İtalyan Rossinavi tersanesinde geçen ay denize indirilen, Replika Taransay süperyatının deniz testlerine başlandı. 20. yüzyılın ilk yarısında üretilmiş bir yatın replikası olan Taransay orijinal tasarımını korurken, orijinalinden 6 metre daha uzun. Taransay süperyatının, 13 Mayıs’ta başlanılan deniz testlerine, İtalya’nın Viareggio kentinde devam ediliyor.
39.3 metre uzunluğundaki, çelik ve alüminyum Taransay süperyatının mühendislik çalışmalarını Rossinavi takımı, STB Italia işbirliğinde gerçekleştirirken, Studio Tassin iç ve dış dekorasyondan sorumlu olmuş.
Taransay süperyatının yeniden dünyaya gelişinin arkasında, müthiş bir “küçük dünya” hikayesi var. Yatvitri’nin haberine göre yatın sahibi, 1935 yapımı 26,4 metre uzunluğundaki Ocean Glory motoryatını charter olarak kiraladığında, yata aşık oluyor. Yıllar boyunca, defalarca Ocean Glory’yi kiralıyor ve yat kaptanı Marco Santoro ile arkadaş oluyor. Sonunda benzer bir yata sahip olma kararı aldığında, Marco Santoro’ya Ocean Glory benzeri klasik bir yat araması için haber veriyor. Santoro bir kaç aday bulmasına rağmen fırsatlar kaçıyor. Son olarak, Santoro bir replika yaptırmasını öneriyor. İşte, burada bir “küçük dünya” hikayesi daha karşımıza çıkıyor. Ocean Glory motoryatının tasarımcısı G.L. Watson. Yat sahibi İskoçya’daki G.L. Watson stüdyo ile temasa geçiyor, onlardan Taransay yatının detaylı projesini satın alıyor. 1970 yılında kurulmuş olan, dünyanın en kaliteli süperyat üreticisi İtalyan Rossinavi tersanesinde üretimine başlanıyor.
1930 yılında İskoçya’da, şu anda mevcut olmayan Hall Russell & Co. tersanesinde, Taransay adı verilen bir yat dünyaya gelmişti. A G.L. Watson tasarıma sahip olan Taransay 102 feet (31 metre) uzunluğundaydı. 1952 yılında hurdaya çıkartılan Taransay süperyatının ruhu, artık onun bir replikasında yaşıyor. Doğal olarak, yeni yatında ismi ,Taransay. Replika süperyat, İtalya’daki Rossinavi tersanesinde 18 Nisan’da denize indirildi.
Orijinal Taransay süperyat 108 feet uzunluğunda iken, replika Taransay ise 39,3 metre (128’9”) tam boya sahip. Yeni yatın boyu, yat sahibi ve eşinin isteklerini yerine getirebilmek amacıyla büyütüldü. Taransay süperyatının, yeniden tasarımında başından beri ilke olarak, yatın klasik cazibesi korunurken, çağdaş konforun yakalanması belirlendi. Sonuç olarak yeni Taransay’da iyi bir denge elde edildi.
Süperyatın bacasına, tender botunun denize indirilmesi için kullanılacak olan matafora gizlendi. Ayrıca klasik yat görünümünü veren baca, üst güvertede güneşten korunmak için bir gölgeliğe ve gece partileri için aydınlatmalara da ev sahipliği yapıyor.
Taransay süperyatında, dört konuk kamarası yer alıyor. Yatın kamaralarının dekorasyonunu üstlenen, Mark Berryman Design tarafından, kamaralarda rahat bir uyku ortamı elde edebilmek için ashwood paneller kullanılmış. Klima, yangın kapıları ve diğer modern çağın gerektirdiği tüm özellikler, eksiksiz yerine getirilmiş. Taransay, RINA Green Plus standartlarını yerine getirmenin ötesinde, gönüllü olarak ilave çevre özelliklerine de sahip.
Tahmin edemeyeceğiniz bazı şeylerde modern standartlardan nasibini almış. İyi bir örnek: kaptan köşkü. Studio Tassin Design tasarım ekibi, 20. yüzyılın ilk yarısındaki standartlardan daha büyük bir ölçüleri tercih etmiş. Taransay süperyatında kaptan kamarası ve personel mahalleri de geçmişe göre daha rahat. Ayrıca mutfak da büyütülmüş. Taransay süperyatı, Monaco Grand Prix ve Les Voiles de Saint Tropez etkinliklerinde, charter olarak kiralanabilecek.
Taransay süperyatında iki adet Caterpillar C18 Acert 599kW motor bulunuyor. Yatın 3,500 nm menzili bulunuyor ve maksimum hızı 14 knot olan yatın seyir hızının, 12 knot olduğu açıklandı.
Deniz Haber Ajansı