Hollanda'daki Denizcilik ve Gemi İnşa Enstitüsü (NISS) denizcilik sektörünün 2050 yılında nasıl bir şekle bürüneceğini araştırdı. Günümüzdeki gem inşa sanayinin çalıştığı projelerin 2050 yılında nasıl sonuçlanacağını ve dünya deniz ticaretinin nasıl şekilleneceğini araştıran NISS, çarpıcı sonuçlar elde etti.
Denizcilik sektörünün farklı alanlarında faaliyet gösteren 400 kişinin katılımıyla yapılan araştırma 'Ufuktan Sonraki Denizcilik Dünyası 2050' adlı bir raporla ile paylaşıldı.
Nakliye ticareti azalacak
Yayınlanan rapora göre ABD, Çin ve Avrupa ülkeleri 2050 yılına kadar birlikte çalışmak yerine kendi içlerine kapanacaklar. Bu nedenle dünya ticaretinde düşüş yaşanacak, kıtalar arası nakliye faaliyetleri azalacak. Ayrıca ülkeler enerji ihtiyaçlarını yerel kaynaklardan sağlamaya başlayacak. Buda kıtalar arası petrol trafiğini azaltacak.
Gemiler tek bir merkezden yönetilecek
2050 yılına gelindiğinde gemilerde yaşanacak tasarım ve teknolojik gelişmeleri de araştıran NISS, insansız gemilerin 2050 yılında denizlerde yol alacağını söylüyor.
Günümüzde üzerinde çalışılan insansız gemi teknolojisinin 2050 yılına kadar hayata geçeceğini söyleyen NISS, denizlerde yol alan gemilerin neredeyse yüzde 50'sinin insansız olacağını ve bu gemilerin tek bir merkezden yönlendirileceğini belirtiyor.
NISS ayrıca düşen uluslararası nakliyenin gemilerin yük çeşitliliğini de arttıracağını öngörüyor. NISS'a göre gemiler farklı çeşitlilikte kargoları taşıyacak tasarımlara sahip olacak. Böylece faklı kargo tipleriyle daha çok müşteriye hizmet verebilecekler.
2050 yılına gelindiğinde tersanelerdeki gemi inşa yöntemleri de gelişecek. 3D baskının gittikçe geliştiğine dikkat çeken NISS gemi üretiminde de insan faktörünün azalacağını söylüyor. Tersanelerdeki robot teknolojisinin gemileri izole edebileceğini, elektrik tesisatını çekebileceğini ve suya indirebileceğini söyleyen NISS, tersanelerin 2050 yılında insana çok fazla ihtiyaç duymayacağını söylüyor.
Haber: Yasin ARSLAN / Deniz Haber Ajansı