Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özkan Yılmaz, İzmir Büyükşehir Belediye'yle ortak ÇED başvurusu yaptıkları İzmir Körfezi'nde sirkülasyon kanalı açılması ve limana büyük tonajlı gemilerin girmesini sağlayacak tarama yapılmasına yönelik ÇED onayının 2015 yılı sonuna doğru çıkmasını beklediklerini söyledi.
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Toplantısı'na Ak Parti milletvekili adayı ve eski bakan Binali Yıldırım'ın yanısıra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özkan Poyraz da katıldı. Yıldırım'ın ayrılmasında sonra Meclis toplantısını izleyen Poyraz, toplantının sonunda bir konuşma yaptı. Poyraz konuşmasıdna İzmir'in 2013 yılından beri beklediği Büyük Körfez Projesi'yle ilgili olumlu bir haber verdi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr Kaptan Özkan Poyraz ise İzmir Alsancak Limanı'nın büyümesi ve İzmir Körfezi'nin temizliği için büyük önem taşıyan Büyük Körfez Projesi'nin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) sürecinin bu yıl sonuna kadar tamamlanacağı müjdesini verdi.
İzmir’deki denizcilik ve ulaşım yatırımları hakkında tek tek bilgi veren Poyraz, “İzmir Limanı özelleştirme sürecinde de olsa en önemli yatırım yaklaşım kanalı. Bunu kamu yatırımı olarak kabul ettik. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sirkülasyon projesi ile yaklaşma kanalını birleştirme kararı aldık. Ortak ÇED aşamaları bitmek üzere. Bir tek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü’nün görüşü kaldı. 2015 sonuna doğru tarama için ÇED'in çıkacağını düşünüyoruz. İZKARAY Körfez Geçiş Projesi için ÇED ve projelendirme süreci devam ediyor. Yakın zamanda sonuçlandıracağız” dedi.
Yeni yatırımlarla beraber Türkiye’deki konteyner limanlarının kapasitesinin 7 milyon TEU artacağını açıklayan Poyraz, oluşacak arz-talep dengesinin Kuzey Ege Çandarlı Limanı projesinin geleceği için önemli olduğunu söyledi. Poyraz, şunları söyledi: “Çandarlı Limanı’nın kapasitesini 12 milyon TEU olarak belirlemiştik. İlk ihalesinde bir alıcı çıkmadı. Bundan dolayı biz de devlet olarak spektrum daraltıp, belirli kademelerle artık ihaleye çıkma kararı aldık. Çandarlı'nın altyapısı da çok önemli.
Aliağa-Çandarlı Karayolu için Yüksek Planlama Kurulu kararı çıkarmak üzereyiz. Buraya demiryolunu getiriyoruz. Nemrut körfezinde tünelimiz var. Buraya demiryolu geldiği zaman bir aktarma merkezi olmanın dışında acaba lojistik üs olabilir mi diye düşünüyoruz. Kemalpaşa'daki lojistik üssü, tek başına demiryolu aktarma algısı içerisinde değil bir OSB gibi kara, demiryolu ve demiryolunun limanlarla buluştuğu format değişikliğine uğratma çabamız var. Bir hedef değişikliğine gittik. Özdere'deki yat limanından Şifne'deki yat limanına kadar bütün süreçleri takip ediyoruz. Bir kısmının ÇED’leri, bir kısmının da Yüksek Planlama Kurulu onayları çıkmış durumda. Yat bağlama kapasitesinin bu bölge için artırılmasına ihtiyaç var. Sadece marina değil kısa süreli bağlama ve barınma için Marinet kavramı getirmeye çalışıyoruz. Yerel idareleri işin içine katmak istiyoruz.”
KRUVAZİYERE DESTEK
İzmir’in kruvaziyer turizmiyle ile ilgili çok fazla iş yaptığını dile getiren Poyraz, kendilerinin de kruvaziyer gemilerine yönelik maliyet artırıcı unsurları azaltmak için çalıştıklarını açıkladı. Poyraz, “Kruvaziyer gemilerinin almak zorunda olduğu römorkörü kaldırıyoruz. Ro-ro ile ilgili römorkör ihtiyacını ortadan kaldırıyoruz. Limanlar Yönetmeliği masamda imzalanmak üzere. Yönetmelik pek yakın süre içinde yayınlanacak. Gemi Trafik Hizmetleri’nde İzmir'i doğrudan ilgilendiren bir ücret vardı. Burada değişiklik yapıyoruz. Limanlar arasında olumsuz rekabeti ortadan kaldıracağız” diye konuştu.
Deniz Haber Ajansı