Açıklanan sonuçlara göre, 2022 yılında Muğla sahillerinde 111 plaj, 8 marinada ve 2 yatta Mavi Bayrak dalgalanacak. Muğla'da Bodrum, Datça, Fethiye, Marmaris, Milas, Ortaca ve Ula'da bulunan plajlar bir yıl boyunca Mavi Bayrak asmaya hak kazandı.
Ülkemizde Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) koordinasyonunda yürütülen Mavi Bayrak Programı, uluslararası alanda Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı-FEE koordinasyonunda Dünyada 50 ülkede uygulanıyor.
Merkezi Danimarka Kopenhag'ta bulunan Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı-FEE, 2022 yılında Mavi Bayrak Programı'nı uygulayan tüm ülkelerden ilk beş ülke sıralamasını bildirirken ödüle hak kazanan plaj ve marina sayılarını 25 Mayıs'ta açıklayacağını bildirdi. Buna göre Türkiye, plaj sayısı ile yine Dünya 3.'sü oldu. İlk sırada İspanya, ikinci sırada Yunanistan yer alıyor. Türkiye'nin arkasından 4. sırada İtalya ve ardından 5. sırada Fransa yer alıyor.
TURİST MAVİ BAYRAKLI TESİSLERİ TERCİH EDİYOR
Ülkemizin elde ettiği bu başarı üzerine Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Ateş şunları söyledi:
''COVID-19 salgını nedeniyle dünya genelinde olumsuz etkilenen sektörlerin başında turizm geliyor. Buna karşın "doğal çevre" olumlu etkilenen nadir alanlardan biri oldu. Çevrenin ve halk sağlığının korunmasına yönelik kriterleri barındıran, dünyada halk nezdinde en çok bilinen ve güvenilen Mavi Bayrak eko-etiketi bu anlamda önemli rol üstlenmeye devam ediyor. Normalleşme hazırlıkları sürecinde açıklanan Uluslararası Mavi Bayrak ödüllerinin, insanların turizm tercihlerine katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Çevre, sağlık ve hijyen koşullarının en üst seviyede tutulduğu bu dönem içerisinde Mavi Bayraklı plajlarda deniz suyunun mikrobiyolojik olarak kontrol edilmesi, plaj ve donanımlarının temizliği, can güvenliği ve çevre yönetimine dair pek çok kriteri barındırması, tüm bu kriterlerin denetim altında tutulması, Uluslararası turizm camiası için önemli güvence alanları olacaktır. Üstelik Covid-19 sürecinde yetkili kurumlarca öngörülen halk sağlığına yönelik ilave birtakım kriterler de uygulanmaya da devam edecektir. Ülkemizin Mavi Bayrak sayıları açısından dünyadaki başarısı bu anlamda önemli bir avantaj sağlamaktadır. Çevre sağlığı olmadan insan sağlığı ve sürdürülebilir turizm olmaz ilkesi ile Türkiye Çevre Eğitim Vakfı olarak, kıyılarımızda dalgalanan Mavi Bayraklarımız ile 2022 yılında sağlıklı ve başarılı bir sezon geçirilmesini dileriz.''
ÖNEMLİ KRİTERLERİ BULUNUYOR
Mavi Bayrak Programı, Avrupa Birliğinin 1987 yılını çevre yılı ilan etmesi ile başlarken çıkış noktası halk sağlığını korumak ve bunu çevre eğitimi ile bilinçlendirmekten oluşuyor. Mavi Bayrak 1993 yılından itibaren ülkemizde uygulanmaya başladı.
Mavi Bayraklı plajlar için 33 önemli kritere sahip. Kriterler arasında sezon içerisinde 15 gün ara ile deniz suyu analizlerinin yapılması, atıksu arıtma tesislerinin uygunluğu, hassas doğal alanların korunması, cankurtaran ve ilkyardım malzemeleri bulundurulması, acil durum planı, engelli olanakları, atıkların ayrıştırılması, çevre eğitimi ve bilgilendirmesi yer alıyor.
DENİZ HABER AJANSI