Science dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, opah bilinen ‘tek sıcakkanlı balık’ unvanına sahip. Opah, soğuk sularda yaşayan balıklara kıyasla çok hızlı yüzebiliyor ve avlanabiliyor. Balığın avını takip etme becerisi de sıcakkanlılığı sayesinde artıyor.
Opah soğuk kanı ısıtması sayesinde 300 metreye kadar inen ve su sıcaklığının çok düşük olduğu sularda yaşayabiliyor. Balık, vücut sıcaklığını bulunduğu ortamın beş derece üzerinde tutabiliyor.
Nadir avlanabilen opahın değeri, en çok rastlandığı Hawaii’de 3 milyon dolara ulaşıyor. Ancak opahın avlanmasının deniz kaplumbağası, deniz kuşları, köpekbalığı ve kedibalığı gibi canlıları tehlikeye atabileceği söyleniyor.
‘Parlak kral balığı’ olarak da bilinen tür, ABD’nin Oregon eyaleti kıyılarında ilk kez görüldü. Yaklaşık 1 metre uzunluğunda ve 50 kilo ağırlığındaki balık, sadece görenleri değil bilim insanlarını da hayrete düşürdü. Uzmanlar okyanus sularının ısınması sebebiyle balığın kıyıya geldiğini söylüyor. Kıyada iyi durumda bulunan balık, incelenmek üzere donduruldu.
Sahilde bulunan akvaryumun müdür yardımcısı Tiffany Boothe, bunun orada gördüğü ilk Opah balığı olduğunu söyledi.
KIYIYA VURMA NEDENİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ OLABİLİR
Ulusal Okyanus ve Atmosfer Kurumu’ndan (NOAA) biyolog Heidi Dewar, balığın karaya oturmasının sıra dışılığına dikkat çekerken büyüklüğüne da şaşırdığını dile getirdi. Dewar, bu durumun iklim değişikliğinden kaynaklanmış olabileceğini de sözlerine ekledi.
“Okyanus sıcaklıkları arttıkça bazı deniz organizmalarının kuzeye doğru hareket ettiğini görüyoruz” diyen Dewar, yeterli veri olmadan, bir opahın karaya oturmasına neyin neden olabileceğini söylemenin zor olduğunu belirtti.
Opah balıklarının boyu 2 metre, ağırlığı da 150 kiloya kadar çıkabiliyor.
DENİZ HABER AJANSI