2064 yılına kadar Derince Limanı’nın işletmesini kiralayan Safiport, hem kimyasal tank hem liman alanı hem de dip tarama projesi için ÇED başvurusunda bulundu.
Firmadan yapılan başvuruya göre, proje kapsamında mevcutta yer alan 3 adet dolfenin konumu TCCD’ye ait onaylı imar planı ile uyumlu olmadığından imar planında revizyona gidilmesine karar verilen proje kapsamında mevcutta bulunan 3 adet (10 m*10 m) dolfenin açısı değiştirilerek E-rıhtım alanından 1.473 metrekarelik alan iptal edilecek.
Söz konusu alanın iptal edilmesi ile ihtiyaç duyulması nedeniyle mevcut E-rıhtımın toplamda 7 adet (10 m*10 m) dolfen ile 15 bin 389 metrekarelik bir liman alanı (rıhtım alanı) olarak yapılması planlanıyor.
7 ADET KİMYASAL OLMAYAN TANK
Öte yandan, proje kapsamında toplamda 10 adet yapılması planlanan ve 3 adet tankın yapımının tamamlandığı tesiste, granüler depolama tankı ilavesi ile toplamda 60 bin 599 metreküplük hacimde 7 adet tank yapılacak. Ancak firmanın hayata geçireceği projede en çok dikkat çeken kapasite artışı ise kimyasal tanklarda olacak.
81 ADET KİMYASAL TANK VE DİP TARAMA
Safiport, ÇED başvurusunda bulunduğu kapasite artışı projesi kapsamında toplamda 133 bin 900 metreküp hacme sahip 81 adet kimyasal depolama tankı ilavesi yapacak. Firma, bu projelerin yanı sıra 890 bin 850 metreküp dip tarama faaliyeti de yapmayı planlıyor.
4 ADET AKARYAKIT TANKI
Mevcut durumda 25 personelin çalışmakta olduğu tesiste, söz konusu kapasite artışı projesinin inşaat aşamasında 250 personel, işletme aşamasında ise 100 personel görev alması planlanıyor.
Öte yandan, 2017 yılında GS Petrol Ürünleri Ticaret Anonim Şirketi’nden Safiport’a devredilen toplamda 65 bin 845 metreküplük akaryakıt (motorin) tanklarından, yapımı tamamlanan 33 adet tankın ardından, kalan 9 bin 330 bin metreküplük hacme sahip 4 adet akaryakıt tankı da söz konusu kapasite artışı projesi ile hayata geçirilecek.
DENİZ HABER AJANSI