Yaz saati uygulamasının sona ermesiyle saatler, 26 Ekim'de 04.00'ten itibaren 1 saat geri alınacak. Türkiye'de, 1925'te çıkarılan Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanuna dayalı olarak uygulanan yaz saati uygulaması, 26 Ekim Pazar günü sona erecek. Nokta Magazin
26 Ekim 2014 Pazar Günü Saatleri Geri Alma!
Kış saati uygulaması ne zaman olacak? Her yıl olduğu bu yıl da uygulanacak olan kış saati uygulaması ne zaman yapalcak. Gün ışığından daha fazla faydalanmak adına saatleri geri alma uygulamasına başlanacak. Peki saatler ne zaman geri alınacak? işte o gelişmelerin ayrıntıları
Yaz saati uygulamasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Her yıl güneş ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yapılan uygulama, tartışmalara neden olsa da bu yılda uygulanacak. 26 Ekim 2014 Pazar günü saat 04.00’ten itibaren yani (25 Ekım Cumartesi’yi 26 Ekım Pazar gunune baglayan gece) saatler 1 saat geri alınacak. Saatler, 26 Ekim Pazar günü saat 04.00’ten itibaren de bir saat geri alınacak. Saatler neden ileri ve geri alınır? Tüm ülkeler için yaz saat uygulamasının başlama ve bitiş tarihlerini aşağıda bulabilirsiniz.
Saatler ne zaman geri alınıyor? Saatler ne zaman geriye alınacak?
Saatler 26 Ekim'de alınacak. 26 Ekim Pazar günü 04.00'den itibaren saatlerin 1 saat geriye alınacağı açıklandı.
Akıllı cep telefonları, bilgisayarlar gibi elektronik akıllı cihazlar otomatik olarak saatleri geri alacak.
Saatler Ne Zaman Geri Alınacak 2014
26 Ekim Pazar günü saatler 1 saat geri alınacak. Her yıl tartışılan kış saati uygulaması bu yıl da devam ediyor. Devam kararını ilk duyuran Kayseri Valiliği oldu. Kayseri Valiliği kamu kurum ve çalışanları için yayınladığı genelge ile saatlerin ne zaman geri alınacağını da duyurmuş oldu.
Kayseri Valiliği pazar günü 04.00’den itiblaren saatlerin 1 saat geriye alınacağını açıkladı.
Saatler ne zaman geriye alınıyor? İşte kış saati uygulaması!
Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 31 Mart Pazartesi günü 03.00'ten itibaren 1 saat ileri alınan saatler, bu kez 26 Ekim Pazar günü 04.00'ten itibaren 1 saat geri alınacak.
Saatler ne zaman geri alınacak belli oldu mu? Türkiye'de saatler ne zaman geriye alınacak
Türkiye 2014 kış saati uygulamasına geçiyor. Yaz saati uygulamasının sona ermesiyle saatler, 26 Ekim'de 04.00'ten itibaren 1 saat geri alınacak.
Türkiye'de, 1925'te çıkarılan Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanuna dayalı olarak uygulanan yaz saati uygulaması, 26 Ekim Pazar günü sona erecek.Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 31 Mart Pazartesi günü 03.00'ten itibaren 1 saat ileri alınan saatler, bu kez 26 Ekim Pazar günü 04.00'ten itibaren 1 saat geri alınacak.
Türkiye'de yaz saati uygulaması ilkbaharda başlıyor ve sonbaharın ortasında bitiyor. Böylece 7 ay süresince ileri saat uygulaması yapılıyor. Saat değişiminden beklenen fayda ve tasarruf yaz saati uygulamasında gerçekleşiyor. Bütün bu değişimler, AB'deki saat düzenlemesine paralel yapılıyor.
Saatler neden sol kola takılır? İnsanlar bu soruya farklı farklı cevaplar vermektedir. Fakat şuan günümüzde geçerli ve insanlar tarafından bilinen cevap, sağ elini kullanan insanların bu eli ile birden fazla işi yaptıkları ve hareketli oldukları nedeniyle saatlerini sol ellerini taktıkları cevabını vermiştir. Mantıken bakılınca verilen bu cevap doğrudur. Oldukça fazla hareketli olan sağ elde bulunan saatlerin zarar görmesi kaçınılmaz bir olaydır. Peki sol ellerini kullanan kişiler neden saatlerini yine sol ellerini takmaya devam etmişlerdir? Bu soruya cevabı ise tarih bilimcileri yaptıkları araştırmalar ile vermektedirler. Yapılan araştırma da insanlar tarafından kullanılmaya başlanan ilk saatlerin kolsuz ve zincirli olduğu görünmektedir. Bu saatlerde saat ayarlama vidaları tam 3 hızasında bulunmaktadır. O dönemde yapılan saatler sürekli sorunlar çıkarmakta ve yeniden kurma ihtiyacı duymaktadır. Bu nedenle insanlar hem daha kolay olması açısından saatlerini sol elleriyle tutarak kurmakta ve sağ elleri yardımıyla vidaları çevirmektedirler. Bu olayların sonrasında ise kordonlu saatlerin çıkması bu alışkanlığın devam etmesine ve insanların saatlerini sol kollarına takmasına neden olmuştur.
Saatler 1 saat geriye alınacak!
İlkbaharda başlayıp sonbaharın ortasında biten 7 aylık uygulama ile 800 milyon-1 milyar kilovatsaat arasında elektrik tasarrufu yapıldığı tahmin ediliyor. Bu tasarruf miktarı orta ölçekli bir hidroelektrik santralin yıllık üretimine karşılık geliyor.
'Kış saati' uygulaması, çalışanın psikolojisini bozdu: TBMM Dilekçe Komisyonu, bir memurun başvurusu üzerine 'kış saati' uygulamasıyla ilgili harekete geçti. Konuyla ilgili görüşü sorulan Enerji Bakanlığı, yaptırdığı anketi komisyona sundu. Ankete göre çalışanların yüzde 70'i ileri-geri saat uygulamasından psikolojik olarak rahatsızlık duyuyor. Türkiye'de yıllardır tartışılan 'kış saati' uygulamasının çalışanlarda psikolojik rahatsızlıklara yol açtığı ortaya çıktı. TBMM Dilekçe Komisyonu, Nihan Gözalıcı isimli memurun 'Tasarruf edilmiyor, memurlar 1 saat geç çıkınca elektrik sarfiyatı oluyor' diyerek yaptığı başvuru üzerine kış saati uygulamasının kaldırılması için harekete geçti. Enerji Bakanlığı'nın daha önce gündeme getirdiği; ancak sonuç alamadığı sorunu Dilekçe Komisyonu, bir alt komisyon oluşturarak inceledi.
KIŞ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?
Geçmişi birkaç asır öncesine dayanan yaz ve kış saati uygulaması fikri, Amerikalı politikacı ve fizikçi Benjamin Franklin’e aittir. Benjamin, pek çok konunun yanı sıra elektrikle de uğraşmış ve çeşitli icatlarıyla tanınmıştır.
Yaz ve kış saati uygulaması da onun bu parlak fikirlerinden biridir. Yazın saatlerin bir saat ileri, kışın ise saatlerin bir saat geri alınmasının tek nedeni gün ışığından daha fazla yararlanarak elektrikten tasarruf etmektir. Milyonlarca kişinin 1 saatliğine de olsa elektriği kullanmaması çok büyük tasarruf sağlar. Bu yüzden her yıl düzenli olarak bahar başlangıcında yaz saat uygulamasına, sonbaharda ise kış saat uygulamasına geçilir.
Yaz ve kış saati uygulaması fikrinin farklı sahipleri olduğu öne sürülsede bilinen en sağlam bilgi Benjamin Franklin’nin düşüncesini bir gazetede dile getirdiğidir. Benjamin’in bu fikrinden sonra 1910 yılında yasalaşan yaz ve kış saati uygulaması, 1916 yılında 20 dakikadan bir saate çıkarılmıştır.
YAZ SAATİ UYGULAMASI
Yaz saati uygulaması (YSU) herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır.
Çağdaş yaz saati uygulaması ilk defa 1895 yılında Yeni Zelandalı bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson tarafından önerildi. O günden sonra birçok ülke bu uygulamayı benimseyerek kullanmaya başladı. Bununla birlikte, yaz saati uygulamaları ülkeler arasında farklılık gösterebilir. Yaz saati uygulaması tartışmalıdır.
Gün ışığından daha çok yararlanmak için gündüz saatlerine bir saat eklenmesi satış, spor ve iş saatlerine bağlı çeşitli etkinlikleri olumlu yönde etkilerken tarım, gece eğlenceleri gibi güneş ışığıyla beraber biten etkinliklere olumsuz etki yapar. Öte yandan, öğle saatlerine bir saat daha eklemek, trafik kazalarından kaynaklanan ölüm oranlarını da azaltmaktadır. Ne var ki, uygulamanın sağlık ve suç oranları üzerindeki etkisi daha az belirgindir. Her ne kadar uygulamanın ilk hedeflerinden biri akşam saatlerindeki aydınlatma enerjisi tüketimini kısmak olsa da, günümüzde çağdaş ısıtıcı ve serinletici cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte bu amacından sapmaya başladı. Öyle ki, 20. yüzyıl başlarında elektrik temel olarak aydınlatmada kullanılıyordu. Teknolojik gelişmeler yeni elektrik kullanım alanları yaratınca buradan elde edilen tasarruf azaldı. Bu bakımdan bu uygulamanın kullanılması çelişkili ve tutarsız bir hâl almaya başladı. YSU'da ara sıra meydana gelen kaymalar başka zorlukları da beraberinde getirir.
Deniz Haber Ajansı
Deniz Haber
Deniz Haberleri
Denizcilik Haberleri
Limanlar
Gemi Kazası
Gemi Kazaları
DenizHaber
saatler ne zaman geri alınacak
saatler geriye ne zaman alınacak
saatler ne zaman geri alınıyor
saatler ne zaman değişecek
bugün saatler geri alınıyor mu 2014
2014 türkiye saat uygulamaları
saatler ne zaman değişecek
2014 saat uygulaması
dünya saatleri
kış saati uygulaması
saatler 1 saat geri aliniyor mu
saatler geri alınıyor mu