• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 9 °C
  • Antalya 11 °C
  • Muğla 6 °C
  • Çanakkale 8 °C

Online yabancı dil öğrenme platformu Preply, dünya çapında en çok bilinen SOS işaretlerini araştırdı

Online yabancı dil öğrenme platformu Preply, dünya çapında en çok bilinen SOS işaretlerini araştırdı
Angela Shot, STAN, ev içi şiddet yardım sinyali gibi kelimeleri daha önce hiç duydunuz mu, SOS ne demek biliyor musunuz? Online İngilizce özel ders platformu Preply, yeni araştırmasında küresel çapta kabul görse de hala farkındalığa ihtiyaç duyan, acil yardım çağrılarını ve imdat sinyallerini araştırdı.

Online yabancı dil öğrenme platformu Preply, dil ve kültür araştırmalarına bir yenisi ekledi. Dünya çapında bilinen acil yardım çağrıları ve SOS işaretlerinin bilinirliğini 27 ülkeden katılımcılarla araştıran çalışmada Türkiye’de yer aldı.

Preply araştırmasında Türkiye’deki iki vatandaştan birinin, baş parmağın dört parmakla avuç içinde kapatılmasıyla yapılabilen ev içi şiddet yardım sinyalini bildiği ve bu yardım işaretinin Türkiye’de en çok bilinen acil durum çağrısı olduğu görüldü. Barda içki sipariş ediyor gibi görünüp aslında bir yardım işareti olan Angela Shot’ın Türkiye’deki bilinirlik oranı %16,30’la sınırlı kalırken, mesajlaşırken “yetkilileri çağırın” anlamı taşıyan STAN kısaltmasını Türkiye’de 10 kişiden üçünün bildiği görüldü. 

Araştırmayı hazırlayan Preply analistleri, avuç içinde siyah nokta, Angel Shot, ev içi şiddet yardım sinyali, STAN gibi çeşitli işaretlerin kişiler arasında söze ihtiyaç duyulmadan evrensel bir iletişim dili oluşturduğuna dikkat çekti. Bu dilin yaygınlaştırılması için sivil toplum kuruluşlarının ve şirketlerin birlikte çalışabileceğini vurgulayan araştırma, bu konuda atılacak adımların kamu güvenliği için önemini vurguladı.

1-20240822155046.jpg

Acil durum sinyali ile karşılaştığımızda ne yapmamız gerektiğini biliyoruz

Ana dili İngilizce öğretmenlere İngilizce konuşma imkanı sunan online yabancı dil öğrenme platformu Preply, bir acil durum çağrısıyla karşılaşan 2 kişiden birinin ne yapacağını bildiğini de gösterdi. 27 ülkeden en yüksek orana sahip ülke Güney Kore olurken Türkiye’deki katılımcıların ise %48,91’i bir yardım sinyaliyle karşılaştıklarında ne yapacaklarını bildiğini söyledi. Dünyada ise bu oran %48,72 olarak ölçüldü. 

Çoğu zaman huzurlu tatillerle özdeşleşen yaz mevsiminde gerek yurt içinde, gerek yurt dışında tatile gidenler için güvenlik her zaman en önemli endişe unsurlarından biri oluyor. Güvenlik konusunda sahip olunan farkındalık ve bilinç seviyesini ölçmek isteyen online İngilizce ders platformu Preply de son araştırmasında bu konuyla ilgili kapsamlı bir çalışma hazırladı. 

Türklerin yüzde 70’i seyahate gideceği yerin en başta güvenliğini kontrol ediyor 

Araştırmada Türk katılımcıların tatil planlarında tedbirli davranmaya çalıştığı ve seyahatlerinin öncesinde gidecekleri yerin güvenliğini olup olmadığını kontrol ettiği ortaya çıktı. Preply araştırmasına Türkiye’den katılanların %69,57’si, bir başka ifadeyle 10 katılımcıdan yedisi, seyahate çıkmadan önce en başta gidecekleri yerin güvenliğini kontrol ettiğini söyledi. Dünya ortalamasıyla paralellik gösteren bu oran seyahat edenler için güvenliğin önemini de gösterdi.

Öte yandan araştırmada İngilizce veya başka bir yabancı dilde konuşmakta zorlanan Türk vatandaşlarının bu sebeple yurt dışına çıkmaktan vazgeçmediği, dil bilmediği durumlarda ise katılımcıların %83,70’inin iletişim ihtiyaçlarını çeviri uygulamalarıyla karşıladığı öğrenildi. Ayrıca yabancı dil seviyesi başlangıç düzeyinde olan Preply kullanıcılarının büyük bir bölümünün yurt dışı seyahatleri öncesinde İngilizce konuşma pratiği yaptıkları açıklandı.

 

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim