Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Doğu Akdeniz’de petrol ve doğal gaz arayan R/V Barbaros Hayreddin Paşa’yı korumak için küçük bir filo görevlendirdi.
KKTC açıklarındaki Güzelyurt-3B bölgesinde arama yapan gemiyi 1 fırkateyn, 1 hücum bot ve bir Sea-Hawk deniz savaş helikopteri koruyor. Savaş helikopteri havadan devriye uçuşları yaparken, tam donanımlı fırkateyn TCG Gaziantep denizaltı ve uzaktan güdümlü füzelere karşı koruyor.
Doğu Akdeniz’de ekonomik münhasır alan içinde petrol ve doğal gaz aramak için görevlendirilen R/V Barbaros Hayrettin Paşa, 21 Nisan 2017’de bölgeye inmişti.
Son teknolojik sistemlerle donatılan sismik araştırma gemisi Barbaros Hayrettin Paşa; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ilan ettiği agresif arama sürecinin ilk adımını atarken Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin tepkisini çekmişti.
3 aydır KKTC çevresinde dolaşarak Türkiye’nin milli menfaatleri için çalışmalar yapan Barbaros’u korumak ve refakat etmek için Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı düzenli bir filo oluşturdu.
Denizaltılara karşı
2 ve 3 boyutlu sismik araştırmalar yapan Barbaros’u en yakından takip eden savaş gemisi donanmamızın Gabya sınıfı modern fırkateynlerinden TCG Gaziantep olacak. Sualtından gelecek denizaltı saldırılarına karşı gelişmiş sonarları ve füzeler için uyarı sistemi olan TCG Gaziantep, Barbaros’a en önemli korumayı sağlayacak. TCG Gaziantep kadar donanmamızın en hızlı hücumbotlarından Kılıç sınıfı TCG Bora da, sismik gemi için 24 saat koruma görevi yapacak.
Yüksek süratli hücumbot Barbaros’un önünden giderek büyük destek verecek. TCG Gaziantep’te ki Sea Hawk deniz savaş helikopteri ise havadan ve denizden gelebilecek tehlikelere karşı devriye uçuşları yapacak.
8 kilometre derine bakıyor
Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürlüğü’ne ait R/V Barbaros Hayrettin Paşa gemisi 2013 yılında denize indirildi. Gemi, daha önce de Doğu Akdeniz’de ve Karadeniz’de sismik araştırmalar yaparak petrol ve doğalgaz aramıştı. Denizin 8 kilometre altındaki jeolojik yapıları inceleyebilen geminin gelişmiş sonar ve radarları bulunuyor. Yaklaşık 5 bin ton ağırlığındaki gemi, 84 metre uzunluğunda ve 22 metre genişliğinde. Bir helikopter pisti bulunan gemi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı adına sondaj çalışmalarını sürdürüyor. Gemi uydu verileri aracılığıyla pozisyonunu sabitlerken her türlü havada deniz altından veri toplayabiliyor.
Kaynak: Gökhan KARAKAŞ / MİLLİYET