Avrupa Birliği ENPI Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında PiriReis Üniversitesi’nin girişimleri ile başlatılan Karadeniz Havzasında Denizcilik Kültürü Gelişimi için Denizcilik Eğitim Ağı projesi 10 Eylül 2015 tarihinde Piri Reis Üniversitesinde yapılacak kapanış konferansı ile tamamlanacak.
Projede, ortak ülkelerin eğitim kurumları ile birlikte gençlere denizi ve denizciliği sevdirmek, Karadeniz’in zengin kültürel geçmişini anlatmak, denizin ülkeler arasında bir engel değil aksine iletişimi sağlayan bir araç olduğunu göstererek ülke halklarını denizin nimetlerinden yararlanmaları halinde elde edebilecekleri imkanlar hakkında bilinçlendirmek hedeflendi.
MARINE Projesi AB European Neighborhood & Partnership Instrument (ENPI) kapsamı altında ''The Black Sea Basin Joint Operational Programme (BSJOP) 2007-2013'' programı uyarınca yürütüldü. Proje kapsamında programın öncelikleri arasında yer alan ‘’ Karadeniz’ de ortak kültür ortamının oluşturulması için kültür ve eğitime yönelik girişimlerin desteklenmesi’’ ve buna uygun olarak ‘’Kültürel ağların kurulması ve eğitim değişim programlarının uygulanması’’ gerçekleştirildi.
Projeye dahil olan ülkelerin yaptıkları müşterek çalışmalarda Karadeniz bölgesinde zengin bir ortak kültüre sahip olduğu vurgulandı, gençlerin denizi ve denizciliği sevmeleri, denizcilik üniversitelerine ve eğitim tesislerine olan ilgisinin artırılmasına, denizcilik mesleğine severek ve isteyerek yüksek bir motivasyon ile yönelmelerinin sağlanmasına önemli katkı sağlandı.
Romanya Denizcilik Akademisi yelkenli okul gemisi Mircea’nın 2014 yılında Karadeniz’de katıldığı ve Piri Reis Üniversitesi öğrencilerinin de iştirak ettiği Tall Ships Regatta ve bu yıl Piri Reis Üniversitesi okul gemisinin Karadeniz’deki deniz stajı eğitimleri kapsamında proje faaliyetleri tüm Karadeniz çapında en geniş anlamda yaygınlaştırıldı.
Proje ortakları tarafından Batı Karadeniz bölgesinde, denizcilik kültürüne ilişkin verilerin etkin bir şekilde saklanması ve bilgi paylaşımı için, web tabanlı entegre bir uzaktan eğitim ağı olan (Denizcilik Platformu – MARPLAT) geliştirildi. Ortak eylemin belkemiği olan MARPLAT, görevini aralıksız bir şekilde sürdürebilmesi ve hatta projenin tamamlanmasından sonra dahi geliştirilebilmesi için modüler ve güncellenebilir bir şekilde tasarlandı.
Zengin tarihi miras ve denizcilikle ilgili mesleklerin gelişim boyutlarının, özellikle bölgenin gençlerine tanıtılmasıyla, proje geleceğin denizcilerine veya daha genel bir anlamda denize ilgi duyan herhangi bir kimsenin becerilerini artırmaya katkı sağlayacak.
PRU evsahipliğinde yapılacak kapanış toplantısına katılacak Proje ortakları olan Romanya adına “Mircea cel Batran” Naval Academy (MBNA), Ukrayna adına Odesa National Maritime Academy (ONMA) ve Moldova adına Technical University of Moldova (TUM), Republic of tarafından çeşitli sunumlar yapılacak, geleceğe yönelik yeni işbirliği imkanları değerlendirilecek ve bu işbirliğinin devamı için ortak bir işbirliği anlaşması imzalanacak.
Deniz Haber Ajansı