Norveç Araştırma Konseyi, nakliye sektöründeki önde gelen şirketlerden bazılarının da desteğini alan projeye destek olarak yaklaşık 1 milyon dolar (10 NOK görev) bağışladı. DNV, Knutsen Tankers, Norveç Denizcilik İdaresi ve İspanyol nükleer danışmanlık şirketi IDOM gibi ortaklar arasında yer alıyor. Gemi yapımcısı VARD, şu anda 2025 sonuna kadar sürmesi planlanan projenin ikinci aşamasına katıldığını bildiriyor.
Proje, 25 ila 55 MW gücünde onaylı tasarımlara odaklanarak başladı. İlk aşamada, Nesil IV alanındaki farklı nükleer reaktör konseptlerinin uygulanabilirliği inceleniyordu. VARD, gelecekteki çalışma için üç reaktör tipi seçilmeden önce 99 şirketten konseptlerin kapsamlı bir değerlendirmesinin yapıldığını bildiriyor.
Kavramlardan ikisi, günümüzde mevcut en dayanıklı nükleer yakıt türlerinden biri olarak faturalandırılan TRISO yakıt katılımcılarını kullanır. Verimli bir çalışma sağlayacak sağlam bir tasarım olduğu bildirilen Florür yüksek sıcaklık erimiş tuz reaktörüyle birlikte kullanılacaktır. İkincisi, helyum soğutmalı bir gaz reaktörüdür. Üçüncü kavram, yakıt olarak uranyum oksit kullanan kurşun soğutmalı reaktör kavramının daha küçük varyantlarıdır.
Nakliye endüstrisi, yaklaşık 70 yıl önce keşfedilen kavramlara geri dönerek nükleer güçle çalışan tahrik kavramına artan bir ilgi gösterdi. Amerika Birleşik Devletleri, NS Savannah adlı bir gösteri prototipi yolcu-kargo gemisi inşa etmekte başarılı oldu , ancak teknolojinin yeni aşaması, nükleer reaktörlerin tehlikeleri konusundaki endişeler ve donanmanın nükleer tahrike odaklanması ticari uygulamaları sınırladı. Rusya, buz kırıcıları için nükleer tahrikin birincil kullanıcısıdır.
NuProShip projesinin bir sonraki aşaması, nükleer teknolojinin nakliye sektöründe uygulanabilirliğini daha fazla araştırmak için sigorta şirketlerini de kapsayacak şekilde genişletilecek. İlk aşamada tanımlanan kavramlar, uygulanabilirlik, güvenlik, maliyetler, atık ve diğer faktörleri de incelerken ikinci aşamada daha fazla analiz edilecektir.
VARD, birincil rolünün reaktör konseptlerinin çeşitli gemi tiplerine entegre edilmesini içerdiğini bildiriyor. Nükleer enerjili gemilerin gelecekte ticari kullanımını mümkün kılmak için teknik zorlukları değerlendirecek.
Projenin üçüncü aşaması bir prototip geliştirmeyi ve test etmeyi gerektirir. Sonuç, tüm içgörüleri bir araya getirecek ve ekonomik ve çevresel etkileri tahmin edecektir. Nükleer enerjili ticaret gemileri konseptiyle devam etmek için riskleri ve gelecekteki geliştirme ihtiyaçlarını ana hatlarıyla belirtecektir.
DENİZ HABER AJANSI