Hazar Denizi Ekonomik Klaster (merkezi) çerçevesinde Astrahan bölgesinde liman tipi Özel Ekonomik Bölgesi (OEZ) kurulacak. Konu ile ilgili kararname Rusya Başbakanı Mihail Mişustin imzaladı.
Astrahanskaya Oblast’ın Limanskiy Rayonu “Olya” deniz limanı yakınlarında kurulacak OEZ bölgede mevcut sanayi-üretim tipi “Lotos” OEZ ile ortak bir serbest bölge olacak. Hazar Denizi üretim klasterin parçası olacak OEZ, Kuzey ve Batı Avrupa ülkeleri İran ve Hindistan ile birleştiren “Kuzey – Güney” nakliye koridorun baz liman noktası olacak.
OEZ sahasında gerekli altyapı ve mühendislik çalışmaları için 2021-2022 döneminde 2,5 milyar ruble finansmanı yapılacak. Klaster üyelerine vergi ve gümrük ayrıcalıkları serbest bölge şartlarında sağlanacaktır.
Ekonmik Gelişme Bakanlığın açıklamasına göre, yeni OEZ’de lojistik, altyapı ve liman inşaatı ve işletmesini sağlayacak toplam yatırımı 19 milyar ruble sermaye ile 5 “temel rezidant” (üye) belirlendi. OEZ’nin başka rezidant-şirketleri yaklaşık 1000 yeni istihdam yaratacak.
UKRAYNA CUMHURBAŞKANINDAN KARADENİZ’DE ÜS AÇIKLAMASI
Hatırlanacağı üzere, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy parlamentoda 20 Ekim 2020 tarihinde yaptığı konuşmada, Karadeniz bölgesinin daha etkin korunması için iki yeni deniz üssün yapımına başlandığını duyurmuştu.
Cumhurbaşkanı Zelenskıy, “Karadeniz bölgesini savunmak için iki devlet askeri deniz üssü inşa etmeye başlıyoruz. Ukrayna’yı karada, suda, havada ve siber alanda savunabilecek bir Ukrayna ordusu inşa ediyoruz. Artık kimsede, tek bir atış yapmadan egemenliğimizi, toprak bütünlüğümüzü ihlal etmenin veya Ukrayna’dan topraklarının bir bölümünü almanın mümkün olduğu fikrinin bile doğmaması için . Bu asla olmayacak.”ifadelerini kullanmıştı.
Strateji 21 Küresel Araştırmalar Merkezi uzmanı Pavlo Lakiyçuk, Rusya Federasyonu’nun işgal ettiği Kırım’daki donanmasını ve silahlı kuvvetlerini genişlettiğini ifade etti. Uzman, Karadeniz bölgesini tamamen kontrol altına almak için Rusya’nın NATO müttefiklerini bölgenin dışına ittiğini belirtti.
Bu sene dördüncüsü yapılan Lviv Güvenlik Forumu, dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle 9-14 Kasım tarihleri arasında çevrimiçi olarak düzenliyor. Forumda yeni dünya düzeninin değerlerini belirleme ve Karadeniz’de güvenlik stratejisini oluşturma konuları ele alınıyor. Forumda konuşan Strateji 21 Küresel Araştırmalar Merkezi Uzmanı Pavlo Lakiyçuk, işgal ettiği Kırım’daki askeri varlığını büyüten Rusya’nın Karadeniz bölgesini tamamen kontrol altına almak istediğini kaydetti.
“DIŞ OYUNCULAR İÇİN KARADENİZ’İ TAMAMEN KAPATMAK İSTİYOR”
Pavlo Lakiyçuk yaptığı konuşmada, “2008 yılından başlayarak 2014 yılına kadar Rusya, Batılı ortaklarımızın eylemsizliğinden yararlanarak Karadeniz’in doğusunda kontrol bölgesi oluşturmayı başardı. Kırım Yarımadası’nı işgal ettikten sonra Karadeniz bölgesinin kuzey-batısında bulunan devletlere yönelik kapalı bölgeler oluşturmaya başladı. Şu an ise Karadeniz’i dış oyunculara tamamen kapatmaya yönelik faaliyetlerde bulunduğunu gözlemleyebiliriz.” dedi.
Rusya’nın işgal altındaki Kırım’da konuşlandırılan deniz kuvvetlerini devamlı genişlettiğini aktaran uzman, yarımadada şu an 3 fırkateyn, 4 füze botu, 6 denizaltı dahil olmak üzere 20’den fazla savaş gemisinin bulunduğunu vurguladı. Bununla birlikte Lakiyçuk, Kırım’da konuşlandırılan füze sistemlerinin 1400 kilometre menziline sahip olduğunu dile getirdi.
RUSYA KARADENİZ’DEKİ SAVAŞ GEMİLERİNİN SAYISINI ARTIRMAYA DEVAM EDECEK
Rusya’nın Karadeniz Filosu için savaş gemileri inşa etmeye devam ettiğini kaydeden uzman, uluslararası yaptırımlar sayesinde Rusya’nın artık büyük geniş çaplı gemileri inşa edemediğini ifade etti. Karadeniz bölgesinde oluşan durumun Ukrayna ve Rus saldırganlığından zarar gören diğer devletleri çok endişelendirdiğini belirten uzman, “NATO üyesi olan Karadeniz ülkeleri bu durumun çok tehlikeli olmadığını düşünüyor ve Rusya’ya karşı iç savunmasıyla sınırlı kalıyorlar. Biz bu görüşe katılmıyoruz.” dedi.
DENİZ HABER AJANSI