Pendik İDO Feribot İskelesi’nin doğu tarafında batık, yarı batık, atıl, gayri faal ve hacizli halde bulunan 28 adet çeşitli tipteki gemi ve deniz aracı, Tuzla Liman Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar ve çeşitli kurum kuruluşların (Pendik Belediye Başkanlığı, İBB Çevre Koruma Daire Başkanlığı, İBB Anadolu Yakası Zabıta) desteği ile yaklaşık 9 yıl süren uzun çalışmalar sonucu bulundukları yerden temizlendi.
Temizlenen deniz alanı, 1/1000 Uygulama İmar Planı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylanan Pendik Balıkçı Barınağı Projesi’nin yapımına başlanılması için ilgili makamlara teslim edildi.
Pendik Marintürk karşısı Pendik İdo İskelesi’nin doğu kesimindeki sahil şeridi, 2005 yılında çeşitli cins ve büyüklükteki kuruyük, römorkör, yakıt alım barçları, atık alım tankerleri, çamur gemileri, acente ve servis motorları, duba ve hizmet gemilerinin bağlama yeri haline gelmiş en önemlisi atıl halde bulunan hacizli gemilerin başı boş bırakıldığı sahipsiz gemi mezarlığına dönüşmüştü.
Buraya izinsiz bağlanılan gemiler, zaman zaman sahile oksijen-asetilen tüpleri yerleştirmek suretiyle bu alanı tamir alanına çevirmeye çalışmış, ara ara koordineli müdahale edilerek buna izin verilmemişti.
2005 yılından bu yana kıçtankara vaziyette bulunan çeşitli cins ve büyüklükteki hacizli, âtıl halde, personelsiz ve sahipsiz gemilerin birçoğu fırtınalı havalarda batmış; can, mal ve çevre emniyeti açısından ciddi tehlike oluşturur vaziyete gelmişti.
Mahkeme ve icra müdürlükleri de dahil Tuzla Liman Başkanlığı tarafından donatanlarına yapılan uyarı ve tebligatlar sonuçsuz kaldı. Süreç içinde gemilerin kaldırılmasına yönelik olarak özellikle sahipsiz ve hacizli gemilerin hukuki süreçleri mahkeme ve icra müdürlükleri nezdinde Tuzla Liman Başkanlığı tarafından takip edilerek gemilerin mahkeme ve icra müdürlüklerinden satış işlemleri sonuçlandırıldı.
Bu kapsamda bir kısım geminin satışına müdahil olunarak süreç hızlandırılmış, bir kısmının da satış işlemi Tuzla Liman Başkanlığı’nca TTK 1386/3 kapsamında icra mahkemelerinden gerçekleştirilerek icra müdürlükleri nezdinde sonuçlandırılmış, bir kısmının da satış işlemi 618 sayılı Limanlar Kanunu kapsamında Tuzla Liman Başkanlığı’nca yapılmıştı.
Hukuki süreçlerinin her aşamasına itiraz edilen zorlu mahkeme ve icra süreçleri Tuzla Liman Başkanlığı personelince takip edilmek suretiyle toplamda 2012 yılından bu yana 28 adet seferden men ve haciz kararları bulunan geminin işlemi tamamlandı.
Batık ve yarı batık olanlar da yerinde sökülerek çıkartılmak suretiyle sahildeki hacizli, sahipsiz, âtıl haldeki gemilerin tamamı temizlendi.
Hurda olanlar sökülerek ekonomiye kazandırıldı, bir kısmının da bakım onarımları tersanelerde yapılması için tekrar servise alındı.
Son olarak 2015 yılında Kumkapı demirde yanarak âtıl hale gelmiş üzerinde haciz ve seferden men kararı olan 60 metre uzunluğundaki yakıt alım tankeri, sahildeki kayalıklara bağlanarak terk edilmiş, Tuzla Liman Başkanlığı’nca donatanına yapılan tebligatlar ve yapılan görüşmelerden de sonuç alınamamıştı. Bunun üzerine Tuzla Liman Başkanlığı’nca İcra Mahkemesi’nden satışı gerçekleşmiş, İcra Müdürlüğü’ne de satış işlemi yaptırılarak 2 Şubat 2021 tarihinde Aliağa Gemi Söküm Bölgesi’ne gönderildi. Böylece, Pendik Sahili hayalet gemilerden temizlendi.
Pendik Balıkçı Barınağı, Pendik Belediyesi tarafından 2005 yılında imar planı hazırlanarak Yap-İşlet-Devret Modeli ile ihaleye çıkartılmış ve marinaya dönüştürülerek 2009 yılında Maritürk Pendik olarak faaliyete geçmişti.
Balıkçı Barınağı, marinaya dönüştürülürken yüklenici firmadan Balıkçı Barınağı inşasına yönelik taahhüt alınmış ve bu taahhüt Pendik Marina imar planı notlarına girmişti.
2018 yılına kadar Balıkçı Barınağı’na yönelik girişimler sonuçsuz kalmış, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Pendik Sahili, marina karşısında Balıkçı Barınağı yapımı için zemin etüdü ve İmar Planı hazırlanmıştı. İmar Planı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 24.07.2019 tarih ve 164734 sayılı kararı ile onaylanarak yürürlüğe girmişti.
Bu alanda taahhüt kapsamında Balıkçı Barınağı yapılması planlanıyor.
DENİZ HABER AJANSI