• BIST 9900.25
  • Altın 2874.384
  • Dolar 34.0921
  • Euro 38.0411
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 26 °C

Samsun Limanı meyve ihracatına başladı

Samsun Limanı meyve ihracatına başladı
Rusya ile yaşanan krizden sonra ilk kez bu kadar hareketli günler yaşayan Samsun Limanı meyve ihracatına başladı.

Samsun’dan 22 gemi Rus limanlarına meyve taşımaya başladı. Rusya’ya kasım ayı ile birlikte en fazla portakal ve mandalina ihracatı yoğunlaştı.

Rusya’nın Türk meyve-sebzesine ambargoyu kaldırmaya başlamasıyla Rus tüketiciler nefes alırken, ihracatçının da yüzü güldü. Samsun’dan ekim sonunda başlayan meyve ihracatı başladı. Aylardır Samsun açıklarında bekleyen ro-ro gemileri, mandalina, portakal ve çilek ihracatı için Rusya limanlarına işlemeye başladı.

22 GEMİ AYLARDIR BEKLİYORDU

Ulusoy Denizcilik A.Ş ve Karadeniz Ro-Ro Karadeniz Koordinatörü Tuncer Üçüncüoğlu, Samsun’da aylardır açıkta bekleyen 22 ro-ro gemisinin Rusya’ya mal götürmeye başladığını belirterek, bu sıralarda Rusya’nın portakal, mandalina ve çilek talebinde bulunduğunu belirtti.

İHRACAT BAŞLAYINCA FİYATLAR DÜŞTÜ

Rusya ile Türkiye arasındaki ticaret ilişkilerinin yeniden başlamasından Rus tüketicilerin yanı sıra market zincirleriyle pazarda satış yapan satıcıların da çok memnun olduğunu ifade eden Tuncer Üçüncüoğlu, Rusya’nın Türkiye’ye yakınlığı nedeniyle lojistik maliyetlerinden de kurtulduğunu bunun da ürünlere yansıdığını vurguladı. Tuncer Üçüncüoğlu, 'Hem lojistik maliyetlerinin düşmesi hem de Türkiye’den giden ürünlerin fiyatlarının uygunluğu Rusya’da ambargosu kalkan portakal, mandalina ve greyfurt fiyatlarını düşürdü' diye konuştu.

TÜM ÜRÜNLERDE YASAK KALKMALI

Kasım sonuna kadar tüm ürünlerde ambargonun kalkmasını beklediklerini ifade eden Tuncer Üçüncüoğlu, 'Domatesin mevsimi de gelmek üzere. Topraklarının sadece yüzde 10’unda ekim yapabilen Rusya’da tarım ürünleri üretilemediği ve ambargo nedeniyle ithalat da yapılamadığı için tüketiciler taze sebze meyveyi pahalıya tüketiyor. Buna rağmen elma, armut, üzüm, çilek, dağ çileği, domates, soğan, karnıbahar, brokoli, salatalık, hâlâ ithalatı yasak ürünler listesinde yer almaya devam ediyor' dedi.

KIRIM’DA FİYATLAR NORMALE DÖNDÜ

Rusya pazarında meydana gelen portakal açığından dolayı portakal fiyatları eylülde yüzde 16 yükselmiş, açığın en büyük sebebi olarak Rusya’nın Türk meyvelerine uyguladığı ambargo gösterilmişti. Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı gıda ambargosunu narenciye ürünleri için kaldırmasıyla birlikte perakende satıcıları Mısır portakalından iki kat daha ucuz olan Türk portakalı ihraç etmeye başladı. Rusya’ya bağlı Kırım’dan Türkiye’ye düzenlenen feribot seferlerinin 1 yıllık aranın ardından ekim sonunda yeniden başlamasıyla Türkiye’den Kırım’a tonlarca meyve sevki yapılması Kırım’da da fiyatları düşürdü. Devlet yetkilileri, fiyatlardaki düşüşün yüzde 40-50 civarında olduğunu kaydetti.

ALAN MEMNUN SATAN MEMNUN

Türk narenciyesinin önündeki yasağın kaldırıldığının açıklanmasının bile piyasadaki fiyatları düşürdüğünü söyleyen işletmeciler ise, 'İyi ki yasak kalktı. Alan memnun, satan memnun; kazanan her iki ülke. Putin ve Erdoğan’a teşekkür ediyoruz' diyorlar.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim