• BIST 9747.07
  • Altın 4015.952
  • Dolar 38.7613
  • Euro 43.0059
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 17 °C

Muhtaroğlu: "Gümrük sistemi çöktü"

Muhtaroğlu: "Gümrük sistemi çöktü"
Uluslararası Yakıt İkmal Sanayi Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Energy Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Muhtaroğlu, Deniz Ticaret Odası Olağan Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmada gümrüklerin çöktüğünü belirtti.

Muhtaroğlu: "Gümrük sistemi çöktü"

Uluslararası Yakıt İkmal Sanayi Birliği’nin (IBIA) Yönetim Kurulu Üyesi ve Energy Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Muhtaroğlu, Deniz Ticaret Odası Olağan Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmada gümrüklerin çöktüğünü belirtti.

1 Şubat 2011 günü saat 15.00’den itibaren Türkiye’deki gümrük sisteminin çöktüğünü ifade eden Muhtaroğlu, ithalat ve ihracatın yapılamadığını bildirdi. “1 milyarlık ticaret yapılamaz halde” diyen Mustafa Muhtaroğlu, 48 saattir yakıt bekleyen gemilerin olduğunu ve kendilerinin yakıt veremediklerini söyledi.

Konuyla ilgili olarak bir genelgeden bahseden Muhtaroğlu, “Bu arıza 24 saati geçerse bunu manuel olarak yapacaksınız. İdare manuel olarak yapmıyor. Gümrük Müsteşarlığı’nın manuel olarak yapılması için emir vermesi gerekiyor. Müsteşarlık’ta emir vermiyor. Hindistan’dan gelen teknisyenler bunu yapıyor. Yani çok üzüntü verici bir durum. Türkiye Cumhuriyeti’nin kalbi gümrükte ve sistem çökmüş vaziyette. Ben bunu bir sivil toplum örgütü olarak dile getirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Biz bu anlamda lider denizciyiz” diyerek sıkıntılarını dile getirdi.

“Mensuplarımızın işi yüzde 100 olarak durdu” diyen Uluslararası Yakıt İkmal Sanayi Birliği’nin Yönetim Kurulu Üyesi ve Energy Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Muhtaroğlu, dünyanın en büyük onuncu ekonomisi olmaya aday olan Türkiye’nin 48 saattir her şeyinin durmuş vaziyette olduğunu belirterek sadece kendi yakıtçılarının 2 gün içinde 10 milyon dolar ihracatı yapamadığını ifade etti.

İş yapamaz hale geldiklerini söyleyen Muhtaroğlu, konuyla ilgili olarak bir yazı yazdıklarını ancak yazının ilgililerin eline üç gün sonra ulaştığını belirterek, “Bugün İstanbul’da ikmal yapılamıyor. Türkiye’de 150 tane gümrük var. 139 tanesi bilge sistemine bağlı. O sisteme bağlı hiçbir gümrükte işlem yapılamıyor” diyerek konuyla ilgilenilmesi gerektiğini bildirdi.

Haber ve Fotoğraf: Merve KORKMAZ - Deniz Haber Ajansı

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
denizci
06 Şubat 2011 Pazar 00:20
insan sağlığı ne olacak?
ithalat,ihracat evrakları sisteme giriliyor,bir tek denizden gelen gemiler,havadan gelen uçaklar,dmiryolundan gelen trenler,karadan gelen taşıtların gelişleri bilgisi ve getirdikleri yükün,ihracatta-ithalatdaki evrakları ve taşıma senetinin evraklarının kopyalamak üzere giriş yaptığın gümrük sistemine ekleyerek işlerin bitmesi yeterli.bütün evraklar için kaçkere göze gir yaz,çık kapat,diğer göze gir yaz çık kapat bitsin artık bu çile.ne sistem dayanır,nede insan sağlığı
78.179.126.219
denizci
06 Şubat 2011 Pazar 00:12
sistemin ağırlığı,
gümrük sisteminde maalesef sıkıntı sebebi,basitleştirilme olmamakta,bir evrakın herşeyini sisteme yüklemek yerine birtürlü KOPYALAMAK veri tabanını koyulmamasından,konu başlığına evrak eklenip yüklenmesi ile,sisteme zamandan tasaruf sağlanması gerekli.herşey var bilgi sayarda maalesef evraklarda yazılanları tekarak sisteme yazmak bir sıkıntı,zaman köreltmek,sistemi çalışmasına ağırlaştırılıyor.bir an evvel gümrük sisteminde evrakların kopyalanarak konumuna getirlmesini.birde manuel sistemin kesinlikle olması şart.işte çöktü ne olacak.elektrik kesildi ne olacak.
78.179.126.219
ufuk aksoy
04 Şubat 2011 Cuma 23:07
gumrugun 5 yedegi olmali
gemilerimize istanbuldan yakit aliyoruz. istanbul bu konuda cok başarili hatta CENNET denebilir. bu hizmeti sunan arkadaslara tesekkur etmemiz lazim. hele bu yakitlarin buyuk kismi tuprastan temin edilip ihrac ediliyor ve ulkeye 500 milyon dolar giriyorsa bu buyuk basaridir. bir yerde yılda 15.000 geminin istanbulda yakit aldigini okumustum. istanbulda bu hizmet verilmese tum bu isler baska limanlara gider ve turk armatorleride yakitlarini yurt disinda almak zorunda kalir. tum bu hizmetin ve ihracatin gumruk bilgisayar sistemi nedeniyle kesintiye ugramasi bugunku cagda kabul edilemez, gumrugun 1 degil 2 degil 3 belki 5 yedegi olmasi lazim
78.177.11.39
mustafa muhtaroğlu
04 Şubat 2011 Cuma 22:06
bunker sektorunun ihracata ve istihdama katkisi büyüktür
turkiyede satilan bunkerin % 60 tuprastan tarafından uretilen MILLI SANAYIMIZIN uretimidir. bunun parasal karsiligi usd 500 miyon dur ve net ihracat katkisisidir. boyle bakarsaniz turkiyede findiktan baska ihracati ihracat saymamaniz gerekir. turkiye yurt disindan demir cevheri getiriyor, amerikadan hurda getiriyor isleyip demir celik olarak satiyor budami ihracat degil, o zaman hic bir sey ihracat degil. turkiyenin ve bir cok dunya ulkesinin ihracati yurt disindan temin edilen girdilerle gerceklestirilir, dunya ticareti bu demek zaten. turkiyede bunker sektorunun toplam cirosu 1 milyar dolardir, binlerce insana istihdam yaratilmakta, her gun buyuyen turk filosuna, halkin ulasimini saglayan deniz otobuslerinden bogaz motorlarina kadar tum deniz vasitalarinin ikmalini bu sektor saglamaktadir. tum dunyada oldugu gibi sektor karlilik olarak zor gunler gecirsede ulkemize net ihracat katkısı saglamaktadir. bilgisiz ve sektoru rencide etmeye yonelik yorumlara karsi kamuoyuna saygiyla sunulur
78.177.11.39
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim