Geçen yıl faaliyete başlayan Ege Bölgesi’nin en büyük entegre limanı Petlim’in ikinci fazının inşaatı tamamlandı. Toplamda 450 milyon dolarlık yatırım değeri olan Petlim Konteyner Terminali’nde ikinci fazın devreye girmesiyle birlikte kapasite iki kat artarak 1.5 milyon TEU’ya çıkacak.
SOCAR Türkiye’nin iştiraki Petlim Konteyner Terminali’nin ikinci fazının inşaatı tamamlanarak hizmete açıldı. APM Terminals İzmir tarafından işletilen ve 7 Aralık 2016’da ilk geminin yanaştığı toplam 450 milyon dolar yatırım ile hayata geçen Petlim, ikinci fazın devreye girmesiyle birlikte 750 bin TEU olan kapasitesini, gerekli işletme izinlerinin alınmasının ardından 1.5 milyon TEU’ya yükseltecek.
Petlim Konteyner Terminali’nin inşaatının bitirilerek limanın işletmecisi APM Terminals İzmir’e devri kapsamında 15 Eylül’de limanın rıhtımında bir tören gerçekleştirildi. Törende Petlim Genel Müdürü Doğan Çırakoğlu ile limanı 28 yıllığına işletecek olan dünyanın en büyük konteyner terminal işletmecilerinden APM Terminals İzmir’in Genel Müdürü Robert Hambleton, inşaatın son betonunu atarak projenin inşaatını tamamladı. Burada bir konuşma yapan Doğan Çırakoğlu limanın, Türkiye’nin en büyük doğrudan yabancı yatırımcısı olan SOCAR Türkiye’nin entegrasyon vizyonunun lojistik ayağını oluşturduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “700 metrelik konteyner rıhtımı, 42 hektarlık geri sahası ve 150 metrelik genel kargo ve dökme yük rıhtımı bulunan Petlim’in tamamen Türk mühendisler ve Türk müteahhitler tarafından tamamlanmış olması bize ayrı bir gurur veriyor. Dünyanın en büyük konteyner gemilerinin yanaşabileceği bir kapasiteye kavuşan Petlim, ikinci fazın tamamlanmasıyla, tüm Ege Bölgesi’nin ihracatı için gerekli lojistiği tek başına sağlayacak duruma geldi. 8.5 milyon adam/saat çalışmayla tamamlanan Petlim’de tüm çalışanlar, projeye geldikleri şekilde sağlıkla evlerine dönmüşlerdir. Bu; böyle büyük bir proje için çok önemli bir başarıdır. Bu projeyi inşa eden isimsiz kahramanlarına da buradan teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.
600 KİŞİLİK İSTİHDAM
Rıhtım dizaynı ve 16 metrelik su derinliği ile 16 bin TEU kapasiteli son nesil gemilere hizmet verebilme özelliğine sahip olan terminal, Ege Bölgesi’nin ihracat, ithalat ve ticaret yeteneğine çok önemli bir güç katacak. Terminalin ikinci fazının devreye girmesiyle birlikte elleçleme kapasitesi ikiye katlanırken, APM Terminals İzmir tarafından istihdam edilecek çalışan sayısı da zaman içinde 600’e ulaşacak.
DENİZ HABER AJANSI