Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca Çanakkale Savaşlarının 100. yılı dolayısıyla düzenlenecek anma etkinliğinde, TCG Nusret gemisi, Çanakkale Savaşları'nın kaderini değiştiren Nusret mayın gemisinin rotasını kullanarak, temsili mayın dökme seyri yapacak.
Nusret mayın gemisi, Erenköy Koyu'na 8 Mart 1915'te döktüğü mayınlarla Çanakkale Savaşları'nın kaderini değiştirmişti.
8 MART'TA TEMSİLİ MAYIN DÖKECEK
Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı TCG Nusret (N-16) gemisi de Nusret mayın gemisinin, 100 yıl önceki rotasını kullanarak, 8 Mart'ta, Çanakkale'de temsili mayın döküş seyri icra edecek.
Çanakkale Deniz Müzesi iskelesinden saat 06.30'da başlayacak temsili mayın dökümünün ardından Ocean, Bouvet, Goliath ve Irresistible batıklarının bulunduğu mevkilere geçilecek.
TCG Nusret, daha sonra, Çanakkale Şehitler Abidesi önünde Birinci Dünya Savaşı ve Gelibolu Yarımadası'nda şehit düşen askerlerle Atılay ve Dumlupınar şehitlerini selamlayacak. Anma etkinliği kapsamında, Çanakkale Erenköy Koyu açıklarında dalgıçlar tarafından denizaltına plaket bırakılacak ve denizaltında bayrak açılacak.
SAVAŞIN KADERİNİ DEĞİŞTİRDİ
Asıl adı "Nusrat" olan Nusret mayın gemisi, 1911'de Almanya'da inşa edildi. 1913'te Osmanlı donanmasına alınan gemi, 7 Mart'ı 8 Mart'a bağlayan gece, Yüzbaşı Tophaneli Hakkı Bey ve Müstahkem Mevkisi Mayın Grup Komutanı Yüzbaşı Hafız Nazmi Bey komutasında Erenköy'deki Karanlık Liman'a 26 mayın bıraktı.
Nusret'in döşediği mayınlar, İngiliz donanmasına ait Irresistible ve Ocean gemileriyle, Fransız donanmasına ait Bouvet zırhlı gemisini boğazın karanlık sularına gömdü. Bu mayınlar, Çanakkale harekatının kaderini değiştirdi ve Nusret'e dünyanın en ünlü mayın gemisi unvanını kazandırdı.
Nusret, 1955'te terhis edildikten sonra, 1962'de özel kişilerce satın alındı ve Kaptan Nusret adıyla kuru yük gemisi olarak kullanıldı. Ekonomik ömrünü tamamladığı gerekçesiyle terkedilen gemi, 1990'da Mersin Limanı'nda battı.
Bir grup gönüllü tarafından 1999'da su yüzüne çıkarılan Nusret, 2003'te Tarsus Belediyesi tarafından, Çanakkale Savaşları ile ilgili heykellerin de yer aldığı bir çevre düzenlemesi ile anıt haline getirildi.
Nusret gemisinin aynısı 2011'de İstanbul Tersanesi Komutanlığında inşa edilerek sergilenmek üzere Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığına götürüldü. Geminin flaması da İstanbul Deniz Müzesi'nde bulunuyor.
EN BÜYÜK İLGİ NUSRET'E
Bu arada Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100'üncü yıldönümü etkinlikleri kapsamında Çanakkale Evi'nde, 1'inci Dünya Savaşı ile Çanakkale Savaşı'na katılmış gemi maketleri sergisi açıldı. Emekli bankacı Varol Or'un 1'inci Dünya Savaşı ile Çanakkale Savaşı'na katılmış 24 eserinden oluşan gemi maketleri sergisi, beğeni topladı.
Çanakkale Vali Vekili Hüseyin Kulözü, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Nihat Doğan, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Adnan Güler, Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanı Albay Hasan Tunay, Çanakkale Emniyet Müdürü Yılmaz Özden ve bürokratlar serginin açılış törenine katıldı. Sergi sahibi emekli bankacı Varol Or, protokol üyeleriyle kurdeleyi keserek 15 Mart tarihine kadar gezilebilecek serginin açılışını gerçekleştirdi. Protokol üyelerine sergiyi gezdiren Varol Or, gemi maketleri hakkında tek tek bilgi verdi.
Çanakkale Boğazı'na 7 Mart'ı 8 Mart'a bağlayan gece döşediği mayınlarla Deniz Savaşları'nın seyrini değiştiren Nusret Mayın Gemisi'nin maketi, sergide en büyük ilgiyi gördü. Rumeli Mecidiye Tabyasında Seyit Onbaşı'nın sırtlayarak kaldırdığı 275 kiloluk top mermisinin dümen tertibatına isabet ettiği, akıntıyla sürüklenerek Nusret Mayın Gemisi'nin döşediği mayınlara çarparak batan İngiliz zırhlısı Ocean Gemisi ile Atatürk'ün yatı Savarona'nın maketi de ayrıca ilgi çekti.
10 YILLIK EMEĞİN ÜRÜNÜ
Katkıları için Çanakkale 2015 Koordinasyon Merkezi'ne teşekkür eden, maketlerin 10 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu belirten Or, "Tam 10 yılımı bu gemilere adadım ve daha da yapacak gemilerim var. Sergide Çanakkale'de savaşan, batan, yara alan ve çekilen Türk, İngiliz ve Fransız donanmalarına ait gemiler yer alıyor. Bunların hepsi el emeğidir. Hiçbir şekilde hazır malzeme kullanılmamıştır. Çanakkale'de böyle bir sergi açtığımı için kendimi çok mutlu hissediyorum. Bu gemilerin planlarını, İngiltere'den büyük meblağlar karşılığında bir müzeden getirdim. Orijinal tersane planlarıdır bunlar. Birebir plan neyse aynısını uygulamak zorundasınız. Yoksa hiçbir değeri olmaz. Kullanılan malzeme tamamen ahşaptır" dedi.
HEYECAN YARATTI
Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yıl dönümü etkinliklerinin başladığını belirten Vali Vekili Hüseyin Kulözü, "Bugün de Çanakkale Savaşları'na katılan savaş gemileri ve deniz altıların maket sergisini hep beraber gezdik. Mart ayı içindeki en önemli etkinliklerden biri olarak görüyorum. Çünkü bu sergiyi gezdiğimizde insanın duygulanmaması mümkün değil. Savaşa katılan, batan, Türk ve diğer ülkelerin gemilerini görerek savaştaki rollerini de hatırlıyorsunuz. Bu büyük bir heyecan yaratıyor" diye konuştu.
Deniz Haber Ajansı