• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 7 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 12 °C

Piri Reis Üniversitesi, 2016-2017 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni gerçekleşti

Piri Reis Üniversitesi, 2016-2017 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni gerçekleşti
Piri Reis Üniversitesi, 2016-2017 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni Başbakan Binali Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın katılımıyla gerçekleşti.

Piri Reis Üniversitesi, 2016-2017 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni Başbakan Binali Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı ve Metin Kalkavan'ın katılımıyla gerçekleşti.

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan'ın açılış konuşmasını yaptığı mezuniyet töreninde Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Metin Kalkavan, Başbakan Binali Yıldırım'a Fahri Doktora Beratını PRÜ Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan ile birlikte takdim etti.

Başbakan Binali Yıldırım, törende yaptığı konuşmada Piri Reis Üniversitesi öğrencilerine seslenerek, "Piri Reis, usta bir denizcinin zamanın sınırlı imkanlarına rağmen neler başarabileceğini, hayatıyla, yaptıklarıyla, eserleriyle ispat etmiştir. Sizlerin, onun yolundan aynı şevkle yürüyeceğinize, onun gibi bir aşkla denizcilik ilmini denizcilik sektörümüzü daha da ileriye taşıyacağınıza inanıyorum." dedi.

Yıldırım, böyle bir törene katılmaktan ve öğrencilerin mezuniyet heyecanına ortak olmaktan dolayı don derece mutlu olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bugün mezun olan her bir öğrencimizi tebrik ediyorum. Bundan sonraki hayatlarınızda da başarılar diliyorum. Şahsıma fahri doktora tevcih eden Piri Reis Üniversitesi Senatosu'nun değerli hocalarına da şükranlarımı sunuyorum. Piri Reis Üniversitesi 2008'deki kuruluşundan bugüne kadar geçen kısa süre içerisinde önemli üniversiteler arasına girmeyi başardı. Bu kısa zaman zarfında özellikle de denizcilik alanında ciddi bir başarıya imza attı. Bu vesileyle bu başarıda payı bulunan herkesi tebrik ediyorum. Giderek yükselen bir grafikle bu başarının devamını diliyorum. Yakın zamanda Piri Reis Üniversitesi'nin üniversiteler arasındaki rekabette çok daha iyi bir yere geleceğine inanıyorum. Piri Reis Üniversitesi'nin bugünlere gelmesinde şüphesiz en büyük emeği ve katkıyı veren Cumhurbaşkanımızdır. Cumhurbaşkanımız buraları tahsis etti, bu üniversitenin kurulmasına bizzat talimatlarıyla ön ayak oldu. Çünkü, bir anlamda tematik üniversite kurulma fikri Türkiye'de henüz yükseköğretim camiasında yoktu."

Denizcilik üniversitesindense farklı bir üniversitenin içinde denizcilik fakültesi açılması fikrinin yaygın olduğunu anımsatan Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla Piri Reis Üniversitesi'nin kurulduğunu söyledi.

Tarihte Marmara Denizi'nde yaşanan bir anektodu aktaran Yıldırım, "Denizcilikte ekip çalışmasının önemi büyüktür. Süvarisinden silicisine, miçosuna kadar bir ekip olmazsanız bu ekip içerisinde bir halka zayıf olursa o zaman bir felaketle karşılaşmanız mukadder olur." dedi.

"Geniş ufuklu olmak, uzaklara bakmak, menzile odaklanmak denizcilerin asli işi" diyen Yıldırım, şunları söyledi:

"Denizde, havada, karada yolumuzu tarihi şahsiyetlerimiz aydınlatıyor. Şerefli adını taşıyan bu üniversitede Piri Reis'i hürmetle, şükranla yad ediyoruz. Çok şükür ki insanlığa adalet, merhamet, ilim ve irfan götüren o şerefli ecdadımız var ve onların yolundan gitmeye devam ediyoruz. Hatırlayın, Barbaros Hayrettin Paşa ne diyor? 'Denizlere hakim olan, cihana hakim olur'. Denizci ülke olmak, denizci millet olmak gereğini yapmakla olur. Bizim eski müsteşarımız şimdi Milli Eğitim Bakanımızın da bir sözü var o da diyordu ki müsteşarlığı döneminde, 'Denizler olmasa, denizcilik olmasa insanların yarısı soğuktan, yarısı da açlıktan ölür'. Hakikaten doğru. Bugün dünya ticaretinin yüzde 85'inden fazlası denizlerde gerçekleşiyor. Ülkelerin ihtiyaçları, deniz yoluyla karşılanıyor. Çünkü büyük miktarlardaki taşımalar ancak deniz yoluyla yapılabiliyor."

Piri Reis'e Hukuk Fakültesi

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan'ın bir hukuk fakültesine ihtiyaç duyduklarını söylediğini belirten Yıldırım, şunları söyledi:

"Denizcilik, hukukla beraberdir. Türkiye'nin deniz hukuku konusunda çok ciddi yetişmiş insana ihtiyacı var. Niye? Bizim deniz kıyılarımızın uzunluğu kara hudutlarımızın üç katı. 8 bin 484 kilometre ve komşu olduğumuz ülkeler var. Bunlarla problemlerimiz var. Adalarda var, efendim kıta sahanlığı meselesi var, uluslararası sular var, özellikle Ege'de birtakım konularımız var. Bunları inceleyecek ve uluslararası deniz hukuku çerçevesinde ülkemizin hakkını, hukukunu takip etmek için sadece hukukçu değil, yetişmiş deniz hukukuna vakıf gençlerimize, insanlarımıza, hukukçularımıza ihtiyaç var. Onun için Piri Reis Üniversitesi'ne hukuk fakültesi kurulması için gereken yapılacak."

Ülke çapında 289 olan enstitü sayısının 671'e çıktığını, doktora yapan öğrencileri teşvik etmek için 100 alanda 2 bin öğrenciyi kapsayan burs programlarının hayata geçtiğini, ön lisans ve lisans öğrencilerine istisnasız burs verildiğini aktaran Yıldırım, "Bu burslar 2002'de bütün öğrencilere verilemiyordu ve sadece 45 liraydı. Şu anda 425 lira. Burs ve öğrenim kredisi tutarını yüksek lisans için 850, doktora için bin 275 liraya çıkardık." dedi.

Başbakan Yıldırım, öğrencileri yetiştiren akademisyen ve öğretmenlere de teşekkür etti.

Denize inen her geminin, açılan her tersanenin ülkenin geleceğine, aydınlık yarınlarına yapılan yatırımların birer örneği olduğunu kaydeden Yıldırım, şunları söyledi:

"Bu bakımdan tersane sayımızı geçtiğimiz 15 yıl içinde 2 kat artırdık. Bütün dünya krizine rağmen, özellikle tamir ağırlıklı olmak üzere sektörün ayakta kalmasını sağladık. Allah'a şükür şimdi göstergeler dünya çapında da olumlu yönde gelişmeye başladı. Uzun yılların arkasından 2009'dan beri ilk defa bu sene küresel anlamda ticaretin büyüyeceği yönünde ciddi sinyaller var. Bu da en önce taşımacılığı olumlu etkileyecektir. Taşımacılık içinde de denizcilik ilk sırada. Dolayısıyla gençler önümüzdeki yıllar denizciliğin tekrar en parlak dönemlerine gideceği yıllar olacak. Bundan emin olabilirsiniz. Denizcilik esasen küresel barışı ve küresel kardeşliği de sağlayan önemli bir sektördür. Denizci bütün denizlerde, bütün ülkelerde mesleği gereği, sektör gereği işi olan, oralarda bulunan ve dolayısıyla ufku geniş olan insanların oluşturduğu bir sektördür. Bir denizci olarak sizlerin arasından biri olarak bugün bu önemli gününüzde, bu mezuniyet töreninde sizlerle birlikte olmaktan büyük bir bahtiyarlık duyuyorum."

Yıldırım, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Deniz, hayat demektir, bereket demektir, medeniyet demektir, hiç durmadan ufuklara açılmak, yeni dünyalar keşfetmek demektir. Sevgili gençler yolunuz, bahtınız, açık olsun, Allah yar ve yardımcınız olsun. Bugün mezun olan öğrencilerimizi bir kez daha tebrik ediyorum, eğitim ve öğretimine devam eden öğrencilerimize de başarılar diliyorum ve büyük emeklerle bu gençlerimizi yetiştiren, bu günlere gelmesini sağlayan ailelere, annelere, babalara da ülkem adına, millet adına şükranlarımı sunuyorum. Petrolünüz olabilir, günü gelir biter, doğal gazınız olabilir günü gelir biter ama en büyük kaynak insandır. İnsan kaynağınız varsa gerisini düşünmeyin. Allah'a şükür bizim doğal kaynaklarımız yok ama insanımız var. İnsanımızın, gençlerimizin neye muktedir olduğunu bu bir yıl içinde yeterince gördük. Gelecek sizin gençler. Allah selamet versin, yolunuz açık olsun."

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz "Piri Reis Üniversitesi bir marka haline gelmiştir" diyerek başladığı konuşmasında, Başbakan Binali Yıldırım'ın ülkeye yaptığı katkılarından dolayı Fahri Doktora verilmesini ise "Hak sahibinin takdir edilmesi" olarak niteledi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise, Piri Reis Üniversitesi'nde düzenlenen törendeki konuşmasında, üniversitenin bir marka haline geldiğini dile getirerek, başarılarının artarak devam etmesini diledi.

"Üniversitelerde kaliteyi artırmak istiyoruz" 

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, Türkiye'de 184 üniversitenin, yüksek eğitimde öğrenim gören 7 milyon öğrencinin bulunduğunu, 150 binin üzerinde de öğretim üyesinin olduğunu aktararak, "Gerçekten Türkiye bu alanda büyük bir gelişme gösterdi. Bundan sonra üniversitelerimizin bir diğerinin benzeri olmasını istemiyoruz. Üniversitelerde kaliteyi artırmak istiyoruz. Bundan dolayı da önümüzdeki dönemde ihtisaslaşmaya önem veriyoruz." diye konuştu.

galeri_mansetfoto.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim