• BIST 9900.25
  • Altın 2874.384
  • Dolar 34.0921
  • Euro 38.0411
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 23 °C

Rusya Karadeniz'de NATO filosuna karşı çıktı

Rusya Karadeniz'de NATO filosuna karşı çıktı
Rusya'nın NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) Daimi Temsilcisi Aleksandr Gruşko, Karadeniz’de NATO filosunu kurma fikrinin kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Rusya Federasyonu’nun NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) Daimi Temsilcisi Aleksandr Gruşko, Karadeniz’de  bölge ülkeleri dışındaki devletlerin askeri varlıklarını arttırmaması gerektiğini söyledi.

Rusya’nın bir televizyon kanalına konuşan Gruşko, ''Tam olarak neler olup bittiğini anlamıyorum, çünkü Karadeniz ve onu çevreleyen devletler sabit. Karadeniz kıyısı olan ve filoları olan ülkeler Bulgaristan, Romanya ve Türkiye. Onları bir gruba toplama ya da toplamama kararı, askeri yetkilileri tarafından verilecek'' diye kaydetti.

Gruşko, bölgenin bölgesel istikrarını ve güvenliğini sağlayan ve önemli uluslararası anlaşmalardan biri olan Montrö Boğazlar Sözleşmesi (Türk Boğazlarından İstanbul ve Çanakkale geçiş rejimini ve boğazlar bölgesinin güvenliği işlerini düzenleyen sözleşme) rejiminin sarsılmaması gerektiğini savundu.

Aleksandr Gruşko, ''Biz Karadeniz’de bölge dışı ülkelerin varlığını arttırma niyetiyle rejimi değiştirme girişimlerine izin verilmemesi gerektiğine inanıyoruz.  Bölgelerde istikrarsızlık bu faktörde gizli'', diye konuştu.

 

Ukrayna ile Romanya ortak filo oluşturmayı planlıyor

Bu arada Ukrayna, Romanya’nın savunma ve caydırıcılık amacıyla Karadeniz’de NATO'ya bağlı yeni  bir deniz filosu oluşturma teklifine katılacak.

Romanya’da çalışma ziyaretiyle bulunan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, bugün Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ile ortak düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Rusya’nın işgal ettiği Kırım’ı askeri üsse çevirmesini kınadık. Karadeniz bölgesinin güvenliğini sağlamak için yeni işbirliği yaklaşımları üzerinde konuştuk.” diye açıklama yaptı.

Poroşenko bu sorunun bugünkü müzakerelerin ana konusu olduğunu söyleyerek, “Karadeniz güvenliği eskiden olduğu gibi sağlanamaz, artık yeni yaklaşımlar ve çözümler gerekiyor. Romanya’nın Karadeniz’de NATO’ya bağlı yeni bir deniz filosu oluşturma teklifini destekliyoruz. Bu teklif NATO tarafından kabul edilerek onaylandıktan sonra biz de bu oluşuma katılmaya hazırız.” şeklinde konuştu.

Daha önce Romanya Savunma Bakanlığı'ndan, Karadeniz’de NATO’ya bağlı yeni bir deniz filosu oluşturulması projesinin yakın zamanda NATO'ya sunulacağı açıklanmıştı. Romanya Savunma Bakanı Mihnea Motok yaptığı açıklamada Karadeniz’de filo oluşturma projesinin NATO’nun savunma ve caydırıcılığını arttırmak amacıyla Doğu Avrupa'ya konuşlandırmayı planladığı kara kuvvetleri hamlesinin devamı olarak gerçekleşeceğini söylemişti.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim