Bilim insanları, deniz çayırlarının "Neptün topları" olarak bilinen doğal lif demetleri aracılığıyla su altındaki plastik kirliliğini hapsettiğini keşfetti.
Scientific Reports adlı dergide yayımlanan çalışmanın başyazı Anna Sanchez-Vidal, AFP'ye verdiği demeçte, "Deniz tabanındaki bulunan plastik parçacıklarının deniz çayırlarında hapsolduğunu ve sonunda denizleri terk edebileceğini gösterdik. Söz konusu olay, doğanın plastik artıkların denizden temizlenmesini için sürekli olarak mücadele ettiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Sanchez-Vidal ve ekibi deniz çayırının plastikleri hapsetme yeteneğini daha iyi anlamak için yalnızca Akdeniz'de bulunan "Posidonia oceanica" adlı bir bitki türünü inceledi. Deniz eriştesi olarak da bilinen bitki, deniz tabanında 30 metre derinliğe kadar iniyor ve kıyı ekosisteminde çok önemli yer tutan geniş çayırlar oluşturuyor.
Bununla birlikte, araştırmacılar aynı zamanda İspanya’nın Mallorca kentinde büyük deniz çayırları bulunduğu dört kumsalda plastik atıkların sayısındaki değişimi gözlemledi.
Araştırmacılar, gevşek deniz çayırı yapraklarından alınan örneklerin yarısında kilogram başına 600 ünite plastik parçası bulduklarını söyledi. Neptün topları olarak bilinen daha sıkı olan yapıların ise ise kilogram başına bin 500 ünite plastik atık içerdiği görüldü.
YILDA 900 MİLYON ÜNİTE PLASTİĞİ FİLTRELEYEBİLİR
Diğer taraftan, Akdeniz'deki deniz çayırlarının lif üretim kapasitesinden yola çıkan araştırmacılar, havzanın tamamında ne kadar plastiğin filtrelenebileceğine dair bir tahmin yaptılar. Bilim insanları, bu kapsamda deniz çayırlarının her yıl Akdeniz’de 900 milyon plastik atığı hapsedebileceğini açıkladı.
EKOSİSTEM İÇİN HAYATİ ÖNEME SAHİP
Öte yandan çalışma, deniz çayırlarının sualtı ekosistemleri ve kıyı bölgelerde yaşayan insanlar için sağladığı yararlara bir yenisini daha ekliyor. Dünyada yaklaşık 70 türü olan bitkiler, su kalitesinin iyileştirilmesinde, karbondioksitin emilmesinde ve denizlerde oksijenin üretilmesi için hayati bir rol oynuyor. Ayrıca yüzlerce balık türü için, doğal bir sığınak oluşturuyor.
DENİZ HABER AJANSI