı yöntemine kıyasla karbon depolamaya alternatif yaklaşımlar sunabileceğini söyledi.
Ortaklaşa geliştirilen konsept, bu yılın Ocak ayında imzalanan bir mutabakat zaptının ardından kök salan ortaklığın doruk noktasını oluşturuyor.
Karbon yakalama, kullanma ve depolama (CCUS) dünya çapında ilgi görmeye devam ederken, aralarında SHI'nin de bulunduğu Asya'daki birçok oyuncu pazar taleplerini karşılamak için çözümler geliştirmek üzere harekete geçti. Japonya ve Güney Kore'deki tersaneler sıvılaştırılmış CO2 taşıyıcıları için tasarımlar sergilerken, MISC ve SHI, FCSU konseptinin "CCS ortamını yeniden tanımlayarak sürdürülebilir ilerlemeler için yeni bir ölçüt oluşturacağına" inandıklarını söyledi.
MISC Başkanı ve Grup CEO'su Rajalingam Subramaniam, "FCSU, denizcilik sektörünü ve karbonsuzlaştırılması zor diğer sektörleri daha yeşil ufuklara doğru yönlendirmeye yönelik ortak tutkumuzun bir sonucudur" dedi ve ekledi: "Çözüm burada ve biz de karbondan arındırılması zor sektörleri işbirliği yapmaya, toplum ve Dünya gezegeni için adil davranmaya davet ediyoruz."
DENİZ HABER AJANSI