Türkiye Elektrik Sanayi Birliği (TESAB) tarafından düzenlenen Enerji Stratejileri Konferansı'nda konuşan Bayraktar, elektrik talebinin her yıl giderek artacağını, talebi karşılamak için yatırım yapılırken arz güvenliğinin sağlanması, dışa bağımlılığın azaltılması ve "2053 karbon nötr ekonomi" hedefi doğrultusunda yenilenebilir enerji ve verimlilik konularına dikkat edileceğini dile getirdi.
Bayraktar, ısınmada, binalarda, sanayi ile ulaştırma sektörlerinde ve yapay zeka kaynaklı ihtiyaçlarda elektrik enerjisi kullanımının yaygınlaşmasının ülkede elektrik talebindeki artışı da beraberinde getireceğini aktardı.
Elektrik talebinin 2035'te 510 teravatsaate ulaşacağını öngördüklerini dile getiren Bayraktar, enerji faturasının 2022'de 96,5 milyar dolar, geçen yıl 70 milyar dolar civarında, bu yıl da benzer oranda olacağını öngördüklerini söyledi.
Bayraktar, Türkiye'de enerjinin yüzde 66-67 oranında ithal edildiğine, dışa bağımlılığı düşürmek için belli alanlara yoğunlaşılması gerektiğine dikkati çekerek, yenilenebilir enerji ve verimliliğin ön sıralarda yer aldığını ifade etti.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının en kısa sürede ve çevreyle uyumlu olarak ekonomiye dahil edilmesi gerektiğini belirten Bayraktar, "Bu alan, hem dışa bağımlılığımızı azaltacak hem artan talebimizi karşılamaya destek olacak hem de iklimle ilgili hedeflerimizi sıfır emisyon üretimiyle karşılayacak bir alan. Dolayısıyla bu alanı oldukça önemsiyoruz. Yenilenebilir enerjide mutlaka önümüzdeki dönemde çok daha güçlü, çok daha hızlı bir şekilde bu alanın gelişeceğini planlıyoruz." ifadelerini kullandı.
Bayraktar, 2017-2023 döneminde enerji verimliliğine kamu ve özel sektör olarak 8,5 milyar dolar yatırım yapıldığını, bu sayede yaklaşık 70 milyon tonluk karbon emisyonunun engellendiğini kaydetti.
Enerji verimliliği alanında 2024-2030 arasında birincil enerjide yaklaşık yüzde 16'lık tasarruf hedeflendiğini anlatan Bayraktar, bu dönemde 20 milyar dolar yatırım ve yaklaşık 100 milyon ton karbon emisyonunun engellenmesini hedeflediklerini aktardı.
Bayraktar, iklim hedefleri kapsamında kritik madenler ve nükleer enerjinin de önemli rolü olduğuna dikkati çekerek, hedeflere ulaşmak için mutlaka 20 bin megavat kapasiteli nükleer enerji projelerinin Akkuyu, Sinop ve Trakya'da devreye alınması gerektiğini, büyük projelerin küçük modüler reaktörler ile desteklenmesini önemsediklerini bildirdi.
İZİN SÜREÇLERİNDE İYİLEŞTİRME YAPILACAK
Türkiye'de elektrik üretiminde doğal gazın payını yüzde 20'lerde tutmayı hedeflediklerini ifade eden Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası'ndaki doğal gaz üretiminin 6 milyon metreküpü bulduğunu, 2025'in ilk çeyreğinde bunu 10 milyon metreküpe, yeni yüzer üretim platformuyla da 2026'nın üçüncü çeyreğinde 20 milyon metreküpe çıkarmayı planladıklarını kaydetti.
DENİZ HABER AJANSI