Rusya'nın AB'deki elçisi Vladimir Çijov, Akdeniz'de yaşanan göçmen trajedilerinin önüne geçilebilmesi için Brüksel'in insan kaçakçılarına yönelik aldığı askeri operasyon kararının BM Güvenlik Konseyi'nin onayından da geçmesi gerektiğini söyledi.
Tass haber ajansına konuşan Çijov, ''Bu durum Moskova'yı endişelendiriyor. Zira AB'nin tasarladığı ve siyasi açıdan başlattığı askeri operasyonun —uluslararası hukuka göre, BM Güvenlik Konseyi'nin kararıyla da onaylanması gerekiyor'' dedi.
'EĞER İÇİNDE GÖÇMENLER VARSA BİR TEKNE NASIL İMHA EDİLEBİLİR?'
Çijov, bunun için BM Güvenlik Konseyi'nin Somali açıklarındaki korsanlara karşı daha önce aldığı operasyon kararının şablon olarak kullanılabileceğini belirtip şunları ekledi: ''Ancak bu ikisi arasında bir fark var: Somali'de savaş gemilerinin karşısında korsanlar vardı. Korsan gemilerinin içinde, zarar görebilecek göçmenler yoktu. Eğer içinde göçmenler varsa bir tekne nasıl imha edilebilir?''
AB, geçen hafta Akdeniz'de insan kaçakçılarına yönelik askeri operasyon başlatılması kararını onaylamıştı. Operasyonun istihbarat toplama, insan kaçakçılarının teknelerine çıkarma yapma ve imha etme olmak üzere üç aşamalı olacağı belirtiliyor.
Öte yandan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Avrupa'ya ulaşmak isteyen göçmenleri taşıyan teknelerin batması sonucu Akdeniz'de yaşanan facialarda, geçen yıl en az 3 bin 500 ve bu yıl bin 800 kişinin hayatını kaybettiğini tahmin ediyor.
Deniz Haber Ajansı