• BIST 9900.25
  • Altın 2874.384
  • Dolar 34.0921
  • Euro 38.0411
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 18 °C

Rus savaş uçaklarından ABD gemisine 'Alçak uçuş tacizi'

Rus savaş uçaklarından ABD gemisine 'Alçak uçuş tacizi'
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri, iki Rus uçağının Baltık Denizi'nde uluslararası sularda seyreden ABD güdümlü füze destroyeri üzerinde defalarca tehlikeli şekilde alçak uçuş yaptığını söyledi.

Amerikalı bir yetkili, Rus savaş uçaklarının iki gündür Baltık Denizi’nde devriye gezen bir muhribi taciz ettiğini bildirdi.

Adı açıklanmayan yetkili, ilk tacizin “uzun zamandan bu yana görmedikleri kadar saldırgan biçimde yapıldığını” belirtti. 11 Nisan’daki ilk olayda iki Rus jetinin, USS Donald Cook muhribinin çok yakınından defalarca alçaktan uçtuğu, uçakların denizin üzerinde dalgalara yol açtığı belirtildi.

İkinci günse uçaklar gemiye pike yaparak dokuz metre üzerinden geçti. Yakından geçen bir Rus helikopteriyse Amerikan gemisini fotoğrafladı.

Videoları internette yayınlanan olayda Rus uçaklarının gemiye çok yakın mesafede alçaktan uçtuğu gözleniyor. İki olay da uluslararası sularda yaşandı. Amerikalı yetkili, Rus uçaklarının kanat altlarının silahsız olduğunun gözlemlendiğini belirtti.

Rus uçaklarına telsizle erişmeye çalışan Amerikalı mürettebatın çabaları yanıt bulmadı. Olay sırasında Donald Cook, Rusya’nın Litvanya ve Polonya arasında bulunan toprak parçası Kaliningrad açıklarında geziniyordu.

Amerikalı yetkililer, Rusya’dan resmi açıklama talep etmeye hazırlanıyor. Gemi komutanıysa Rus uçaklarının manevralarının profesyonellikten uzak olduğunu belirtti.

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest de benzer bir açıklama yaparak, olayı askeri açıdan “profesyonellik dışı” diye niteledi. Rus uçaklarının son bir yıldır Amerikan gemilerine çok yakından uçmasının kaygı yarattığının altını çizen Earnest, Rusya’nın kışkırtma amaçlı böyle bir tavra girdiğini savundu.

USS Donald Cook gemisi Polonya’nın Gdynia kentinden denize açılmıştı. Gemide Polonya’ya ait bir de askeri helikopter bulunuyor.

Rusya’nın Kırım ve Ukrayna’nın doğusuna müdahalelerinin ardından Baltık devletleri, NATO’dan bir müfrezeyi daimi olarak bölgeye konuşlandırmasını istemişti. NATO’nun bir müfrezesinde 300 ila 800 asker bulunabiliyor.

Moskova’ysa artık NATO üyesi olan eski Sovyet cumhuriyeti Baltık ülkelerinde bir hak iddia etmediğini savunuyor.  ABD'li yetkililer olayla ilgili inceleme başlattı.

İLK OLAY DEĞİL

Tam iki yıl önce 10 Nisan'da aynı gemi aynı nedenle yine gündeme gelmişti.O tarihte Al Jazeera ve Anadolu Ajansı kaynaklı olarak şu haber medyaya yansımıştı:

"ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Steve Warren, bir Rus Su-24 uçağının, 10 Nisan'dan bu yana Karadeniz'de bulunan USS Donald Cook adlı geminin yakınında alçak seviyeden 12 kez uçtuğunu belirtti.

Uçağın silahsız olduğunun tahmin edildiğini kaydeden Warren, olayın 90 dakika sürdüğünü ve ABD gemisinin Karadeniz'in batısındaki uluslararası sularda devriye görevi yürüttüğü sırada cumartesi akşamı meydana geldiğini bildirdi. Warren, olay sırasında bölgede iki Rus Su-24 uçağı olduğunu ancak sadece birinin "provokatif eylemde" bulunduğunu ifade etti.

Geminin şu anda Romanya'daki bir limanda olduğu bilgisini veren Warren, Rus uçağının, Donald Cook gemisinin pilotla iletişim kurmaya dönük birden fazla girişimine yanıt vermediğini de söyledi.

Warren, Pentagon yetkililerinin olayı Rus hükümetiyle henüz görüşmediğini belirterek, olay sırasında ABD gemisinin tehlike altına girmediğini de kaydetti. 

Warren, “Rusya'nın bu provokatif ve profesyonellikle bağdaşmayan eylemi, uluslararası protokoller ve ordularımız arasındaki profesyonel etkileşime dair geçmişteki anlaşmalara aykırı" dedi.

"Rus pilotların kendi başlarına bu tür bir eyleme girişebileceğine inanmak zor" diyen Warren, "Rusların Ukrayna'da birkaç aydır profesyonellikle bağdaşmayan ve uluslararası yasaları ihlâl eden davranışlarda bulunduğunu görmekteyiz. Bu provokasyonlara ve profesyonellikle bağdaşmayan eylemlere devam edilmesi, Ukrayna'daki gerilimin azaltılmasına hiçbir katkı sağlamıyor" diye konuştu.

Amerikalı bir askeri yetkili ise, Rus savaş uçağının, USS Donald Cook destroyerine 900 metre mesafede, deniz seviyesinden 150 metre yükseklikte uçuş yaptığını söyledi.

1936 tarihli Montrö Antlaşması gereği Karadeniz’e kıyısı bulunmayan ülkelerin savaş gemileri burada 21 günden fazla kalamıyorlar."

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim