• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 1 °C
  • İzmir 7 °C
  • Antalya 6 °C
  • Muğla 5 °C
  • Çanakkale 4 °C

PRÜ’de ‘Karadeniz’in Denizcilik Açısından Önemi’ konferansı düzenlendi

PRÜ’de ‘Karadeniz’in Denizcilik Açısından Önemi’ konferansı düzenlendi
Piri Reis Üniversitesi’nde 'Karadeniz’in Denizcilik Açısından Önemi' isimli bir konferans düzenlendi. Konferansta Karadeniz’e kıyıdaş olan ülkeler arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine ilişkin önemli değerlendirmeler yapıldı.

Piri Reis Üniversitesi’nde “Karadeniz’in Denizcilik Açısından Önemi” konferansı düzenlendi. Karadeniz’e kıyıdaş olan ülkeler arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı konferansta Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin önemine vurgu yapıldı.

Konferansta denizcilik alanındaki işbirliği konularının yanı sıra Çin’in Deniz İpek Yolu (MSR) ve Bir Kuşak Bir Yol (OBOR) projesinin Karadeniz’e olası etkileri ile gelişen denizcilik faaliyetleri sonucu deniz sahalarının ekonomik olarak kullanımının koordine edilmesi (MSP-Maritime Spatial Planning) gibi konular da ele alındı.

Konferansa İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Hızırreis Deniz, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan ve çok sayıda davetli katıldı.

Toplantıda Batum Devlet Deniz Akademisi (BSAMI) üyesi olan Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Romanya, Bulgaristan’dan denizcilik akademisyenleri ve İTÜ Denizcilik Fakültesi temsilcileri de hazır bulundu.

untitled-28-033.jpg

“KARA DELİK TEZİ GEÇERLİĞİNİ YİTİREBİLİR”

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, toplantıda yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

“Karadeniz, gelecek için bizlere önemli fırsatlar vaat etmektedir. Mevcut enerji hatları projelerine ilave olarak Orta Koridor da denilen Trans-Kafkasya Uluslararası Ulaşım Yolu’nun potansiyel limalarından bir kısmının Karadeniz sahillerine kurulacak olması, Deniz İpek Yolu’nun mücavir liman, tersane, depolama ve transfer noktalarının Karadeniz’e komşu limanlarda yer alması veya Karadeniz bölgesine açılma zorunluluğu, bölgede gemi trafiğine açık su yolları ve nehirlerin içinden geçtiği coğrafyanın Karadeniz’e erişim imkanı sağlaması, söz konusu fırsatların sadece küçük bir bölümüdür.

Montrö Sözleşmesi’ nin 82 yıldır Karadeniz’de bölge ülkelerine sağladığı barış ve istikrar ortamının idamesi bölgede serbest deniz ticaretinin sürdürülebilirliği açısından son derece önem arz etmektedir. Bu durumun yeniden tesis edilmesi halinde bölge dışı ülkelerin kendi çıkarları doğrultusunda ileri sürdükleri ‘Karadeniz’in kara bir delik olduğu’ tezi de geçerliliğini yitirebilecektir.”

untitled-30-039.jpg

Konferansta konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun, Karadeniz’in dünyadaki özel statüye sahip olmasını sağlayan Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne değindi.

Dursun, Montrö hükümlerini ihmal, ihlal etmeden, İstanbul Boğazı’nın deniz ulaştırmasına açık tutulması suretiyle alternatif ikinci bir kapının ve su yolunun açılması için ‘Kanal İstanbul’ projesini yürüttüklerini söyledi.

Toplantının ikinci oturumunda İpek Yolu masaya yatırıldı. Konuyla ilgili bir sunum yapan Serdar Kırçiçek, İpek Yolu’nun Karadeniz’e etkisini değerlendirirken Türkiye’nin Çinli turistleri de çekmek istediğini belirtti.

Kırçiçek, “Çin liderinin İpek Yolu’nu 2013’te tekar gündeme getirmesiyle proje tam 68 ülkenin dikkatini çekti. Çin’i Avrupa’ya bağlayan ‘Bir Kuşak Bir Yol’ projesi koridorlarından bir tanesi de Türkiye’den geçmekte. Çin, Kazakistan, Gürcistan, Türkiye demiryolu alt yapısında iyileştirme için zaman gereklidir. Aynı zamanda 2020’de açılması planlanan Gürcistan’daki limanın da Orta Koridor’la birlikte başarılı olma durumu vardır. Proje kapsamında Türkiye’den geçen tren sayısının, saatte 2-3 tren olması beklenmektedir. İpek Yolu ile birlikte Karadeniz’de ticari hacim, büyüme ve turizmin artması öngörülüyor” dedi.

untitled-31-036.jpg

“DENİZCİLİK EĞİTİMİNİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ”

Konuşmacılardan Şanghay Denizcilik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Wei Ruan da Çin’den bir inisiyatif getirdiğini belirterek üniversiteler arası işbirliği aracılığıyla denizcilik eğitiminin geliştirilmesini istediklerini belirtti.

Wei, ‘’Uluslararası akademisyen kurumunun önemli bir üyesi olmak istiyoruz. Uluslarası ticaret yapan denizcilik şirketleriyle iyi bağlar kuruyoruz” dedi.

“BİZLER ARKADAŞIZ”

Bulgaristan’dan Prof. Dr. Boyan Mednikarov ise, “Karadeniz’deki potansiyele bakınca farklı olduğumuzu görüyoruz. Bizler arkadaşız, aramızda güven var. Bu potansiyel, Bir Kuşak Bir Yol için kullanılmalı. Teklifim diğer kurumlar içinde geçerli. Hep birlikte yapalım, kapasitemizi artıralım” ifadelerini kullandı.

untitled-29-033.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim