Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ’nin (STM) ana yükleniciliğinde Pakistan Deniz Kuvvetleri için inşa edilen ve Türk savunma sanayisinin tek seferde en büyük askeri gemi ihracatı olan Denizde İkmal Gemisi, Pakistan’ın bağımsızlık yıl dönümü törenleri kapsamında suya indirildi.
Özgün tasarıma sahip olan Denizde İkmal Gemisi’nin denize indirilme törenine, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Savunma Sanayii Müsteşarı (SSM) İsmail Demir, STM Genel Müdürü Davut Yılmaz ile iki ülkenin askeri yetkilileri katıldı.
Şerif, törende yaptığı konuşmada, Türkiye ve Türk şirketleri ile Pakistan arasındaki işbirliğinin devam edeceğini ve daha fazla geminin yapılmasını umduğunu söyledi.
Projeye katkı veren iki ülkenin kurum ve şirketlerine teşekkür eden Şerif, şöyle konuştu:
"Pakistan Deniz İkmal Gemisi, Pakistan-Türkiye kardeşliğinin simgesi olacaktır. Bu tarihi anda hatırlatmak isterim ki Pakistan ve Türkiye dostluğu, iki ülke coğrafi konum olarak çok uzak olsa da benzer kadere sahip oluşu, ortak medeniyetler ve menfaatlerinin ortak oluşu bizleri yakınlaştırmıştır. Deniz İkmal Gemisi yapımı gibi ortak girişimler savaş gemisi yapımı ve diğer savunma ürünleri alanlarında Türkiye ve Pakistan arasında işbirliğinin daha da gelişmesi için daha fazla imkan yaratmaktadır. Pakistan devleti, ülkenin endüstrisinin büyümesinde ve iş olanaklarının yaratılmasında gemi yapımı endüstrisinin kurulmasının hayati rolü olduğunun farkındadır. Gemi yapımının geliştirilmesi ülke ekonomisine büyük bir fayda sağlayacaktır."
"Savunma sanayisindeki iş birliği hız kazandı"
Demir de konuşmasında, projenin iki dost ülkenin başarı öyküsü olduğunu söyledi.
Bugünün güvenlik ortamında Türkiye ve Pakistan’ın daha fazla dayanışma ve işbirliğine ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Demir, "İki ülke arasında savunma sanayisindeki işbirliği mevcut güven atmosferinin belirsiz olduğu ortamda daha da anlamlı hale geliyor. İki ülke de zorlu sınavlardan geçiyor. Bunlardan biri terör saldırıları. Türkiye bu tür zorluklardan geçerken Pakistan’ın desteğini hissediyor. Dün Pakistan Meclisi'nden Türkiye’ye destek vermeye delegasyon geldi. Biz bu destek için minnettarız. Biz de aynı şekilde Pakistan’ın zorlu zamanlarında yanlarındayız" dedi.
Türkiye ve Pakistan arasında savunma sanayisindeki iş birliğinin son aylarda hız kazandığını dile getiren Demir, şunları kaydetti:
"Savunma sanayisinde Pakistan ve Türkiye arasında birtakım üst düzey temaslar gerçekleştiriliyor. Pakistan’ın deniz filo gemisi bu görüşmelerin önemli aşaması. Eminim ki bu gemi gelecek 30-40 yıl işleyecek ve iki ülke arasında bu alanda gelecekte gerçekleştirilecek bir çok projenin de başlangıcı niteliğinde olacak. İki ülke arasında savunma sanayisindeki işbirliği kazan kazan yaklaşımının iyi bir örneği. İşbirliği projelerimiz düşük maliyetli, teknoloji transferi, kapasite paylaşımı ve ortak üretim özellikleri taşıyor. Bizde bir söylem vardır, neyimiz varsa birlikte vardır, ortaktır. Teknolojimiz, yaklaşımımız ve ilişkimiz arasında bir fark yok. Bu gemi projesiyle gelecek potansiyellerden de bahsetmek istiyorum. Gelecekte birlikte deniz kuvvetleri alanında bir çok proje gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz. Aynı zamanda askeri, kara kuvvetleri ve hava kuvvetleri alanında da başka projeler geliştirilebilir. Türkiye’nin savaş jeti geliştirme programı da Pakistanlı kardeşlerimize açık ve onlardan olumlu geri dönüş aldığımız için de çok memnunuz. Önümüzdeki yıllarda Türkiye-Pakistan ortak yapımı jetlerin uçtuğunu görebiliriz."
Örnek ve özgün iş birliği
STM, Pakistan Denizde İkmal Gemisi Projesi kapsamında, dizayn paketi, malzeme, ekipman, yedek parça, tersane ve kullanıcı eğitimleri ile danışmanlık hizmetlerinin verilmesini yüklendi.
Askeri gemi inşası konusunda Pakistan ile Türkiye arasında bir ilk olan proje, savunma ve gemi inşa sanayi alanında örnek ve özgün bir iş birliği olarak dikkati çekiyor.
Son dönemde askeri gemi inşası alanında önemli atılım yapan Türk gemi inşa sanayi, projeyle birlikte tasarım ve mühendislik hizmetinin yanı sıra bu alandaki yan sanayi ürünlerinin ihracını da gerçekleştirmiş oldu. Projede, 20 Türk firması görev aldı. Proje sonunda yaklaşık maliyeti 90 milyon dolar olan Pakistan tarihinin en büyük gemisi ortaya çıktı.
Pakistan Deniz Kuvvetleri için dizayn edilen 15 bin 600 tonluk gemi, yaklaşık 155 metre boyunda, Denizde İkmal Sistemi (RAS/FAS) ve helikopter iniş/kalkış imkanına sahip. Gemi, 20 knot sürat yapabilecek.
Türk savunma sanayisinin tek seferde en büyük askeri gemi ihracatı olan Denizde İkmal Gemisi, tanker görevinin yanı sıra yüksek lojistik, savunma ve hücum yetenekleriyle donatıldı.
Denizde İkmal Gemisi’nin, dizayn faaliyetleri Türkiye'de yürütüldü, geminin inşası ve donatımı Karaçi Tersanesi tarafından gerçekleştirildi.
Projenin sözleşmesi 22 Ocak 2013’te imzalanmış, Saç Kesme Töreni 27 Kasım 2013’te düzenlenmişti.
Deniz Haber Ajansı