Türkiye’nin gelişme potansiyeli en yüksek limanlarından biri Port Akdeniz. Hem kruvaziyer hem konteyner limanı olan Port Akdeniz, dökme yük ve marina da içeren çok amaçlı bir liman. Her yıl milyonlarca turisti ağırlayan Port Akdeniz, Antalya’da 136 bin metrekarelik alan üzerine kurulu. Aynı zamanda da İzmir-Mersin arasındaki yaklaşık 700 deniz millik kıyı şeridi üzerindeki en büyük organize merkez olma özelliğine de sahip. Artıları ve avantajlarıyla Türkiye’nin gözbebeği olma yolunda hızlı adımlarla ilerleyen Port Akdeniz Limanı Genel Müdürü Özgür Sert ile enine boyuna konuştuk.
Port Akdeniz’in sahip olduğu konum ve bölgenin dış ticaret hacmini de göz önüne alırsak ülkemiz ve Akdeniz Çanağı açısından önemini anlatır mısınız?
Port Akdeniz, Mersin ve İzmir arasındaki yaklaşık 900 km’lik kıyı şeridinde hizmet veren tek ticari limandır. Bölge, özellikle maden rezervleri açısından son derece zengindir. Türkiye’nin en zengin mermer ile krom rezervleri bu bölgede yer almaktadır ve bu madenlerin büyük çoğunluğu ihraç edilmektedir. Dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 90’ının denizyolu ile gerçekleştirildiği göz önünde bulundurulduğunda, Port Akdeniz – Antalya Limanı’nın bölgenin dış ticaretine katkısı daha da iyi anlaşılmaktadır.
Limanda verdiğiniz hizmetlerden, limanın yıllık yük elleçleme kapasitesinden söz eder misiniz? Liman halihazırda kapasitesinin ne kadarını kullanıyor?
Port Akdeniz – Antalya Limanı; konteyner, genel kargo & dökme kargo, proje kargo, yolcu gemileri, askeri gemiler ve tankerler olmak üzere tüm gemilere hizmet verebilen nadir limanlardan biridir. Yıllık 500.000 TEU konteyner ve 5.000.0000 ton genel kargo & dökme kargo elleçleme kapasitesine sahip Port Akdeniz, 2015 yılında 178.515 TEU konteyner elleçlemiş ve toplam konteyner kapasitesinin yüzde 36’sını gerçekleştirmiştir. Dökme & genel kargoda ise 1.095.683 ton elleçleme gerçekleştirerek, toplam kapasitenin yüzde 22’sini gerçekleştirmiştir.
Sahip olduğunuz belgeler neler ve müşterilerinize sunduğunuz hizmet anlayışınız nasıl?
Port Akdeniz – Antalya Limanı, ISPS Uluslararası Liman Güvenlik Planına, TS EN ISO 9001, TS EN ISO 14001, OHSAS 18001 sertifikalarına sahiptir. Sahip olduğu bu sertifikalar, periyodik olarak denetlenmekte ve yenilenmektedir. Ayrıca limanda, Kıyı Tesisi İşletme İzin Belgesi ve Atık Kabul Tesisi Lisans Belgesi da mevcuttur.
Global Yatırım Holding çatısı altında faaliyetini sürdürmekte olan Port Akdeniz – Antalya Limanı, kurum kültürünün vazgeçilmezi olarak kabul ettiği müşteri odaklı çalışma prensibinden ödün vermeden hizmet vermektedir. Diğer liman işletmelerinden farklı olarak yapmakta olduğu pazar araştırma ve geliştirme çalışmaları kapsamında, müşterilerinin tamamı ile birebir iletişim halinde olmaya özen göstermekte, müşterilerin tamamını yerinde ziyaret ederek yenilikçi ve efektif çözümler üretmektedir.
Denizcilik sektöründe 2008 yılından beri yaşanan krizi ne kadar hissediyorsunuz? Özellikle son zamanlarda dünyada adı konmamış bir ekonomik kriz yaşanıyor. Bu sizin işlerinizi nasıl etkiliyor ve durumu telafi edebilmek için hem kendiniz hem de müşterileriniz için aldığınız önlemler nelerdir?
2008 yılından bu yana dünya deniz ticaretinde tarihin en büyük durgunluklarından birinin yaşandığı ve halen de yaşanmaya devam ettiği, rakamların da teyit ettiği bir gerçektir. Dünyadaki navlun fiyatlarının en önemli göstergesi olan Baltic Dry Index (BDI), tarihte ilk defa 290 dolar seviyesine kadar inmiş durumdadır. Bunun en büyük nedeni, küresel ekonomilerde yaşanan krizin etkilerinin halen devam etmesi ve ticaretin bir türlü beklenen ivmeyi yakalayamamasıdır. Türkiye ve Antalya olarak, bu durumdan etkilenmemek mümkün değildir. Antalya özelinde diğer büyük handikaplardan biri ise, bölge hinterlandında yer alan ve geçmiş yıllarda dış ticaret hacmimizin en yoğun olduğu ülkelerdeki iç savaş ve belirsizliğin devam ediyor olmasıdır. Liman işletmesi olarak, ileriye umutla bakarak, yaşanmakta olan bu durgunluk sürecinde altyapı yatırımlarımıza ağırlık vererek, kendimizi gelecek için hazır hale getirdik.
Uluslararası alanda önemli başarılara imza atan Global Liman İşletmeleri’ne 2010 yılında katılan Port Akdeniz’in 2028 yılına kadar işletme haklarını elinizde bulunduruyorsunuz. Teslim almanızdan bu yana ne gibi yenilikler yaptınız ve 2028 yılına kadar hedefleriniz nelerdir?
Özelleştirmeden bu yana 100 ve 150 tonluk Gottwald vinçler başta olmak üzere 3 tondan 35 tona kadar birçok forklift, stacker ve spreader alınmıştır. 2 adet konveyör bant sistemi, yeni römorkör, dökme yükler için Türkiye’deki en büyük kapma ekipmanı, otomatik bırakmalı slingbag/bigbag ataşmanı, bundle mermer aparatları, 1.400 m² kapalı depo, sundurma alanları, tam donanımlı modern idari, operasyon ve kılavuzluk binası, personel için sosyal tesis, cruise terminalinin yeniden inşası, liman sahası dışında depolama yapılabilen kara terminali, proje kargolara özel betonlu yeni bir saha, tüm liman sahasının betonlanması, liman otomasyon programı, reefer konteyner istasyonları, Gottwald vinçlerin elektrik dönüşümü yüksek maliyetli yatırımlarımızdan bazılarıdır. Hedeflerimiz ve ihtiyaçlar doğrultusunda yatırımlarımız hız kesmeden devam edecektir.
Sunduğunuz hizmetlerden ve kapasitenizden söz eder misiniz?
Özelleştirme sonrası yapmış olduğu yeni yatırımlardan biri olan ve eskisi yıkılarak yeniden inşa edilen modern yolcu terminali ile turnaround gemilerinin daha fazla uğrak yapması sağlanmıştır. Bölgeye daha fazla cruise gemisi çekmek ve bölge turizmine katkı sağlamak adına başta Miami Sea Trade – Uluslararası Cruise Fuarı olmak üzere, birçok uluslararası fuar ve organizasyona katılarak bölgemiz ve limanımız tanıtılmaktadır.
Çok daha fazla cruise gemisine hizmet verebilecek rıhtım ve terminal kapasitesine sahip olunmasına ve kapasitemizin sadece yüzde 20’lik kısmını kullanıyor olmamıza rağmen, konjonktürel gelişmeler, sıcak gelişmeler ve güvenlik tehdidi gibi kaygılar nedeni ile yaşanan iptaller cruise sektörünü olumsuz etkilemektedir.
Kaynak: 7 Deniz
Deniz Haber Ajansı