Gemi yapımı ile ilgili bilgi veren Başaran Kardeşler Gemi ve Tekne Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Kaya, bugün Kumbaşı Limanı’nda faaliyet gösteren firmanın ilk olarak 1977 yılında Perşembe’de babası İhsan Kaya tarafından kurulduğunu belirterek, “İşe ilk olarak ahşap gemi imalatıyla başladık. 25 yıldır ise sac gemi imalatı yapıyoruz. Türkiye’nin ilk klaslı ve loytlu balıkçı gemisini burada yaptık. Bu Türkiye’de bir ilk. İlk kez 52 metre boyunda klaslı ve loytlu balıkçı teknesini ben imal ettim. Bu zamana kadar 25-25 metre boyunda pek çok balıkçı teknesini suya indirmiştik. Şu anda 114. teknemizin inşaatını sürdürüyoruz. Ancak burada ilk kez, Türkiye kara sularında klaslı ve loytlu balıkçı teknesini de burada, bu tersanede ben yaptım.” dedi.
Her denizde avlanabilir
Klaslı ve loytun bir kalite standardı olduğunu aktaran Başaran Kardeşler Gemi ve Tekne Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Kaya, “Bu şu anlama gelir. Bu gemi yapım aşamasında, kaynak işlerinde uluslar arası standarda uygundur. Bu geminin içindeki makiler de dahil olmak üzere her şeyi orijinaldir, kalitelidir, sıfırdır. Burada en üstün kalite vardır. Bunu klaslar ve loytlar kontrol ediyor. Bu gemi bu özellikleriyle dünyanın her yerinde avcılık yapabilir demektir. Bu izni aldık. Bakın bu geme dünyanın her yerinde, denizin olduğu her yerde avcılık yapabilir. Bunu Türkiye’de ilk kez ben yaptım. Türkiye’de çok sayıda gemi inşa ediliyor ama hep klassız ve loytsuz. Biz bu gemiyi klas ve loytlara telsem ettik. Onlar yaptıkları kontrol sonucu gemide üstün işçilik ve üstün malzeme kullanıldığını onayladı.” diye konuştu.
Moritanya’da avlanacak
Geminin inşasının yaklaşık 1.5 yıl sürdüğünü dile getiren Başaran Kardeşler Gemi ve Tekne Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Kaya, “Gemi diğer unsurlarıyla birlikte sahibine 5 milyon liraya mal oldu. Şu anda benim 56 sigortalı işçim var. Bu gemiyi onlarla birlikte yaptık. Onlar yaz-kış sigortalı bir şekilde çalışıyorlar. Bundan sonra gemi inşa etmeye devam edeceğiz inşallah. İşimiz gücümüz Ordu, işimiz gücümüz burası. Dana büyük gemileri daha iyi gemileri yapmaya gayret edeceğiz. Bu zaman kadar genelde yurt içine gemi yaptık. Ancak son iki yılda 5 gemi yaparak yurt dışına gönderdik. Bu gemi inşallah altıncısı olacak. Bu gemi de Kuzey Afrika ülkesi olan Moritanya’ya gidecek.” şeklinde konuştu.
Destem verin ülkeme savaş gemisi yapayım
Ordu’da geme inşasının nasıl gelişebileceğini ilişkin görüşlerini de aktaran Kaya, sözlerini şöyle tamamladı: “Bize önce güzel bir tersane alanı lazım. Şu anda buradaki alanımız biraz kısıtlı. O kısıtlı imkanlara rağmen biz bu işleri yapabiliyoruz. Bu konuyu ilgili merciler ile görüşüyoruz. İster milletvekilleri olsun ister. Belediye başkanları olsun konuyu aktarıyoruz. İlgileniyorlar, sağ olsunlar. Biz yine de burada küçük esnafız. Ona rağmen burada yaklaşık 60 kişiyi istihdam ediyoruz. Bize sahip çıksınlar. Her yönüyle sahip çıksınlar. Elektrik yok, trafo eksik. Yer küçük büyütmemiz gerekiyor. Biraz daha büyük yer olursa daha büyük gemi yaparım. Devletime savaş gemisi yaparım. İnanın ki devletimize savaş gemisi yaparım. Ülkemi ve milletime faydalı işler yapmak için ben buradayım. İki oğlum, bir ağabeyim ve ilk ustamız babam yanımızda.”
Bunun kıymeti bilinmeli
Başaran Kardeşler Gemi ve Tekne Sanayi Şirketi Genel Müdürü Suphi Kır ise, “Burada ciddi bir gemi inşaatı yapılıyor. Bunların boyu 15 metre ile 50 metre arasında değişiyor. Bugün suyu indirdiğimiz gemi ise teknik olarak standartlara uygun olarak yapılan ilk gemi. Bu geminin her şeyi loytlu olarak yapıldı. Böyle olmasa uluslar arası sularda çalışmasına izin verilmiyor. Bunun kıymetinin Ordu olarak bilinmesi gerekir. Ordu’nun böyle bir zenginliğe sahip olduğu konusunda yeterli bir bilginin olmadığını düşünüyorum. Burada yaklaşık 55 kişi çalışıyor. Bu istihdam oranı Ordu’da sadece fındık fabrikalarında var. Bu sektörün çok iyi bilinmesi gerekiyor. Şu anda da ben çok mutluyum. Böyle bir şeyi gerçekleştirmenin ayrıcalığını yaşamak bam başka bir şey.” dedi.
DENİZ HABER AJANSI