• BIST 10092.53
  • Altın 3016.913
  • Dolar 35.3654
  • Euro 36.3831
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 4 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 7 °C
  • Çanakkale 10 °C

Ozon deliği 2015'te rekor seviyede büyüdü

Ozon deliği 2015'te rekor seviyede büyüdü
Antarktika üzerindeki ozon deliği 2015'te rekor seviyede genişleyerek 28,2 milyon kilometrekareye ulaştı. Uzmanlar küresel ısınmanın Arap Yarımadası’ndaki ülkeleri 2070 yılına doğru yaşanmaz hale getirebileceği bildirildi.

HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYIN

Dünya Meteoroloji Örgütü, yeryüzüne ulaşan güneşin zararlı ışınlarına karşı Yerküre'yi koruyan ozon tabakasındaki deliğin, Antarktika üzerinde bu yıl rekor seviyede genişleyerek 28,2 milyon kilometrekareye ulaştığını açıkladı.

Örgütten yapılan açıklamada, ozon deliğindeki genişlemenin yıldan yıla değişiklik gösterdiği ve bu yıl stratosferdeki alışılmadık derecede soğuk hava koşulları nedeniyle genişlemenin rekor seviyeye ulaştığı ifade edildi. Bazı yıllarda ozon deliğinin oldukça küçüldüğünün gözlemlendiği belirtilen açıklamada, bu yıl Antarktika üzerindeki ozon deliğinin rekor seviyede genişleyerek 2 Ekim'de 28,2 milyon kilometrekareye ulaştığına dikkat çekildi.

Dünya Meteoroloji Örgütü'nde görevli bilim adamı Geir Braathen, ozon deliği probleminin hala sorun olmaya devam ettiği uyarısında bulunarak, dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı'na göre, atmosferdeki ozon miktarını azaltan maddelerin yavaş yavaş kullanımdan kaldırılmasını amaçlayan 1987 tarihli Montreal Protokolü'ne uyulması halinde 2030'a kadar 2 milyon insanın cilt kanserine yakalanması önlenecek ve bir çok konuda insanların ve Yerküre'nin yaşadığı riskler azalacak.

Ortadoğu yüzyılın sonuna kadar yaşanmaz hale gelebilir

Bu arada hava sıcaklıkları ile nem oranındaki artışın ve doğal felaketlerdeki sıklığın, Arap Yarımadası’ndaki ülkeleri 2070 yılına doğru yaşanmaz hale getirebileceği bildirildi.

Nature Climate Change (Doğa İklim Değişikliği) dergisinde yayınlanan akademik makalede, “Sera gazları bugünkü hızıyla artmaya devam ederse, yüzyılın sonuna doğru Körfez ülkelerinde kritik noktayı geçecek ve yaşanmaz hale gelecek noktaya varırız. Bu, beklediğimizden daha erken görülmeye başladı. Bunun nedeni, Körfez sularının yeteneğini yansıtan nem oranı ile yüksek sıcaklıklar gibi faktörlerin eşsiz bileşimdir” denildi.

ABD’nin Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden Elfatih Eltahir ve Loyola Üniversitesi’nden (Los Angeles) Jeremy Pal,  Körfez ve Ortadoğu ülkelerinde önümüzdeki 100 yıl içerisinde ‘yaş termometre sıcaklığının’ nasıl değişeceğini araştırdı.

Yaş termometre sıcaklığı, jeologlar ve iklimciler tarafından iki faktörün, yani çevre sıcaklığı ile ona eşlik eden nem oranının kombinasyonuna deniyor ve nesnelerin yüzeylerindeki nemi buharlaştırarak kendilerini soğutma yeteneğini gösteriyor.

Göstergenin yaş termometre sıcaklığının altında olması, nesnenin kendisini soğutamaz duruma geldiği anlamına geliyor. Bu, insan için çok önemli bir parametre, zira vücudumuz deri yüzeyindeki nemi buharlaştırarak soğuyor. Yani eğer ‘yaş termometre sıcaklığı’ 35 derecenin üzerinde olursa, bu durum dış soğutma yokluğunda aşırı ısınmaya, güneş çarpmasına ve hatta ölüme yol açıyor.

SICAKLIK 60 DERECEYİ BULABİLİR

Eltahir ve Pal’in hesaplamaları, Körfez ülkelerinin 50 yıl sonra bu göstergeyi geçeceğini gösterdi. Tabii eğer BM liderleri, önümüzdeki aralık ayındaki Paris İklim Konferansı’nda anlaşmaya varamazsa ve sera gazlarının emisyonunun mevcut hızla artmaya devam ederse.

Bu durumda bölgenin birçok büyük şehri ile diğer yerleşim birimleri  yaşanmaz hale gelecek, çünkü ‘yaş termometre sıcaklığı’ neredeyse sürekli olarak 35 derecenin üzerinde olacak. Örneğin Kuveyt gibi bazı ülkelerde yaz sıcaklıkları 60 dereceye varacak.

Bölgedeki bazı yerler şimdiden iklime bağlı sorunlar yaşıyor. Örneğin, geçtiğimiz temmuz ayında İran ve Irak’ın bazı şehirlerinde hava sıcaklığı gündüz 48-50, geceleri ise 30 derecenin üzerindeydi. Yani ‘yaş termometre sıcaklığına’ göre tehlikeli sayılan 34,6 dereceye yaklaşmıştı.

Bilim adamları, Körfez ülkelerine küresel ısınmanın önlenmesi konusunda maksimum çaba harcaması tavsiyesinde bulunuyor.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim