Ancak kuraklık ve buna eşlik eden su tasarrufu çabaları, dünyanın en hayati nakliye yollarından birinden geçmeye çalışan gemilerin birikmesine neden oldu.
Wall Street Journal'a göre, Kanal'ın her iki tarafında 200'den fazla gemi geçiş yapmak için bekliyor. Panama Kanal İdaresi, nakliyecilere bir tavsiye yayınlayarak, normal koşullarda ortalama 36 olan gemi geçişlerini günde 32'ye düşürdüğünü belirtti.
Stratejik su yolundaki bazı gemiler, yığılmadan kaçınmak için trafiği yeniden yönlendiriyor ve mahsur kalan gemilerin çoğu dökme yük gemileri veya gaz taşıyıcılarından oluşuyor.
20'den fazla büyük gaz taşıyıcısı işleten Dorian LPG'nin ticari işler müdürü Tim Hansen, 'Gecikmeler her geçen gün değişiyor. Bir kez gitmeye karar verdiğinizde, geri dönmenin ya da sapmanın bir anlamı yok, bu yüzden sıkışıp kalabilirsiniz.' dedi.
Wall Street Journal'ın haberinde, "Yeterli yağmur yağmazsa, gemi geçişleri kesilir ve geçiş yapanlar, Amerikan petrol ve gaz ihracatçıları ve Asyalı ithalatçılar gibi kargo sahipleri için nakliye maliyetlerini artıran ağır primler öderler." ifadelerine yer verildi.
Bu istenmeyen gelişmeler tüketim malları fiyatları üzerinde baskı yaratabilir
Panama Kanalı'nın yöneticisi Ricaurte Vasquez Morales, kısıtlamaların yılın geri kalanında da devam edebileceğini belirterek, bunun 200 milyon dolarlık bir gelir kaybına yol açabileceğini söyledi.
Wallstreet Journal'a göre Panama, 1900'lerin başında kanalı inşa eden ABD Ordusu Mühendisler Birliği ile temasa geçti. Önümüzdeki on yıl için "halihazırda kanalı besleyen üç nehre ek olarak dört nehri de su yoluna yönlendirmek üzere" 2 milyar dolar ayırdı.
Gemiler genellikle kanaldan 50 ft su çekimi ile geçerken, bu değer 44 ft'e düşürülmüştür. Daha düşük su derinlikleri nedeniyle, büyük gemilerin geçmeden önce bazı konteynerleri boşaltması gerekmektedir.
DENİZ HABER AJANSI