Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesinin 20.Kış Kariyer Günleri kapsamında 10 Aralık 2015 Perşembe günü gerçekleşen konferansın ilk konuğu Negmar Ship Management oldu. NEGMAR Ship Management’i temsilen İnsan Kaynakları Müdürü Menderes Yaşaryıldız oturuma katıldı.
NEGMAR şirketinin özetle geçmişini katılımcılarla paylaşan Yaşaryıldız, başta kuru yükle sektöre atılan NEGMAR firmasının daha sonraki yıllarda gaz ve roro taşımacılığına da başladıklarını dile getirdi. Günümüz itibariyle şirketlerinde 13 gemi olduğunu, gemilerinin 3’ü kirada olan 5 LPG, 4 ferry, 2 roro ve 2 kuruyük gemilerinden oluştuğunu söyledi. NEGMAR firmasının yabancı yatırımlı bir şirket olduğundan ve şirket ortaklarından bahsettikten sonra oturum soru cevap kısmıyla devam etti.
Denizcilik Fakültesi 3.sınıf öğrencilerinin sorularını detaylı şekilde yanıtlayan Yaşaryıldız, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’ne teşekkürlerini sunarak konuşmasını bitirdi. Yaşaryıldız,’a plaketini, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği 3.sınıf öğrencisi Ziya Solakoğlu takdim etti. Oturum, konuşmacı ve katılımcıların hatıra fotoğrafıyla son buldu.
10 Aralık 2015 Perşembe günü gerçekleşen ikinci oturumun konuğu Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası oldu. Oturuma kısaca GEMİMO olarak bilinen kamu kuruluşunu temsilen GEMİMO Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Aşkın ve İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Toros katıldılar.
1960 yılından günümüze GEMİMO başkanlarını ve yönetim kurulunu katılımcılarla paylaşarak konuşmasına başlayan Aşkın, odanın amaçlarını ülke ve toplum yararı doğrultusunda üretimin ve kalitenin arttırılması, mesleği yapanların hak ve yetkilerini tanımlamak, yeterli nitelikteki gemi makineleri işletme mühendislerinin yetiştirilmesini sağlamak ve mesleki sorunların dile getirilebilmesi şeklinde açıkladı. Aşkın, GEMİMO’nun üye olduğu TMMOB (Türk Mühendisleri ve Mimarlar Odalar Birliği) ve IMarEST (The Institute of Marine Engineering, Science and Technology) hakkında bilgi verdi.
Ayrıca Journal of ETA Maritime Science dergisinin yayınlanmaya başladığı haberini veren Aşkın, soru cevap kısmında sorulan soruları detaylı bir şekilde yanıtladı. Temsilcilere teşekkür plaketlerini Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği 3.Sınıf Öğrencileri Kuthan Uysal ve Tuğberk Kurutaş takdim etti. Günün ikinci oturumu toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.
10 Aralık 2015 Perşembe Günü gerçekleşen 3.oturumun konuğu LUCENT Global Ship Services oldu. Lucent firmasını temsilen Assistant Manager Duygu Karasu, Ocean Freight Manager M.Devrim Eralp ve Kpt. Ufuk Yıldız katıldılar. 10 Ocak 2015 tarihinde kurulan LUCENT firmasının merkezinin İstanbul olduğunu katılımcılarla paylaşan Karasu, Türk Loydu ile ortak bir çalışmayla MLC ile iş alım ve yerleştirme sertifikasını aldıklarını gururla ifade etti.
Karasu şirket hedeflerinden bahsettikten sonra Eastern Pacific Shipping şirketinin Manning office şirketi olarak hizmet verdiklerini belirtti. Eastern Pacific Shipping filosunda 19 dökme yük, 7 adet alınacak konteynerla birlikte 37 konteyner, 4 alınacak tankerle birlikte 7 gaz tankeri, 8 PCTC , 8 kimyasal tanker ve 36 petrol tankerinin bulunduğunu söyledi.
Kpt. Ufuk Yıldız gemide yaşadığı tecrübelere dayanarak katılımcılara öğütler verdi. Stajyer politikaları, stajyer ve zabit alım süreçleri ve gemideki eğitim konuları konuşulduktan sonra oturum soru cevap bölümüyle devam etti. Konuşmacılara teşekkür plaketlerini Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği 3.sınıf öğrencileri Sinan Çam ve Ahmet Kızmaz, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği 3.Sınıf öğrencisi Yarkın Reis takdim ettiler. Günün son oturumu toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.
Deniz Haber Ajansı