Piri Reis Üniversitesi’nin girişimleri ile başlatılan Karadeniz Havzasında Deniz Kültürü Gelişimi için Denizcilik Eğitim Ağı projesinde; ortak ülkelerin eğitim kurumları ile birlikte gençlere denizi ve denizciliği sevdirmek, Karadeniz’in zengin kültürel geçmişini anlatmak, denizin ülkeler arasında bir engel değil aksine iletişimi sağlayan bir araç olduğunu göstererek ülke halklarını denizin nimetlerinden yararlanmaları halinde elde edebilecekleri imkanlar hakkında bilinçlendirmek hedefleniyor.
Zengin ortak tarih var
Projeye dahil olan ülkelerin Karadeniz bölgesinde zengin bir ortak kültüre sahip olduğu belirtilirken, gençlerin denizi ve denizciliği sevmeleri onların denizcilik üniversitelerine ve eğitim tesislerine olan ilgisinin artırmasının, denizcilik mesleğine severek ve isteyerek yüksek bir motivasyon ile yönelmelerini sağlamanın da hedeflendiği iletildi.
Batı Karadeniz bölgesinde, denizcilik kültürüne ilişkin verilerin etkin bir şekilde saklanması ve bilgi paylaşımı için, entegre bir eğitim ağı olan (Denizcilik Platformu – MARPLAT) geliştirildi. Ortak eylemin belkemiği olan MARPLAT, görevini aralıksız bir şekilde sürdürebilmesi ve hatta projenin tamamlanmasından sonra dahi geliştirilebilmesi için modüler ve güncellenebilir bir şekilde tasarlandı. Zengin tarihi miras ve denizcilikle ilgili mesleklerin gelişim boyutlarının, özellikle bölgenin gençlerine tanıtılmasıyla, proje geleceğin denizcilerine veya daha basit bir ifadeyle denize ilgi duyan herhangi bir kimsenin becerikliliğini artırmaya katkı sağlayacak.
Proje eylem planı
Projenin tanıtım metninde proje eylem planı, Karadeniz’le ve ona dökülen ana nehir Tuna ile binlerce yıldır bağlantılı olan insanların ortak seyrüsefer ve ticaret geleneklerinin tanınması, denizcilik sektöründeki yeni teknolojik ve ekonomik eğilimleri yakalamak için yeni veya güncellenmiş yaşam boyu eğitim, kurs ve araştırma programlarının geliştirilmesi, Denizle ilgili mesleklerin, profesyonel ve kişisel değerlerinin tanıtılması olarak 3 ana başlıkta toplanıyor.
Finansman Piri Reis Üniversitesi'nden
Projenin finansmanını Piri Reis Üniversitesi sağlarken proje ortaklağı şu şekilde: “Mircea cel Batran” Naval Academy (MBNA), Romanya, (Başvuru Koordinatörü) / Piri Reis Üniversitesi (PRU), Tükiye, (IPA Finansman Sağlayıcı)/ Odesa National Maritime Academy (ONMA), Ukrayna, Region of Odessa/Technical University of Moldova (TUM), Moldova Cumhuruyeti, Region of Chisinau
Kurtarma tatbikatı göz doldurdu
Program kapsamında ayrıca Piri Reis Üniversitesi öğrencilerinin yaptığı kurtarma tatbikatı yabancı konuklara izletildi. Son teknoloji tatbikat havuzunda ses ve görsel efektlerle hazırlanan tatbikat başarıyla sonuçlanırken yabancı konuklardan alkış aldı.
Deniz Haber Ajansı