• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 8 °C
  • Antalya 10 °C
  • Muğla 6 °C
  • Çanakkale 6 °C

Özden Örnek: Devrim arabasında çekilen sıkıntıların aynısı yaşadık

Özden Örnek: Devrim arabasında çekilen sıkıntıların aynısı yaşadık
Yerli sermaye ve işgücüyle yapılan ilk milli gemiler TCG Büyükada ve TCG Heybeliada’yı kitaplaştıran Deniz Kuvvetleri eski Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, Türkiye’nin ilk yerli otomobili Devrim’deki sıkıntıları MİLGEM’de de yaşadıklarını belirtti.

Türkiye’nin tamamen yerli sermaye ve işgücü ile yaptığı ilk milli gemileri olan TCG Büyükada ve TCG Heybeliada’nın öyküsü Deniz Kuvvetleri eski Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek tarafından kitaplaştırıldı. 2008’de suya indirilen iki geminin tüm dünyada şaşkınlık yaratacak silah ve teknoloji ile donatıldığını hatırlatan Örnek, karşılaştıkları engelleri, MİLGEM’in (Milli Gemi) 1961’de hüsranla sonuçlanan “Devrim otomobili” projesiyle ilişkisini kaleme aldı. 

Örnek, “1961’de milli olanaklarla üretilmiş ‘Devrim Otomobili’nin serüvenini konu alan ‘Tünelin Ucundaki Işık’ isimli bir kitapçık okudum. Aynı sıkıntıları MİLGEM’de yaşıyordum. Bürokratlar önümüze dizilmiş, adeta ‘Size bu projeyi yaptırmayacağız’ diyorlardı. Devrim, tünelin ucundaki ışıktı. İşine gelmeyenler tarafından söndürüldü” diye yazdı.

Kırmızı Kedi Yayınevi’nden çıkan “MİLGEM’in Öyküsü” adlı kitapta emekli Oramiral Özden Örnek, Atatürk’ün 1924’te vasiyet ettiği ‘Milli Gemi’ projesinin nasıl gerçeğe dönüştüğünü yazdı. Temelleri Eylül 1963’te Türkiye’de inşa edilen ilk savaş gemisi olan TCG Koçhisar’la atılan Milli Gemi projesinin dünya denizciliği açısından öneminin anlatıldığı kitapta pek çok ilginç bilgi yer aldı. Kitaptan bazı bölümler şöyle: 

İlk MİLGEM fikri “Eylül 1963’te, Türkiye’de inşa edilen ilk muharip gemi olan TCG Koçhisar blokları kızağa konur. Hisar sınıfı refakat gemilerinden olan gemi, tüm malzemesi ve inşa resimleri ithal edilerek yapılmıştır. İşte atılan bu adım, birkaç yıl sonra inşa edilecek olan Berk ve Peyk’in inşası için cesaret ve güven verir. Deniz Kuvvetleri, gemi inşa projelerinin en önemlisi olan Berk ve Peyk’in inşasına 1967’de başlar.”

“Elimizdeki ABD yapımı gemilerin üzerinde kendi gereksinimlerimize göre değişiklik yapmak için ABD’den izin almak gerekiyordu. Bu işlemin pek çok mahsuru vardı. Öncelikle sırrınızı başka bir devlete açıklıyordunuz. 1976’da Harp Filosu’nda görev yaparken Gayret muhribinin devir düşürücü dişlisi kırıldı. ABD’den ambargo nedeniyle dişliyi tedarik etmek mümkün değildi. Bir yerli firma üretti ve gemi hizmet dışına çıkana kadar kullanıldı.”

“MİLGEM Projesi’yle ilgili ilk karargâh çalışmaları Mayıs 1993’te başlamıştır. Ancak henüz adı MİLGEM değildir, çalışmalar MİLGEM Projesi’ni başlatacaktır. 14 Eylül 1998 tarihinde MİLGEM Projesi yurtdışı kaynak ihtiyacının karşılanması için Hazine Müsteşarlığı’ndan ön ithal izni alındı. Bazen gerçekleşme olasılığı az olan işler, kişilerin özel yeteneği ile gerçekleşir. Bu konuda böyle oldu. 28 Ağustos 2003’te kuvvet komutanı olarak göreve başladım. MİLGEM 4 yıl önce bıraktığım yerde duruyordu. 11 Aralık 2003’te Amiraller Kurulu’nda önemli bir karar aldık. MİLGEM adı altında inşa edilecek korvetin azami derecede yerli imkanlarla yapımı ve performans sorumluluğunun Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yüklenilmesini karara bağladık.”

‘Yaptırmayacağız’

“Bu düşüncelerle yoğun olduğum sırada yeni yılın başında, MPO Başkanı Alb. Mehmet Ali Baykal’ın tavsiyesiyle, 1961’de milli olanaklarla üretilmiş ‘Devrim otomobilinin serüvenini konu alan ‘Tünelin Ucundaki Işık’  isimli bir kitapçık okudum. Okudum ve gerçekten çok beğendim. 
Aynı sıkıntıları MİLGEM Projesi’nde yaşıyordum. Bürokratlar önümüze dizilmiş, adeta ‘Size bu projeyi yaptırmayacağız’ diyorlardı. Gerçekten Devrim, tünelin ucundaki ışıktı. İşine gelmeyenler tarafından söndürüldü.” 
Kaynak: Gökhan KARAKAŞ / Milliyet

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
cem
18 Ekim 2016 Salı 17:07
17:07
kanımca tüm denizcilk okullarında okutulması gerekli muhtesem tarihi bir belge niteliginde muhtesem bir eser tebrikler .uzun ufuk projesininde milgeme,altay tankına atak helikopterine olumlu etkileri olmuş alt yüklenicilikten üst yüklenicilige gecilmesinde cıgır acmıştır vatan size bu projelerde emegi gecenlere minnettardır PAŞAM.
88.248.119.167
SERKN
16 Ekim 2016 Pazar 21:56
21:56
efendi bu kararların hepsi tayyip Erdoğan tarafından alınmştır. o olmasaydı biz bu kadar savunma sanayimizi güçlendiremezdik. bürokrat izin vermedi diye söylemlere gerek yok.
95.8.133.45
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim