• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 3 °C
  • Ankara 0 °C
  • İzmir 7 °C
  • Antalya 8 °C
  • Muğla 6 °C
  • Çanakkale 2 °C

Petrol Ofisi Marine, IMO 2020'ye hazır

Petrol Ofisi Marine, IMO 2020'ye hazır
IMO 2020 kriterlerinin yürürlüğe girmesine sayılı günler kala Petrol Ofisi, PO Marine ile denizcilik sektörüne yatırım yapmaya devam ediyor.

IMO 2020 sürecinin ve Türkiye denizcilik yakıtları pazarındaki gelişmelerin ele alındığı Denizcilik Basın Sohbet Toplantısı Petrol Ofisi Ticari ve Endüstriyel Satışlar Direktörü Ulvi Kılıç ile Deniz Satışları Müdürü Celal Ersan’ın ev sahipliğinde gerçekleşti.

Yapılan sohbette Deniz Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Recep Canpolat’ın IMO 2020 sürecinin küçük akaryakıtçılara olan maliyetine ilişkin Petrol Ofisi yetkilisi, “Bu sürecin bir finansal boyutu var. Finansal boyutu armatör için bahsedilen 350 dolardan 500 dolara çıkan belkide yüzde 50’ye yakın bir maliyet artışı. Böylece bunkerci dediğimiz yakıt dağıtım şirketlerinin finansal yapısı tamamen değişiyor. Yani tanklarda tutulan stok ya da getirdiğiniz yakıtın gemiye olan 50 bin tonluk maliyeti yüzde 40-50 artmış durumda. Dolayısıyla bunun finansal yükü de bunkerci, yakıtçı şirketler için de çok ağır. Eskiden bu yakıtı 300 dolara getiriyordunuz, şimdi ise 500 dolara getirecekseniz” şeklinde cevapladı.

po_marine_8.jpg

"ANNEX İSTANBUL ORGANİZASYONUNDA YER ALMAYACAĞIZ"

Canpolat’ın 2013’ün Şubat ayında imzalanan Marpol 6 Annex anlaşmasıyla ilgili soruuna ise, “IMO 2020 ile başlayan süreçte bizim gördüğümüz, İstanbul çok önemli bir liman ve son 10 yılda bu limana verdiğimiz hizmetlerle sektör olarak getirdiğimiz nokta çok ciddi anlamda ikiye katladığımız ve ülkeye de ciddi anlamda döviz getirdiğimizdir. Ayrıca IMO 2020 ile ilgili de biz sektör oyuncuları olarak çok ciddi anlamda sektörde bir bekleyiş, bütün dünya gibi yeteri kadar hazır olmama, herkesin bir erteleme beklemesi gibi durumlar söz konusu. 1 Ocak geldiği zaman bizden bekleneni bizden istenen, ihtiyaç duyulan servisi verebilecek hale gelmemiz gerekiyordu, Türkiye’ye katkıda bulunduğumuz bu döviz girdisini arttıracak bir yere getirmek üzere elimizi taşın altına koymak durumundaydık. Dolayısıyla Deniz Ticaret Odası çatısı altında çeşitli çalışmalarımız oldu. Rafineriye gittik, yeni sistemi anlattık, görüşmeler yaptık. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na, EPDK’ya ve çeşitli kurumlara gittik. Durumu anlattık. DTO’da dört tane seminer düzenledik. 1 Ocak’ta doğru yerde durmak adına çalıştık. ANNEX tarafında ise, ortada bir standart var bildiğiniz gibi bu standart uygulanır bütün dünyada. İşin ticari boyutu aslında burada biraz daha ön plana çıkıyor. Bahsettiğiniz ANNEX tarafında uygulanması düşünülen söylenen şeyler tamamen bugün de bizim bu servisi verirken gelen müşterilerimizle yaptığımız kontrat kapsamında nasıl bir anlaşmamız varsa onun üzerinden yürüyoruz. Müşteri ve tedarikçi arasındaki anlaşmaya göre yürür. Bizim kullandığımız hangi şartlarda neyi nasıl tedarik edeceğimiz hangi şartları uygulayacağımız bellidir ve aynı sistem devam edecektir. ANNEX İstanbul organizasyonunda yer almayacağız” cevabını verdiler.

po_marine_9.jpg

"DÜNYADA İLK OLAN BİR SİSTEME GEÇİYORUZ"

Petrol Ofisinin 1 Ocak’tan itibaren geçecek kurallara ilişkin ne gibi önlemler aldığı ile ilgili sorulara karşın ise, “ Kendimizi korumaktan ziyade sektörün tamamını korumaya ilişkin çalışmalar yapıyoruz ve dünyada ilk defa uygulanacak bir sisteme geçiyoruz. Petrol Ofisi’ni tercih eden armatörler, ne ürün aldıklarını, ürünlerini eksiksiz ve tam olarak aldıklarını, şahit numunelerinin akredite ve bağımsız bir gözetmen tarafından dünya standartlarına uygun alındığını ve bu şahit numunelerin akredite laboratuvarlarda 3 ay süre ile muhafaza edildiğini bilecekler. Hatta ikmal bitimiyle birlikte en geç 2 saat içinde, fatura, yakıt teslim formu, gözetmen raporu, şahit numuneler, fatura ve ikmal fotoğrafları armatör ve müşterilerimize direkt e-mail olarak gönderilmektedir. Halihazırda, bu hizmeti müşterilerine yüzde 100 ücretsiz sunan dünyadaki tek dağıtım şirketi olmaktan gurur duyuyoruz." şeklinde cevap verdiler.

po_marine_6-001.jpg

Yakıt ikmali için stokların yeterliliği sorusuna ise, “Biz Petrol ofisi olarak IMO 2020’nin ertelenemeyeceğini bilerek, 2018 ilk çeyreğinden itibaren bir proje grubu oluşturduk. Ve bu proje grubuyla tanklarımıza, kapasite, tanklarımızın pompa kapasitesine, iskelemizin yükleme kapasitesine baktık ve ciddi anlamda yatırım yaptık.

Bu proje çok uzun soluklu bir projeydi. İstanbul’da Petrol Ofisi bunker işini domesticte ya da transitte kendi terminallerinde kendi öz malvarlığı depolarda ve asetlerde yapan tek şirket. Diğer rakiplerimiz kiralık tanklarda ve terminallerde yapıyorlar. Varç filomuzu 30 yaşlardan 13 yaşlara indirdik. Kapalı dolum sistemine geçtik. Ayrıca tanklarımızın vlsf ve high sülfür yeniden yapılandırdık. Ardından sürdürebilirlik açısından tüm tanklarımızı açtık ve içlerine mixerler koyduk. Ürünün homojen bir şekilde kalması için. 2018’in başından başlayarak bu projeye ilişkin çok sıkı çalışmalar yaptık.  Ayrıca barçlarımızın temizliğini büyük bir titizlikle yaptıktan sonra, bir motorin iç taşıması yapıyoruz. Ardından bir ful motorin taşıması yapıyoruz.  Bu anlattıklarım uzun soluklu, geniş bir süreçti ve bunu da 2018’de tasarlayıp 1 Ağustos 2019’da devreye soktuğumuz bir kalite güvence sistemi ve miktar güvence sistemi oldu.

Her rafineriden aldığımız VLSF’yi ayrı depolarda tutuyoruz. En büyük şanslarımızdan biri de VİTOL gibi bir grubun parçası olmamız. Dolayısıyla bu kapasite artışı hem Türkiye’de bu ürünün üretilmeyecek olması ve daha büyük stoklar tutmanız gerekiyor hem de ürünleri farklı tanklarda tutmanız güvenli olduğu için Derince’de de terminallerimizde büyük bir kapasite artışına gittik tank tarafından” denildi.

po_marine_5-001.jpg

"FİNANSMAN KONUSU BÜYÜK BİR YÜK"

Petrol Ofisi yetkilileri son olarak finansman konusunda ise, “Finansmanın 2 boyutu var; bunkerciye yüklediği bir taraf ve armatöre yüklediği taraf.  Armatörün yapabileceği tek şey var navlunlarına yansıtmak zorunda. Sucreber takan bir avantaj elde etmeyecek. Ama ikmalci tarafında 15 milyon dolara getirdiği bir 40bin tonluk gemiyi artık 25-30 milyon dolara getirecek. Bu ciddi anlamda bir finansal yük” dediler.

po_marine_7-001.jpgpo_marine_4-001.jpgpo_marine_3-001.jpgpo_marine_2-001.jpgpo_marine_1-001.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Kemal Sevimli
25 Aralık 2019 Çarşamba 10:49
10:49
Harika bilgiler. PO'nun bu büyük değişime hazır olduğu belli. Tebrikler.
176.88.148.82
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim